Ιστορία Α΄Γυμνασίου. Η ερώτηση της εβδομάδας-Η μάχη του Μαραθώνα

Στην παρακάτω ψηφιακή αναπαράσταση δεν υπάρχει αρκετό κείμενο. Μπορείτε να γράψετε ένα κείμενο που να συνοδεύει το περιεχόμενό της;

Advertisements

50 σκέψεις σχετικά με το “Ιστορία Α΄Γυμνασίου. Η ερώτηση της εβδομάδας-Η μάχη του Μαραθώνα

 1. Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε αρχικά την πορεία των Περσών προς τον Μαραθώνα . Αρχικά η καταστροφή της Ερέτρειας, η οποία είχε βοηθήσει του Έλληνες αποίκους της Μικράς Ασίας. Έπειτα παρακολουθούμε την κατεύθυνσή τους προς τον Μαραθώνα . Βλέπουμε τον πολυάριθμο στρατό των Περσών, πολύ ενισχυμένο. Αργότερα βλέπουμε τον στρατό των Αθηναίων και των Πλαταιών ο οποίος είναι πιο ενισχυμένος στα άκρα. Ύστερα παρακολουθούμε το σχέδιο του Μιλτιάδη , κατά το οποίο ο στρατός του τρέχει προς τον Περσικό στρατό, ώστε να αποφύγει τα βέλη του. Ο στρατός του Μιλτιάδη ευνοείται από το κατηφορικό έδαφος. Έτσι μετά τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. και τη νίκη των Ελλήνων η Περσική Αυτοκρατορία δεν είναι ανίκητοι. Παράλληλα στο βίντεο βλέπουμε διάφορα ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του Μαραθώνα όπως είναι:η περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη , καθώς και αγγεία με αναπαράσταση της μάχης . Επιπλέον και τον τύμβο του Μαραθώνα.

 2. Μέσα από αυτό το βίντεο βρίσκουμε πληροφορίες για τη μάχη του Μαραθώνα. Στην αρχή βλέπουμε την πορεία του στόλου του Δάτη και του Αρταφέρνη προς την περιοχή αυτή. Μετά την αποβίβαση των Περσών, παρατηρούμε τη διάταξη του πολυάριθμου περσικού στρατού, καθώς και την τακτική που ακολούθησε ο στρατηγός Μιλτιάδης, κατά την οποία ο στρατός είναι ενισχυμένος στα άκρα του. Επίσης μία άλλη έξυπνη τακτική εφαρμόστηκε από τους Αθηναίους και τους Πλαταιείς. Έτσι, για να αποφύγουν τα βέλη των έμπειρων και ξακουστών Περσών τοξοτών, έτρεξαν γρήγορα προς το μέρος τους. Νικητές, τελικά, σε αυτήν τη μάχη ήταν οι Αθηναίοι με τους Πλαταιείς παρόλο που αυτοί ήταν λιγότεροι. Σήμερα πια, παίρνουμε πληροφορίες και στοιχεία από τον τύμβο προς τιμήν της νίκης αυτής, αλλά και από τη διασωζώμενη περικεφαλαία του Μιλτιάδη. Επιπλέον λεπτομέριες μαθαίνουμε μέσα από τις εικόνες των αγγείων, που έχουν θέμα τη σπουδαία αυτή μάχη.

 3. Το παραπάνω κείμενο αναφέρεται στην μάχη του μαραθώνα εναντίον των Περσών και των Ελλήνων. Στη αρχή παρατηρούμε την πορεία και την Διάταξη του πολυάριθμου στρατού και στόλου των Περσών. Η διάταξη του Ελληνικο στρατού ήταν περισσότερο ενισχυμένη στα άκρα παρά στο κένρο σύμφωνα με το σχέδιο του Μιλτιάδη. Σκοπός των Ελλήνων ήταν να επιτεθούν με επιτυχία στα άκρα και μετα όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν τον υπόλοιπο Περσικό στρατό. Το σχέδιο του Μιλτιάδη πέτυχε και μέτα απο αυτή την νίκη των Ελλήνων στο Μαραθώνα το 490π.Χ ο Περσικός στρατός δεν θεωρούνταν πια ανίκητος.Πληροφορίες για τον εξοπλισμό των Ελλήνων αλλά και των Περσών μπορούμε να πάρουμε και απο εύρυματα που ήρθαν στο φώς έπειτα απο ανασκαφές σε εκείνη την περιοχή.

