Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μουσείο; -Αρχαία Ιστορία Α΄Γυμνασίου

Σκεφτείτε την ερώτηση του τίτλου και απαντήστε. Να λάβετε υπόψη σας τις εργασίες που κάνατε και τα μουσεία που επισκεφθήκατε ζωντανά ή διαδικτυακά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

apergia-mouseia-19-martiou

Advertisements

31 σκέψεις σχετικά με το “Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μουσείο; -Αρχαία Ιστορία Α΄Γυμνασίου

 1. Ένα μουσείο είναι κομμάτι του πολιτισμού μιας χώρας μέσα από το οποίο μαθαίνει κάποιος για τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Επίσης κάποιος μπορεί να μάθει για την ιστορία της χώρας. Γενικά τα μουσεία βοηθούν έναν άνθρωπο στο να μάθει κάτι καινούργιο που αφορά κυρίως την ιστορία μιας χώρας.

 2. Η ύπαρξη ενός μουσείου είναι πάντα σημαντική, γιατί το μουσείο αποτελεί τόπο διαφύλαξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ο χώρος όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μελετήσει το παρελθόν και το παρόν, να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, να ψυχαγωγηθεί. Τα μουσεία πλέον εξειδικεύονται για να ικανοποιήσουν κάθε ενδιαφέρον στην ιστορία, στις τέχνες, στην τεχνολογία, στον κόσμο της φυσικής ιστορίας και σε πολλούς άλλους τομείς. Τα μουσεία δεν είναι μόνο χώροι φύλαξης εκθεμάτων και κειμηλίων αλλά βοηθούν στη γνωριμία μας μ΄ αυτά, στην εκμάθηση της ιστορίας, στην καλλιέργεια σκέψης και φαντασίας. Ερχόμαστε κοντά στην παράδοση και συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην παιδεία, στο να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Επίσης αποτελούν πόλο έλξης τουριστών άρα σημαντικό οικονομικό παράγοντα για κάθε τόπο.

 3. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μουσεία συλλέγουν και συντηρούν στον χώροχρόνο τα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μας καθορίζουν. Είναι σημαντικά καθώς οι επισκέπτες του μαθαίνουν χρήσιμες πληροφορίες που ίσως να μην μάθαιναν πουθενά αλλού. Τα μουσεία ειδικέυονται σε όλους τους τομής της φυσικής και της τέχνης και για αυτό έχουν αγαπήθεί από όλον τον κόσμο.

 4. Πρώτα από όλα, το μουσείο αποτελεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο για τον άνθρωπο, για να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία της χώρας στην οποία βρίσκεται ή απευθείνεται και να δει κάποια σημαντικά κειμήλια. Έτσι ο άνθρωπος επισκέπτεται ένα μουσείο για να μάθει. Είτε προσλαμβάνουν τα μηνύματα των εκθεμάτων, είτε βιώνουν την εμπειρία της επίσκεψης ευρύτερα, οι επισκέπτες φεύγουν από το μουσείο με περισσότερες γνώσεις για τον κόσμο και για συγκεκριμένες έννοιες. Ως σύνολο, οι συλλογές και τα εκθέματα των μουσείων αντιπροσωπεύουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του κόσμου.

 5. Πιστεύω πως τα μουσεία είναι σημαντικά γιατί συλλέγουν κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εκθέτουν έτσι ώστε και άνθρωποι από άλλες χώρες να μπορούν να θαυμάσουν και μέσα από αυτά να μάθουν διάφορες πληροφορίες σε σχέση με τον πολιτισμό μιας χώρας. Τα μουσεία επίσης συμβάλλουν στην οικονομία μιας χώρας, διότι πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στα μουσεία θέλοντας να μάθουν για το παρελθόν ή την ιστορία μιας χώρας. Στα μουσεία μπορεί ο καθένας μας να θαυμάσει διάφορα αντικείμενα που έχουν σχέση με την ιστορία, την φυσική και την παράδοση ενός τόπου.

