Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

Η παράσταση στο λεγόμενο «Δακτυλίδι του Μϊνωα» που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και χρονολογείται στο 1450 – 1400 π.Χ περίπου (τέλη Νεοανακτορικής περιόδου) θεωρείται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση της μινωικής θεάς.

Βιβλιογραφία:

Ν. Δημοπούλου, Γ. Ρεθεμιωτάκης, Το Δακτυλίδι του Μίνωα και τα μινωικά χρυσά δακτυλίδια, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Υπουργείο Πολιτισμού, Αθήνα 2004.

Για τη μυθιστορηματική εύρεσή του δες http://www.kairatos.com.gr/daktylidiminos1.htm.

Για τη γνησιότητά του http://www.patris.gr/archive/2002/8/25/6a.html και http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=30.03.2002,id=77189860 

 

 

Η ερώτηση της εβδομάδας:     

Αν δεν θα είχαμε καμιά άλλη γνώση γι’ αυτόν, ποιές πληροφορίες για το λεγόμενο μινωικό πολιτισμό θα μπορούσαμε να αντλήσουμε από το συγκεκριμένο δαχτυλίδι;

Βοήθεια:   Αναζήτησε στα λεξικά της Πύλης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (www.greek-language.gr)  τη λέξη «πολιτισμός»  για να δεις ποιοί τομείς της ζωής μας περιγράφονται με αυτή τη λέξη. Προσπάθησε να βρείς και άλλα μινωικά δαχτυλίδια με χρήση μηχανών αναζήτησης (π.χ. www.google.com).

Δείτε μια ταινία για τη μινωική Κρήτη από την Εκπαιδευτική Τηλεόρασηhttp://www.edutv.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1023&Itemid=178

 

27 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

  1. Κ.καθηγητά διάβασα την ερώτηση και τα άρθρα στην ερώτηση δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτό που κατάλαβα απο τα άρθρα είναι ό,τι οι αρχαιοκάπηλοι υπήρχαν και θα υπάρχουν!!!!!!!!!!!!!

  2. αν βλέπαμε αυτό το δαχτυλίδι θα λέγαμε ότι οι Μινωίτες απεικόνιζαν φύση και εδώ μας δείχνει ΄πό ότι κατάλαβα φυτά,δέντρα ζώα και κάποιους ανθράπουσ να κάθονται πάνω σε ένα κάθισμα. Μας απικονίζει την καθημερινή τους ζωή και επίσης οι Μινωίτες χρησιμοπιούσαν πολύ χρυσο όπως είναι και το δαχτυλίδι!!!!!!!!

  3. Καλό blog κύριε!!!!!!!!!! Να συνεχίσετε έτσι και θα έχετε το καλύτερο blog!!!!!!!!!
    Πολυ έξυπνη η ερώτηση,πράγματι μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία του
    Μινωικού πολιτισμού από ένα δαχτύλιδι της εποχής εκείνης.

  4. Πολύ ειρωνική και η ιστορία εύρεσης του δαχτυλιδιού. 40 κύμματα πέρασε το δαχτυλίδι για να το βρουν οι αρχαιολόγοι (οι αρχαιολόγοι, όχι οι αρχαιοκάπηλοι).

  5. Είναι εντυπωσιακό το πώς οι Μινωίτες μπόρεσαν σε ένα δαχτυλίδι ούτε 50γρ. από ατόφιο χρυσάφι να δείξουν τμήματα του πολιτισμού τους.

  6. O Evans,πιστεύει ότι το θέμα της παράστασης του δακτυλιδιού είναι η κίνηση της μηνωικής θεάς από ένα βραχώδες ιερό σε ένα άλλο,διαμέσου της θάλασσας.Σύμ-
    φωνα με τον Αντώνη Θωμά Βασιλάκη στο δακτυλίδι παρουσιάζεται ένας άντρας που μαζί με μια γυναίκα που υπάρχει απέναντί του αποτελούν το μέσο της εξάπλωσης του ανθρώπινου γένους.Όλα αυτά,ο κύκλος ζωής ,γίνεται υπό το βλέμμα της αρχιέριας βασίλισσας που είναι καθιστή και παριστάνει τη θεά μεγάλη
    μητέρα,σύζηγο του υπέρτατου θεού της Αιγιακής θρησκείας.Το ότι είναι
    βασίλισσα η καθιστή μορφήαναγράφεται στη παράσταση του δακτυλιδιού με κρητικά ιερογλυφικά,όπως το ένα φτερό του Άμμωνα,το ρυτό και η αιωρούμενη κόρη(ουρανός)δίνουν τη λέξη Τιτίνα που είναι η βασίλισσα.