 4. Το βίντεο μας μιλάει για την ξακουστή μάχη του Μαραθώνα. Το 490 π.Χ έγινε η σύκγρουση ,των 2 μεγαλήτερων δυνάμεων του γνοστού τότε κόσμου, των ελλήνων και των περσων στον Μαραωνα. Σήμερα ειναι γεμάτος φύση .Οι πέρσες εισέβαλαν στην παραλία του μαραθώνα μα οι έλληνες και οι πλατεοίς τους περίμεναν.Ο ελληνικός στρατός,λιγότερος, με αρχηγό τον στρατήγό Μιλτιάδη εφάρμοσαν μια πολεμική τεχνική αφήνοντας το κέντρο αδύναμο και ενισχυίοντας τα άκρα(λαβίδα).Οι έλληνες πολεμιστές με θάρος νήκησαν και έδιωξαν τους πέρσες.Μετά την μάχη έφιαξαν εναν τύμβο για τουσ 192 θαραλέους Αθηναίους πολεμιστές που πέθαναν στην μάχη.Εβρίματα σήμερα μπορο΄θμε να βρούμε στο σειμήο της μάχης.

 5. Πέρσες vs Έλληνες
  Το βίντεο μας περιγράφει την περήφημη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.Οι Πέρσες
  στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα και παρατάχθηκαν ίσα σε όλες τους τις σειρές. Οι Έλληνες, με αρχηγό τον Μιλτιάδη, αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν ενισχύοντας τα άκρα περισσότερο. Αποτέλεσμα, τα άκρα των Ελλήνων κατατρόπωσαν τους Πέρσες και αργότερα βοήθησαν την μεσαία γραμμή. έτσι κατάφεραν και απώθησαν τους Πέρσες κερδίζοντας μία μεγάλη νίκη! Στο σημείο της μάχης σήμερα έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

 6. Το βιντεάκι αυτό αναφέρεται στην πολύ γνωστή μάχη του Μαραθώνα που έγινε το 490π.Χ.Αρχικά μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα την πορεία των Περσών και την αποβίβασή τους στο Μαραθώνα αλλά και τον πολυάριθμο στρατό τους.Αφού οι Πέρσες παρατάσονται διακρείνουμε την παράταξη των Ελλήνων με στρατηγό τον Μιλτιάδη (λαβίδα-ενισχυμένα άκρα «αποδυναμωμένο» κέντρο).Οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν τους Πέρσες και έστι αποδείχτηκε ότι οι Πέρσες δεν ήταν ακατανίκητοι.

 7. Πέρσες εναντίον Ελλήνων

  Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε την μεγάλη σύγκρουση δυο πολιτισμών ,των Ελλήνων και των Περσών .Αρχικά βλέπουμε τους Πέρσες να έρχονται από τη θάλασσα και να παρατάσσονται σε τρία ίσα διαδοχικά μέρη. Στη συνεχεία έρχονται οι Έλληνες παραταγμένοι σε τρία μέρη με δυναμωμένα τα δυο πλαϊνά.Οι Έλληνες χρησιμοποιώντας την περίφημη στρατηγική του Μιλτιάδη περικυκλώνουν τους Πέρσες και τους νικούν .Τέλος βλέπουμε τον περίφημο τύμβο προς τιμή τον 192 ηρώων του Μαραθώνα.