 6. Η ύπαρξη του κάθε είδους μουσείου είναι απαραίτητη διότι τα μουσεία εκτός από τόποι διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι χώροι στους οποίους μπορούν να εκτεθούν και σύγχρονα έργα τέχνης, να γίνουν προβολές ντοκιμαντέρ και σύμφωνα με τους σύγχρονους ορισμούς, είναι ιδρύματα στην υπηρεσία της κοινωνίας, ανοιχτά στο κοινό, που επικοινωνούν και εκθέτουν τις υλικές μαρτυρίες του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Παρόλα αυτά στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων η επίσκεψη σε ένα μουσείο περιορίζεται στο επίπεδο της απλής παρατήρησης των εκθεμάτων, όπου το κοινό δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει, να αγγίξει ή έστω να φωτογραφίσει οτιδήποτε.
  Τα τελευταία χρόνια τα μουσεία παγκοσμίως επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους στην κοινωνία και προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την παραδοσιακή αντίληψη, ότι δηλαδή πρόκειται για χώρους βαρετούς και απόμακρους που απευθύνονται μόνο σε λίγους ή ειδικούς.

 7. Σε κάθε γωνιά της γης υπάρχει ένα μουσείο το οποίο μέσα από τα εκθέματά του παρουσιάζει την ιστορία του τόπου, του λαού καθώς και οποιουδήποτε σημαντικού συμβάντος που έχει συμβεί στην περιοχή αυτή. Σε ένα μουσείο δίνεται ευκαιρία στον καθένα να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και να αναπτύξει τους πνευματικούς του ορίζοντες. Επίσης αυτό το κτίριο διαθέτει τον χώρο στον οποίο
  μπορούν να αποθηκευτούν ευρήματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
  Σίγουρα όλα τα μουσεία είναι σημαντικά , αφού σε αυτά εκτός από την φύλαξη των εκθεμάτων γίνεται και η συντήρηση τους , σε ειδικά εργαστήρια με επιστημονικές μεθόδους, έτσι ώστε να προφυλαχθούν από τυχόν διαβρώσεις και να καταφέρουν να αντέξουν στους αιώνες . Ένα μουσείο είναι επίσης σημαντικό, διότι συνεισφέρει για να μπορέσει η ιστορία να μαθευτεί σε όλους μετά από πολλούς αιώνες. Εκτός από τους παραπάνω λόγους ένα μουσείο βοηθάει στην ανάπτυξη του τουρισμού σε μια περιοχή προσελκύοντας τους τουρίστες με τα εκθέματά του. Οπότε στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι πως τα μουσεία πρέπει και θα πρέπει να υπάρχουν , αφού είναι πολύ χρήσιμα και τα οφέλη τους αρκετά.

 8. Τα μουσεία αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μιας χώρας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως γλώσσας, ηλικίας και κοινωνικής τάξεως μπορούν να αντλήσουν διάφορες πληροφορίες για τα εκθέματα που φιλοξενούνται σε αυτά. Παρόλο που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τα μουσεία κυρίως με την αρχαιότητα, τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν «επεκταθεί» και σε άλλους τομείς όπως η τέχνη, ο αθλητισμός, η φυσική, η μηχανική κ.α. Τέλος, τα μουσεία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικονομικού τομέα, καθώς αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης και ταυτόχρονα πηγή εισόδων για το κράτος.

 9. Το μουσείο είναι σημαντικό, ό,τι περιεχόμενο και αν έχει, συμπληρώνει το επίπεδο πολιτισμού του ανθρώπου. Από τη μια έχει στοιχεία του παρελθόντος που δημιούργησαν τον πολιτισμό του και τον ξεχώρισαν από τα άλλα όντα. Από την άλλη με βάση αυτά τα στοιχεία πατάει σταθερά στο έδαφος και σχεδιάζει με σιγουριά το μέλλον του. Δηλαδή αποτελεί ένα μουσείο την ιστορική του διαδρομή, την συνέχεια και την εξέλιξή του, και είναι αυτό που θα εξασφαλίσει την ταυτότητα του. Παράλληλα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δείξει τα δικά του στοιχεία, την δική του φυσιογνωμία στους άλλους λαούς, για να αναγνωριστεί η ιστορική παρουσία του στον κόσμο, για να διατηρεί έτσι το κύρος και την αξιοπρέπειά του. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης ένα μουσείο μας διαφυλάσσει και μας υπενθυμίζει τις ρίζες μας, την καταγωγή μας και την εθνική μας ταυτότητα