  7. Αυτό το δακτυλίδι, πρώτα πρώτα, μας δείχνει ότι ο πολιτισμός που το έφτιαξε λάτρευε τις γυναικείες θεότητες, τις οποιες βλέπουμε σε όλο το δαχτυλίδι.
    Επίσης, παρατηρούμε ότι αγαπούσαν τις ελιές, τις οποίες κρατάνε οι γυναικείες θεότητες και ότι ασχολούνταν με το εμπόριο, λόγω της μικρής βάρκας με τον άνθρωπο να πλέει στη θάλασσα. Τέλος, βλέπουμε κτίσματα από πέτρες τις οποίες χρησιμοποιούσαν σχεδόν σε όλα τα κτίσματά τους οι μινωίτες, άρα καταλαβαίνουμε πως ήταν σημαντικές για το χτίσιμο κτισμάτων και ότι τις χρησιμοποιούσαν συχνά.
    Κάτι άλλο, επίσης, είναι βωμοί που βλέπουμε στο δαχτυλίδι, μάλλον αυτό δείχνει ότι κάνανε πολλές θυσίες.

  8. Από το πόσο περίτεχνα ήταν φτιαγμένο το δακτυλίδι καταλαβαίνουμε το πόσο πολύ είχε αναπτυχθεί ο Μινωικός πολιτισμός.

  9. Το site σας κύριε είναι πολύ ενδιαφέρον και βάζει το μυαλό μας να σκεφτεί.
    Το δαχτυλίδι του Μίνωα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι ασχολούνταν με τα σιτηρά,το εμπόριο στη θάλασσα και τα τείχη που έχτιζαν για να προστατεύονται.

  10. μπορούμε να πάρουμε πολλές πληροφορίες από αυτό το δαχτυλίδι. Πρώτον σύγουρα οι Μινωίτες έκαναν χρήση του χρυσού για να μπορέσουν να φτίαξουν αυτό το δαχτυλίδι. Δεύτερον πιστεύω ότι οι Μινωίτες είχαν αναπτύξει το εμπόριο γιατί στην φωτογραφία φαίνεται και μία βάρκα. Επιπλέον μπορεί να αγαπούσαν τη φύση γιατί αποικονίζονται και φυτά. Μπορεί και δεν είμαι και πολύ σύγουρη αλλά μάλλον τότε δεν τρέπονταν να κυκλοφορούν γυμνοί έτσι νομίζω δηλαδή γιατί στην εικόνα έχει δύο γυναίκες οι όποίες είναι γυμνές. Οι γυναίκες επίσης παίζουν λογικά συμαντικό ρόλο στον Μινωικό πολιτισμό και ειδικότερα στη θρησκεία. Αυτά δεν έχω κάτι αλλο να πω.

  11. Ωραίο website κύριε…!!!Κύριε πιστεύω πως το δαχτυλίδι αυτό μας δείχνει ότι ο λαός του Μίνωα είχε ασχοληθεί αρκετά με την γεωργία, την θάλασσα αλλά και τον πόλεμο άλλωστε για αυτό έχτιζαν και τα τοίχοι.

  12. Το δαχτυλιδι του Μίνωα μας δείχνει ότι η μινωική τέχνη ήταν αρκετά επηρεασμένη από τη φύση.Αυτό το καταλαβαίνουμε επειδή το δαχτυλίδι απεικονίζειθέματα από τη φύση όπως η ελιά και τα άλλα λουλούδια και φυτά που φαίνονται.Ακόμη υπάρχουν και κάποια στοιχεία από την καθημερινή τους ζωή όπως τα κτίρια και ένα καράβι που φαίνεται στην εικόνα του δαχτυλιδιού.

  13. H παράσταση της εικόνας στο «Δακτυλίδι του Mίνωα», παρουσιάζει τη μινωική μυθολογία περί δημιουργίας πραγμάτων και ανθρώπων. Eπίσης την προστασία των ανθρώπων απο τους Θεούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους. H υπέρτατη δημιουργός θεότητα από πολιτισμό σε πολιτισμό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

  14. Το δαχτυλιδι μας δινει πολλες πληροφοριες για το Μινωικο πολιτισμο . Η θαλασσα και το καραβι μας παρουσιαζουν τη θαλασσοκρατια της Μινωικης Κρητης . Η γυναικα και οι βωμοι μας δινον πληροφοριες για τη μητερα γη , τη μεγαλυτερη Θεα κατα τη Μινωικη εποχη , τη Θεα που προστατευει τη γη , τα δεντρα , τα ζωα και τη θαλασσα .

  15. Στο δακτυλίδι αυτό μπορούμε να διακρίνουμε κτήρια, μια κολόνα που θα μπορούσε να είναι από ένα ανάκτορο ή από ένα ναό.Βλέπουμε επίσης ένα καράβι που σημαίνει ότι οι Μινωίτες είχαν ναυσιπλοΐα,δέντρα που σημαίνει ότι η γη τους ήταν έφορη και γυναίκες που πιθανότατα να είναι θεότητες εκείνης της εποχής.

Σχολιάστε