 8. Οι Πέρσες πλησιάζουν στον Μαραθώνα. Εκεί παρατάσσουν τον στρατό τους. Παρατηρούμε το πόσο ισχυρός ήταν ο στρατούς τους. Παρατάσσονται σε τρία ίσα μέρη (με σχηματισμό παραλληλόγραμμου). Περιμένουν τους Έλληνες οι οποίοι είναι στρατευμένοι και αυτοί σε τρία μέρη. Το μεσαίο στράτευμα τους είναι πολύ αποδυναμωμένο ενώ τα πλαϊνά είναι πολύ πιο ισχυρά. Κατηφορίζουν οι Έλληνες, η παρουσίαση σταματά για δούμε τις πανοπλίες των Ελλήνων και των Περσών. Έπειτα μας παρουσιάζουν την περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη (στην οποία χάραξε με το όνομα του, μετά την μάχη και την έδωσε στο Μαντείο των Δελφών). Επιστρέφουμε στην μάχη. Οι Έλληνες των πλαϊνών μεριών μάχονται και εξουδετερώνουν του Πέρσες. Οι Έλληνες που βρίσκονται στην μέση προσπαθούν να τους αντικρούσουν και κρατούν γερή άμυνα. Αφού τα πλαϊνά στρατεύματα νικήσουν τον εχθρό στρέφονται προς το μεσαίο στράτευμα του εχθρού και ενωμένοι τους κατατροπώνουν. Με το περίφημο σχέδιο του Μιλτιάδη νίκησαν!!!

 9. Το παραπάνω βίντεο μας δείχνει τη μάχη του Μαραθώνα, η οποία έλαβε χώρα το 490 π.Χ. Οι Πέρσες εισέβαλαν στον Μαραθώνα από την θάλασσα και παρατάχθηκαν. Στη συνέχεια μπήκαν και οι Έλληνες σε διάταξη. Λόγω το ότι ήταν λιγότεροι και δεν θα μπορούσαν εύκολα να νικήσουν τον πολυάριθμο στρατό των Περσών, ενδυνάμωσαν περισσότερο τα άκρα. Ενώ τα άκρα αποδυναμώνουν τους Πέρσες, οι πολεμιστές που βρίσκονται στο κέντρο προσπαθούν να αμυνθούν. Έπειτα, όλος ο Ελληνικός στρατός, με αρχηγό τον Μιλτιάδη, νικά τους Πέρσες.

 10. Στο βίντεο αυτό παρακολουθούμε την ιστορική μάχη μεταξύ Ελλήνων και Περσών στον Μαραθώνα ,η οποία συνέβη το 490 π.Χ. Αρχικά , βλέπουμε τους Πέρσες , με στρατηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνης βρισκόμενοι μέσα στα καράβια κατευθύνονται προς τον Μαραθώνα. Αφού έχουν ήδη παραταχθεί αντικρίζουμε τον ελληνικό στρατό , ο οποίος είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον πολυάριθμο περσικό , και διατάσσονται έχοντας ενισχύσει περισσότερο τα πλάγια σύμφωνα με το σχέδιο του στρατηγού των Ελλήνων , Μιλτιάδη. Τέλος, βλέπουμε τους Έλληνες να αφανίζουν τον περσικό στρατό με την στρατηγική του Μιλτιάδη με αποτέλεσμα την νίκη της μάχης του Μαραθώνα , μια νίκη η οποία έχει μείνει στην ιστορία έως σήμερα .