 10. Ένα μουσείο είναι σημαντικό μιας και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μάθουμε τον πολιτισμό άλλων λαών έτσι ώστε τα μικρότερα παιδιά να μπορούν να μάθουν καλύτερα την ιστορία του τόπου τους αλλά και άλλων με δυσεύρετα αντικείμενα που δεν θα μπορούσε ο καθένας να έχει ,λόγω της τόσο μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας τους.

 11. Ένα μουσείο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει, επειδή μέσα σε ένα μουσείο μπορεί να μάθει κάποιος για την ιστορία τού τόπου στον οποίο βρίσκεται. Είναι ένα παράθυρο στον χρόνο το οποίο σε μεταφέρει σε άλλες εποχές και καταστάσεις. Μέσα σε ένα μουσείο μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για την ζωή παλαιότερα και να πάρουμε πολύτιμες γνώσεις. Μάλιστα τελευταία τα μουσεία δεν ασχολούνται μόνο με την αρχαιότητα, αλλά και με τον αθλητισμό, την τέχνη κ.τ.λ. στον σύγχρονο κόσμο, το οποίο τα κάνει ακόμη πιο ενδιαφέροντα

 12. Φυσικά και είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μουσειό, καθώς αποτελεί κομάτι του πολιτισμού της κάθε χώρας στην οποία βρίσκεται. Με τα μουσεία κάθε λογής ιστορία εκατοντάδων, χιλιάδων, εκατομυρίων ακόμη και δυσεκατομυρίων χρόνων πρίν απο σήμερα ζωντανεύει μπροστά μας χάρη στα ξεχωριστά αντικείμενα που έχουν βρεθεί απο ανασκαφές. Επίσης τα μουσεία μπορούν να λητουργήσουν ως πηγή της ιστορία της κάθε χώρας.Ακόμη τα μουσεία μας θυμήζουν τις ρίζες μας, γεγονός πολύ σημαντικό για τους σύγχρονους ανθρώπους. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάθε λογής μουσεία δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να τα επισκευτούν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους.

 13. Σίγουρα τα μουσεία είναι σημαντικά! Μπορούμε να μάθουμε με έναν ενδιαφέρον τρόπο την ιστορία της χώρας μας και στοιχεία για τον πολιτισμο της εποχής από την οποία προέρχονται τα αντικείμενα του μουσείου. Επιπλέον, μπορούμε να συγκρίνουμε την εποχή και το πώς δημιουργήθηκαν όλα τα αντικείμενα του μουσείου με το σήμερα. Τέλος μπορούν να βοηθήσουν σε εργασίες μαθητών όλων των ηλικιών αλλά και αρχαιολόγων και ιστορικών για τις ανασκαφές και τις διαλέξεις που έχουν να παρουσιάσουν και να δουλέψουν.

 14. Κατά τη γνώμη μου ένα μουσείο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει. Κάθε μουσείο έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση και τη γνωστοποίηση εκθεμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Με την επίσκεψή μας σε ένα μουσείο ερχόμαστε σε επαφή με το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μάλλον. Έτσι κατανοούμε πολλά πράγματα καλύτερα και ευαισθητοποιούμαστε προς αυτά. Τα μουσεία κατηγοριοποιούνται βάσει των συλλογών που διαθέτουν, των φορέων που τα ιδρύουν και τα διαχειρίζονται, του κοινού που εξυπηρετούν και του εκθεσιακού τους χώρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο είδος των μουσείων. Τέλος η ύπαρξη ενός μουσείου βοηθάει και στηρίζει την οικονομία του τόπου στον οποίο βρίσκεται.