  • Η μάχη του Μαραθώνα (490 π. Χ. )
   Σαράντα δύο χιλιόμετρα ανατολικά από την Αθήνα βρίσκεται ο όρμος του Μαραθώνα. Ο Δαρείος για να τιμωρήσει τους Αθηναίους και τους Ερετριείς που βοήθησαν τους Μικρασιάτες Έλληνες το 499 π.Χ. στην Ιωνική επανάσταση οργάνωσε εκστρατεία εναντίον τους. Το 490 π. Χ. ισχυρές περσικές δυνάμεις με στρατηγούς τους Δάτη και Αρταφέρνη πλέοντας στο Αιγαίο αφού κατέστρεψαν την Ερέτρια αποβιβάστηκαν στο Μαραθώνα όπου και στρατοπέδευσαν. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς έσπευσαν να τους αντιμετωπίσουν στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Δύο μεγάλοι πολιτισμοί συγκρούστηκαν. Οι Έλληνες ενάντια σε μια πανίσχυρη ασιατική αυτοκρατορία. Ο περσικός στρατός υπερτερούσε αριθμητικά και διέθετε ιππείς και τοξότες. Οι Πέρσες αποζητούσαν τη σύγκρουση. Ο Μιλτιάδης, ιδιοφυής και έμπειρος στρατιωτικός γνώριζε πολύ καλά τον εχθρό. Ο πολέμαρχος Καλλίμαχος συμφώνησε με την πρόταση του να διεξάγουν τον αγώνα στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Αθηναίοι και Πλαταιείς παρατάχθηκαν για τη μάχη. Στην προσπάθεια τους να απλωθούν αρκετά ώστε να καλύπτουν ολόκληρο το μέτωπο των Μήδων τα δύο άκρα ήταν αρκετά ισχυρά ενώ το κέντρο είχε λίγες γραμμές βάθος. Ο Μιλτιάδης αποδυνάμωσε το κέντρο και έστειλε τους επιπλέον στρατιώτες στα άκρα σε αντίθεση με τους Πέρσες που τοποθέτησαν στο κέντρο τις πιο δυνατές μονάδες. Το σύνθημα δόθηκε και οι Αθηναίοι ξεκίνησαν τρέχοντας. Η μάχη είχε μεγάλη διάρκεια. Η σύγκρουση έγινε σώμα με σώμα και σ’ αυτό οι Αθηναίοι ήταν καλύτεροι. Οι οπλίτες πολέμησαν σε στενό σχηματισμό μάχης γνωστό ως φάλαγγα. Μετά την πρώτη επίθεση των Περσών το κέντρο της παράταξης των Αθηναίων υποχώρησε. Οι πλευρικές δυνάμεις όμως των Ελλήνων με το συμπαγή σχηματισμό της φάλαγγας των οπλιτών υπερίσχυσαν και εξουδετέρωσαν τα αντίστοιχα άκρα του περσικού στρατού. Άφησαν τους ηττημένους να υποχωρήσουν κι έπειτα ενώνοντας τα άκρα στράφηκαν ενάντια στους Πέρσες που είχαν διαπεράσει το κέντρο. Νίκησαν και κυνήγησαν τον εχθρό μέχρι την θάλασσα. Στη μάχη του Μαραθώνα σκοτώθηκαν 6.400 Πέρσες και 192 άνδρες Αθηναίοι. Η νίκη στο Μαραθώνα έκανε τους Αθηναίους υπερήφανους. Η αθηναϊκή φάλαγγα έδωσε στους Έλληνες την τελική νίκη. Ο οπλίτης φορούσε θώρακα, περικνημίδες και κράνος, όλα κατασκευασμένα από χαλκό. Έφερε δύο δόρατα και σπαθί. Πήρε το όνομά του από την κυκλική ασπίδα του που λεγόταν όπλον. Ο Σιμωνίδης ο Κείος έγραψε για τους Μαραθωνομάχους το επίγραμμα :
   «’Eλλήνων προμαχοῦντες
   ‘Aθηναίοι Mαραθῴνι
   χρυσοφόρων Mήδων
   έστόρεσαν δύναμιν».
   Στον τόπο όπου πολέμησαν οι Αθηναίοι ύψωσαν τύμβο για τους 192 ήρωες που σκοτώθηκαν.

 11. Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε την μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Μας περιγράφεται η σύγκρουση των Ελλήνων και των Περσών .Μας δείχνει την διαδρομή που ακολούθησαν οι Πέρσες με αρχηγούς τον Αρταφέρνη και τον Δάτη για να πάνε στον Μαραθώνα.Βλέπουμε τις θέσεις που πήραν τα στρατεύματα των Ελλήνων και των Περσών.Οι Πέρσες υπερτερούν αριθμητικά αλλά οι Έλληνες με την τακτική του Μιλτιάδη (δυναμώνοντας περισσότερο τα άκρα ) κατάφεραν να νικήσουν τον Περσικό στρατό.Παρακολουθούμε την υποχώριση των Περσών προς την θάλασσα. Αυτή η μάχη έμεινε στην ιστορία και απέδειξε για πρώτη φορά ότι οι Πέρσες δεν ήταν ανίκητοι.Τέλος βλέπουμε ευρύματα που αναπαριστούν την μάχη του Μαραθώνα.

 12. Στο βίντεο αυτό παρακολουθούμε την ιστορική μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. που έγινε ανάμεσα στους Πέρσες υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη και στους Έλληνες υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μιλτιάδη.Αρχικά διακρίνουμε την αποβίβαση του πολυάριθμου περσικού στρατού στον Μαραθώνα και την παράταξή του.Οι Έλληνες έχουν παραταχθεί σε κατηφορικό έδαφος με ενισχυμένα τα άκρα γνωστό ως στρατηγική »Λαβίδα»σύμφωνα με το σχέδιο του Μιλτιάδη.Οι Έλληνες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες κατά μέτωπο.Έτσι επιτέθηκαν εναντίον τους γρήγορα τρέχοντας κατά πάνω τους και αιφνιδιάζοντάς τους.Mε αυτό τον τρόπο τα άκρα των Ελλήνων απέκτησαν πλεονέκτημα και μπόρεσαν να τους περικυκλώσουν αποθώντας τους στα πλοία.Με τη νίκη τους επί των Περσών τονώθηκε το ηθικό τους και κατάλαβαν πως οι Πέρσες δεν ήταν ανίκητοι.Παρόλο που οι Πέρσες ήταν περισσότεροι οι Έλληνες χάρη στην στρατιωτική ιδιοφυία του Μιλτιάδη κατάφεραν να τους νικήσουν και να πιστέψουν πως τίποτα δεν ήταν ακατόρθωτο για αυτούς.Τέλος βλέπουμε τον περίφημο τύμβο που στήθηκε στο Μαραθώνα προς τιμή των 192 νεκρών της μάχης και την περικεφαλαία του Μιλτιάδη που την αφιέρωσε μετά τη μάχη στο Ιερό του Δία στην Ολυμπία.

 13. Στο βίντεο, αναπαριστάται η μάχη του Μραθώνα, η οποία έγινε το 490 π.Χ., μεταξύ δύο μεγάλων πολιτισμών: των Ελλήνων με στρατηγό τον Μιλτιάδη και των Περσών, με στρατηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη. Ο πολυάριθμος στρατός των Περσών, παρατάσεται με ίσους στρατιότες στα άκρα και στο κέντρο. Αντίθετα, ο Ελληνικός στρατός με μικρότερες δυνάμεις, επέλεξε να ενυσχήσει τα άκρα, με σκοπό να περικυκλωσει τους Πέρσες. Έτσι κι έγεινε. Τα άκρα του Ελληνικού στρατού, σηγρούστηκαν με τα Περσικά άκρα και το Έλληνικό κέντρο συγκρούστηκε με το Περσικό κέντρο. Υπήρχε και μία κλίση, η οποία ευνόησε τους Έλληνες. Τα Ελληνικά άκρα κατέστρεψαν τα Περσικά άκρα, την ώρα όπου το Ελληνικό κέντρο, αντιστέκεται στο Περσικό κέντρο. Αφότου τα Ελληνικά άκρα νίκησαν τα Περσικά άκρα, έσπευσαν να βοηθήσουν το Ελληνικό κέντο. Η βοήθεια αυτή ήταν να περικυκλώσουν το Περσικό κέντρο, με αποτέλεσμα ο Περσικός στρατός να υπέστει ολοκληροτική καταστροφή. Παρατηρούμε και ιστορικά ευρήματα, τα οποία βγήκαν στην επειφάνεια με ανασκαφές. Αυτα τα ευρήματα είναι η περικεφαλαία του στρατηγου Μιλτιάδη, αγκεία, τα οποία αναπαρηστούν σκηνές της μάχης, αγάλματα που παριστάνουν Έλληνες και Πέρσες στρατιώτες, καθώς επίσης και την Τύμβο που ύψωσαν οι Έλληνες για τους 192 νεκρούς της Μάχης του Μαραθώνα.