 15. Το μουσείο είναι ένα ίδρυμα ανοιχτό προς τον κόσμο, που έχει ως έργο του τη συλλογή,τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστικόποίηση και την εκθεση αντικειμένων του ανθρώπινου πολιτισμού, με στόχο την μελετη, την εκπαίδευση και την ψηχαγωγία των επισκεπτών.
  Η ύπαρξη ενός μουσείου σε κάθε περιοχή είναι πολύ σημαντική. Στα μουσεία φυλάσσονται κομμάτια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία (τα κομματια που φυλάσσονται) με την ξεχωριστή τους εμφάνιση παρουσιάζουν την ανεπτυγμένη τέχνη του τόπου.
  Έχοντας ως παράδειγμα, τα ελληνικά μουσεία που περικλείουν κάθε λογής μνημείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της αρχαίας ελληνικής τέχνης θα μπορούσα να αναφέρω κάποια οφέλη που αποκομίζει ο επισκέπτης από την περιήγηση του σ’ αυτά. Τα οφέλη αυτά είναι:
  – άμεση και ποθητή γνωριμία με τα αρχέτυπα της τέχνης και του πολιτισμού του τόπου μας
  – εκμάθηση σημαντικών ιστορικών γεγονότων που δεν αναφέρονται στα βιβλία
  – συνομιλία με τις πνευματικές μορφές του παρελθόντος

  Σε κάθε γωνιά του ελληνικού κόσμου υπήρχε ένας αξιόλογος πολιτισμός και μια μαγευτική τέχνη, που δεν επιτρέπουν στον επισκέπτη να φύγει βαριεστημένος και χωρίς κανένα όφελος από την ξενάγηση του στο μουσείο. Επίσης, τα μουσεία είναι σημαντικοί πόλοι έλξης των τουριστών και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη ενός κράτους.
  Τα μεγάλα και αξιόλογα μουσεία προσφέρουν σε όλους πολλές χρήσιμες και σημαντικές γνώσεις, όμως εμείς δεν θα έπρεπε να τα διατηρούμε αιώνια και χωρίς καμία καταστροφή; Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπιε να τα προστατεύουμε τηρώντας βασικούς όρους ασφαλείας.

 16. Η λέξη μουσείο είναι αρχαία και προέρχεται από την ένωση της λέξης Μοῦσα και της κατάληξης
  -εῖον, η οποία δηλώνει τόπο. Ήταν, λοιπόν, ένας τόπος αφιερωμένος στις Μούσες, προστάτιδες των τεχνών και των επιστημών. Σήμερα δεν έχει αλλάξει πολύ η χρήση της λέξης, καθώς εκεί εκτίθενται έργα τέχνης και τεχνολογίας. Μουσεία υπάρχουν σε όλα τα μέρη της Γης, στις μεγάλες πόλεις, άλλα και στα πιο μικρά χωριά-λαογραφικά μουσεία. Ίσως όλα να ξεκίνησαν από την επιθυμία κάποιων ανθρώπων να φυλάξουν παλιά αντικείμενα και να τα παραδώσουν στις επόμενες γενιές. Με το πέρασμα των χρόνων, στα μουσεία έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Ο ρόλος τους δεν είναι μόνο να εκθέτουν στο κοινό τα έργα που φυλάσσουν, άλλα και να τα προστατεύουν και να τα συντηρούν. Σήμερα, στα μουσεία γίνονται πολλές δράσεις, στις οποίες μπορεί να πάρει μέρος ο απλός άνθρωπος, για να κατανοήσει καλύτερα τη σημασία του εκθέματος αλλά και την κουλτούρα της περιοχής. Μια επίσκεψη σ’ έναν τόπο δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν επισκεφθούμε το μουσείο του, αφού σ’ αυτό μπορούμε να δούμε μπροστά μας όλη την ιστορία του. Γι’ αυτό, πάντα στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τα μουσεία αναγράφονται στα σημεία ενδιαφέροντος. Για όλους τους παραπάνω λόγους, πιστεύω πως η ύπαρξη ενός μουσείου σε μια περιοχή είναι πολύ σημαντική.