 14. Το συγκεκριμένο βίντεο αναφέρεται στην μεγάλη σύγκρουση των Ελλήλων με τους Πέρσες.Αρχικά μας δείχνει την πορεία των Περσών μεχρι την άφιξή τους στον Μαραθώνα.Στην συνέχεια μας περιγράφει την απόβαση και την παράταξη που επέλεξαν οι πολυάριθμοι Πέρσες υπό την στρατηγία των Δάτη και Αρταφέρτη .Έπειτα μας περιγράφει την πανέξυπνη και αποτελεσματική τακτική του Μιλτιάδη (στρατηγού των Ελλήνων),η οποία εφαρμόστηκε κατά την παράταξη των λιγότερων αριθμιτικά Ελλήνων κατά των Περσών.Η τακτική του Μιλτιάδη ήταν να ενισχυθούν περισσότερο τα άκρα του Ελληνικού στρατού περισσότερο από ότι το κέντρο,γεγονός που οδήγησε στην ήττα των Περσών.Βέβαια,αξιόλογο παράγοντα στη νίκη Ελλήνων,έπαιξε το κατηφορικό έδαφος το οποίο είχε επιλεχθεί για τη παράταξη των Ελλήνων,τα πιο σύγχρονα όπλα τα οποία κατείχαν οι Έλληνες καθώς και η ανδρεία που επέδειξαν οι Έλληνες.Σήμερα,έχουνε βρεθεί ιστορικά ευρύματα , έπειτα από ανασκαφές.Τα ευρύματα αυτά είναι η περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη καθώς και η Τύμβος που ύψωσαν οι Έλληνες προς τιμή των 192 οι νεκρών της Μάχης του Μαραθώνα.

  • Τα ευρύματα αυτά είναι η περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη καθώς και η Τύμβος που ύψωσαν οι Έλληνες προς τιμή των 192 νεκρών της Μάχης του Μαραθώνα.

 15. Η μάχη του Μαραθώνα έχει μείνει στην ιστορία για το ανέλπιστο αποτέλεσμά της και για τη στρατηγική που εφάρμοσε ο Μιλτιάδης, ο στρατηγός των Αθηναίων.
  Στο συγκεκριμένο βίντεο βλέπουμε μια αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα που έγινε το 490π.Χ. Είναι η σύγκρουση των πολλών Περσών με λίγους Έλληνες. Οι Πέρσες αφού ήρθαν με πολλά καράβια στην Ελλάδα, αποβιβάστηκαν στον Μαραθώνα. Παράταξαν το στρατό τους απέναντι από τους Έλληνες, χωρίζοντάς τον σε τρία ισοδύναμα μέρη με πυκνές γραμμές στρατιωτών. Ήταν πολυάριθμοι αλλά, ο στρατηγός των Αθηναίων, ο Μιλτιάδης ,εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο, με αποδυναμωμένο κέντρο και ενισχυμένα άκρα, έδωσε την λύση. Οι Έλληνες ήταν σε ύψωμα και επιτέθηκαν γρήγορα προς τα άκρα των Περσών , απωθώντας τους. Αντίστοιχα , το κέντρο των Περσών, που ήταν αριθμητικά πολύ περισσότερο από των Ελλήνων, υπερίσχυσε. Τα άκρα των Περσών νικημένα , επέστρεψαν στα καράβια , ενώ οι Έλληνες που ήταν στα άκρα, έτρεξαν να βοηθήσουν τους στρατιώτες που ήταν παραταγμένοι στο κέντρο, και κατάφεραν όλοι μαζί να περικυκλώσουν τους Πέρσες.
  Βλέπουμε λοιπόν ότι λίγοι Έλληνες, νίκησαν τους πολλούς Πέρσες, που μέχρι τότε ήταν αήττητοι. Σε εκείνο το σημείο υπάρχει ένας τύμβος , αφιέρωμα στους 192 νεκρούς του Μαραθώνα και σε ανάμνηση της νίκης των Αθηναίων, που συνοδεύεται με το επίγραμμα του Σιμωνίδη.