 17. Τα μουσεία είναι πολύ σημαντικά για όλους μας. Αναδεικνύουν ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας: την αρχαία γλυπτική, αγγειοπλαστική, αρχιτεκτονική, την τέχνη γενικότερα, αλλά και τις παραδόσεις μας, τεχνολογικά επιτεύγματα, φυτά και ζώα μιας περιοχής κ.ά. Καθώς μέσα σε ένα μουσείο συγκεντρώνονται εκθέματα με πολύ διαφορετικό περιεχόμενο και συνοδεύονται από κείμενα, χάρτες και φωτογραφίες, ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει σφαιρική εικόνα μιας εποχής ή ενός θέματος. Κάθε έκθεμα μας λέει και μια διαφορετική ιστορία, μας προσφέρει κάτι διαφορετικό. Ένα μουσείο είναι έτσι ένα είδος σχολείου, αλλά και μέσο προβολής του κράτους στο οποίο ανήκει και γιατί όχι και οικονομικής στήριξής του.

 18. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μουσείο;

  Στην αρχαιότητα μουσείο λεγόταν ο τόπος διαμονής των Μουσών. Η λέξη μουσείο σήμαινε «Τέμενος των Μουσών» και αποτελούσε χώρο διαλογισμού σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να εμπνεύσει φιλοσοφικές συζητήσεις. Η λέξη μουσείο καθώς και ο αρχιτεκτονικός χώρος που χαρακτηρίζει είχε την ίδια σημασία και για τους Ρωμαίους.
  Μέχρι και τον 18ο αι. δεν υπήρχαν δημόσια μουσεία, παρά ιδιωτικές συλλογές και τα σπάνια αντικείμενα τα εξέθεταν στα θησαυροφυλάκια των ναών. Η ανακάλυψη της αρχαίας Πομπηίας και του Ηρακλείου (Ιταλία) έφερε στο φως πολλά λείψανα εξαφανισμένων πολιτισμών και δημιούργησε την ανάγκη της έκθεσής τους. Με την πρόοδο των επιστημών, ιδρύθηκαν τα επιστημονικά μουσεία, ενώ η εξάπλωση του δυτικού πολιτισμού στην Ασία, στην Αφρική και στην Αμερική δημιούργησε τα εθνογραφικά μουσεία.
  Σήμερα το μουσείο ως έργο έχει τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.
  Γιατί πηγαίνει λοιπόν κανείς σήμερα στο Μουσείο;
  Οι απαντήσεις μπορεί μεν να ποικίλλουν ανάλογα με αυτόν που απαντά, όμως συνήθως συνοψίζονται σε δύο κίνητρα: για να μάθει και για να περάσει καλά. Οι μουσειακές συλλογές και τα εκθέματα αντιπροσωπεύουν τον κοινό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του κόσμου. Ως θεματοφύλακες αυτού του πλούτου, τα μουσεία αποτελούν πηγή γνώσης για τον άνθρωπο. Δίνουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν συλλογές και να αντλούν έμπνευση, γνώση και ευχαρίστηση.
  Από την πρώτη απλοϊκή μορφή που είχε ως χώρος όπου στεγάζονταν οι άνθρωποι του πνεύματος προκειμένου να οδηγηθούν στην έμπνευση, πέρασε σε χώρο συλλογής και φύλαξης αντικειμένων του υλικού πολιτισμού μέχρι που σήμερα τείνει να αποτελεί έναν χώρο με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαφυλάξει αφενός τα κατάλοιπα της πολιτισμικής κληρονομιάς του ανθρώπου αλλά πολύ περισσότερο να εκπαιδεύσει τους ίδιους τους ανθρώπους δίνοντάς τους ερεθίσματα να σκέφτονται, να δρουν και να εξελίσσονται. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχουν μουσεία και ακόμα πιο σημαντικό να τα επισκέπτοναι όλοι.

 19. Τα μουσεία έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία, γιατί κατέχουν όλα τα αντικείμενα μιας περιοχής από όλες τις χρονικές περιόδους που μας είναι γνωστές. Μέσα απο τα μουσεία, ο καθένας μας μπορεί να ταξιέψει στο παρελθόν και να γνωριστεί με τους παλιότερους πολιτισμούς. Στα μουσεία υπάρχουν εκθέματα που αποδεικνείουν το πόσο αναπτυγμένοι ήταν οι αρχαία λαοί πριν απο χιλιάδες χρόνια. Επιπλέον, ο άνθρωπος μπορεί να δεί πως εξελίχτηκε το είδος του, πώς απο homo habilis κατέληξε σε homo sapiens sapiens; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπόρουν να απαντηθούν μέσα απο τα μουσεία. Το μουσεία είναι ένα ανοιχτό βιβλίο για το παρλεθόν.

 20. Γιατί πηγαίνει κανείς σήμερα στο Μουσείο ;Σήμερα τα μουσεία παίζουν πολύ σημαντίκο ρόλο στην ζώη μας . Το σύγχρονο μουσείο μας δίνει πολλές δυνατότητες να αποκτήσουμε γνώσεις μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις νέες εφαρμογές της τεχνολογίας έτσι ώστε ο επισκέπτης να μαθαίνει και να περναέι καλά ταυτόχρονα . Το σύγχρονο μουσείο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των επισκεπτών του και προσπαθεί να κάνει την πρόσβαση στην γνώση πιο εύκολη . Τα μουσεία μπορούν να επισκέπτονται άνθρωποι διαφόρων ηλικιών , εθνικοτήτων , κοινωνικών και μορφοτικών επιπέδων . Το μουσείο αναπτύσσει μια σειρά εργαλείων όπως οι ξεναγήσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, τα εργαστήρια, μεταφράσεις κειμένων για αλλοδαπούς επισκέπτες,ειδικές ξεναγήσεις για ειδικές ομάδες κοινού, πχ. ΑΜΕΑ , δωρεάν πληροφοριακό έντυπο στην είσοδο, σήμανση για τις διαδρομές μέσα στο μουσείο, κ.α.

 21. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία ενός μουσείου καθώς μέσα από αυτό μπορούμε να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά μα τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και πολλά άλλα στοιχειχεία του πολιτισμού των παλιότερων ανθρώπων. Επίσης τα μουσεία διαθέτουν μία πολλή σημαντική περιουσία όλων των λαών και έτσι έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε το γνωστικό πολιτισμικό περιεχόμενο των εκθεμάτων. Εκτός από τα εκθέματα όμως πληροφορίες αντλούμε από τα κείμενα που τα συνοδεύουν καθώς περιλαµβάνουν στοιχεία για όλες τις κατηγορίες επισκεπτών. Τέλος η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να μας ευαισθητοποιείσει και να μας δώσει μία ιδέα για την ζωή στο παρελθόν. Άρα λοιπόν εκτός από σημαντική είναι και απαραίτητη η ύπαρξη ενός μουσείου οποιασδήποτε θεματολογίας καθώς σίγουρα έχει κάτι να μας προσφέρει.

 22. Τα μουσεία είναι χρήσιμα γιατί συγκεντρώνουν, καταγράφουν, συντηρούν, μελετούν και εκθέτουν αντικείμενα του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, διαφυλάττοντας την πολιτιστική κληρονομιά και προσελκύοντας τουρίστες. Οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφθεί τα διάφορα μουσεία (αρχαιολογικά, φυσικής ιστορίας, τέχνης, ιστορικά, λαογραφικά, επιστήμης κ.ά.) για να αποκτήσει χρήσιμες γνώσεις και να μελετήσει πάνω σε αυτά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα ίδια τα μουσεία είναι ανοιχτά σε όλους. Έτσι πρέπει τα μουσεία να επιτρέπουν την πρόσβαση σε ειδικές ομάδες ανθρώπων (παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ξένους κ.ά.), έχοντας κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και χρησιμοποιώντας κατάλληλες πινακίδες, οι οποίες θα είναι κατανοητές από τους περισσότερους επισκέπτες. Έτσι ο επισκέπτης μέσα από την παρατήρηση των εκθεμάτων και κάνοντας διάφορες συγκρίσεις, θα ερμηνεύσει καλύτερα το παρόν.

 23. Ναι,είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μουσείο. Πρώτα απ’ όλα γιατί τα μουσεία είναι συντηρητές της ιστορίας. Περιέχουν κειμήλια τα οποία είναι πολύ παλιά και είναι κομμάτια σύνδεσης της. Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να δουν το πως ζούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα και να θαυμάσουν τα έργα τέχνης τους. Επίσης είναι τα πιο ευχάριστα βιβλία. Γιατί για κάποιον που δε του αρέσουν τα βιβλία τα μουσεία είναι ένα ευχάριστος τρόπος να μάθει πράγματα του παρόντος, του παρελθόντος. Άραγε μήπως και του μέλλοντος;

 24. Η ύπαρξη των μουσείων είναι σημαντική επειδή έτσι όλοι μπορούμε να φανταστούμε έστω και με τα λίγα αυτά στοιχεία των μουσείων την καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων,τα αθλητικούς αγώνες τους,τα συμπόσια,τους πολέμους κλπ.Επίσης οι τουρίστες μπορούν να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της χώρας μας και έτσι όλος ο κόσμος να θαυμάσει την ιστορία μας.Στις μέρες μας τα μουσεία τις περισσότερες φορές δεν φαντάζουν τόσο ωραία στα παιδιά.Για αυτό τον λόγο οι διευθυντές των μουσείων πρέπει να οργανώνουν διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια στους χώρους του μουσείου.Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχουν και ειδικά μουσεία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.Το συμπέρασμα είναι πως τα μουσεία είναι σημαντικά απλά θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεγμένα και πιο διαμορφωμένα.

 25. Στα μουσεία διαφυλάσσονται αντικείμενα με πολιτιστική αξία.Προστατεύονται, συντηρούνται και εκθέτονται ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται σε επαφή με αυτά.Τα μουσεία αποτελούν περιβάλλοντα μάθησης, ανταλλαγής απόψεων και κοινωνικής επαφής.Προάγουν πολιτιστικές αξίες όπως η ικανότητα να φέρει έναν άνθρωπο σε επαφή με την τέχνη. Επίσης, προσπαθούν να επιτύχουν την ενσωμάτωση του πολίτη στην ιστορική και πολιτιστική συνέχεια του τόπου του και όχι μόνο.Τέλος, τα μουσεία προσφέρουν ψυχαγωγία σε μικρούς και μεγάλους και επίσης διευρύνουν τους ορίζοντές τους γνωρίζοντας κι άλλους λαούς και πολιτισμούς.

 26. Ένα μουσείο είναι πολύ σημαντικό για έναν τόπο γιατί είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού τού τόπου αυτού. Επίσης είναι και ένα εκπαιδευτικό κέντρο για τον άνθρωπο. Σε μουσεία φυλάσσεται η πολιτιστική κληρονομιά μια χώρας καθώς και σημαντικά κειμήλια και ευρήματα. Ο άνθρωπος αποκτά περισσότερες γνώσεις ,αντλεί διάφορες πληροφορίες για τα εκθέματα και γνωρίζει την μεγάλη πολιτιστική αξία τους. Τέλος για πολλούς ανθρώπους εκτός από ένα εκπαιδευτικό κέντρο,τα μουσεία είναι και ένας χώρος ψυχαγωγίας.

 27. Είναι σημαντικό να υπάρχουν μουσεία:
  Για να είναι συγκεντρωμένα τα αρχαιολογικά ευρήματα μιας περιοχής και να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται και να μαθαίνει για την ιστορία των προγόνων του. Tα αρχαιολογικά ευρήματα προστατεύονται μέσα στους χώρους του μουσείου από τα καιρικά φαινόμενα και από τους ανθρώπους. Επίσης στο μουσείο τα εκθέματα συντηρούνται από ειδικούς.
  Δεν υπάρχουν μόνο αρχαιολογικά μουσεία. Οι κατηγορίες των μουσείων είναι πολλές. Ανάλογα με το γεγονός ή το αντικείμενο που θέλεις να μελετήσεις διαλέγεις και το κατάλληλο μουσείο, ώστε να συγκεντρώσεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
  Επίσης στα μουσεία βλέπεις την πολιτιστική σου κληρονομιά ενημερώνεσαι για αυτή. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα εκθέματα που υπάρχουν στα μουσεία δεν μπορείς να τα δεις στην καθημερινή σου ζωή.

 28. Ο πολιτισμός μιας χώρας αναδεικνύεται μέσα από τα μουσεία της. Μέσα σε αυτά υπάρχουν κομμάτια της κληρονομιάς της.Ένα μουσείο μας ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν και μας μαθαίνει όσα δεν μας μαθαίνουν οι άλλοι με έναν ευχάριστο τρόπο. Μας κάνει να ξεχνάμε το σήμερα και να πηγαίνουμε πίσω, στο κόσμο της αρχαιότητας, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Έτσι μπορούμε και να προχωρίσουμε ακόμα πιο μπροστά, βλέποντας την εξέλιξη μας ως τώρα. Επίσης ένα μουσείο μπορούν να το επισκεφθούν όλα τα άτομα, όλων των ηλικιών. Τέλος όπως είπε και μια ιστορικός, η Γλύκατζη Αρβελέρ, το να μη βλέπουμε πίσω στην ιστορία είναι σαν να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο χωρίς καθρέπτες!

 29. Ένα μουσείο ειναι συμαντικό να υπάρχει γιατι με αυτό μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για το πως ζούσαν στην παλαιότερη εποχή και τι σκέβη είχαν. Όταν πηγαίνεις σε ενα μουσείο μπορείς να βάλλεις στο μυαλό σου άπειρες εικόνες για την τότε εποχή.Επίσης ένα μουσείο μπορεί να μας ψυχαγωγήσει. Για παράδειγμα αν κάποια μέρα δεν έχεις τι να κάνεις, μπορείς να πας με τους γονείς σου στο πλησιέστερο μουσείο της περιοχής σου, και έτσι θα περάσεις καλά και θα μάθεις πολλά και διάφορα πράγματα.

 30. Το μουσείο είναι ένας χώρος ο οποίος αποκτά, συντηρεί, εκθέτει και ερευνά αντικείμενα πολιτισμικής αξίας. Τα μουσεία χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες σε σχέση με τα εκθέματά τους, για παράδειγμα μουσεία τέχνης για έργα τέχνης, αρχαιολογικά μουσεία για αρχαιολογικά ευρήματα, πολεμικά μουσεία με εκθέματα που έχουν να κάνουν με πολεμικό υλικό ή γεγονότα, κ.ά.

  Ένας μεγάλος οργανισμός, όπως είναι συνήθως το μουσείο μπορεί να διαθέσει το χώρο, το χρόνο, την επιστημονική γνώση και τους ανθρώπους εκείνους που είναι απαραίτητοι για να συλλεχτούν, να διασωθούν, να μελετηθούν και να εκτεθούν αντικείμενα, μέσα από τα οποία οι επισκέπτες θα πάρουν πληροφορίες για να αναπλάσουν στο νου τους μια ολόκληρη εποχή, ένα ιστορικό γεγονός ή ένα τεχνολογικό επίτευγμα.

  Πιστεύω πώς η ύπαρξη ενός μουσείου, δεν μπορεί παρά να ωφελήσει τον επισκέπτη του, να τον εκπαιδεύσει πλημμυρίζοντας τις αισθήσεις του με ερεθίσματα, να τον ψυχαγωγήσει , να τον κάνει να νιώσει σαν κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού και τον τόπων, που τον φιλοξενούν.

 31. Φυσικά και είναι σημαντικό να υπάρχουν μουσεία. Στα μουσεία μπορεί κανείς να μάθει για την ιστορία τον προγόνων του,τον τρόπο που ζούσαν και πολλά άλλα για αυτούς,αν το μουσείο είναι αρχαίας ιστορίας. Επίσης μπορεί κάποιος να μάθεις για άλλους λαούς και φιλές από ένα μουσείο. Το αντίστροφο μπορεί να γίνει και για τους άλλους λαούς που θέλουν να μάθουν για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.Υπάρχουν όμως και διάφορα μουσεία ψυχαγωγίας,όπως μουσεία σοκολάτας, μουσεία κινηματογράφου,μουσεία μοντέρνας τέχνης κ.α. Για αυτούς τους σηγκεκριμένους λόγους θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν μουσεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s