 16. Το βίντεο αναπαριστά την ηρωική μάχη του Μαραθώνα. Αρχικά παρουσιάζονται τα περσικά πλοία να καταφθάνουν στον Μαραθώνα και αργότερα βλέπουμε την κατάταξη των Ελλήνων και των Περσών, ενώ παρατηρούμε ότι οι Πέρσες υπερτερούν αριθμητικά. Μας παρουσιάζονται επίσης οι στρατηγικές των δύο πλευρών. Οι Πέρσες είναι χωρισμένοι σε 3 ίσες ομάδες, ενώ οι Έλληνες ακολουθούν την εξυπνότατη στρατηγική του Μιλτιάδη έχοντας αποδυναμωμένο κέντρο. Στην στρατηγική αυτή το κέντρο των Ελλήνων «ξεγελούσε» κάποιους από τους Πέρσες προχωρώντας προς τα πίσω χωρίς μεγάλες συγκρούσεις, όσο οι υπόλοιποι Έλληνες στρατιώτες αντιμετώπιζαν τους υπόλοιπους Πέρσες. Όταν οι Έλληνες νίκησαν αυτούς του Πέρσες έπρεπε να περικυκλώσουν την ομάδα των Περσών που αντιμάχονταν με το κέντρο τους. Όταν τους περικύκλωσαν οι Πέρσες ήταν πια αδύναμοι και δεν είχαν ελπίδες για την νίκη, έτσι οι Έλληνες νίκησαν στην μάχη του Μαραθώνα, οι οποία έχει γραφτεί με μεγάλα γράμματα στην Ελληνική Ιστορία. Επίσης σε αποσπάσματα του βίντεο παρουσιάζονται: Κάποιες απεικονίσεις της μάχης, η περικεφαλαία του Μιλτιάδη και τέλος, η φράση του Σιμωνίδη: Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν(=Οι Έλληνες στο Μαραθώνα, με τους Αθηναίους στην πρώτη γραμμή μάχης, στέρησαν τη δύναμη των χρυσοφορεμένων Μήδων).

 17. Αυτό το βίντεο μας περιγράφει την μάχη του Μαραθώνα (490 π. Χ.)
  Έλληνες εναντίον Περσών
  Αρχικά μας δείχνει την απόβαση και παράταξη των Περσών στην περιοχή της μάχης . Στην συνέχεια μας απεικονίζει την παράταξη των Ελλήνων που βοήθησε στην νίκη απέναντι στους εισβολείς.

  Λίγα λόγια για την μάχη:

  Η ιστορική αυτή νίκη των ελλήνων απέναντι στους Πέρσες αφείλεται σε ένα πολύ καλό σχέδιο του στρατηγού των Ελλήνων,Μιλτιάδη. Καθώς οι Πέρσες δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη παράταξη ο Μιλτιάδης περέταξε τους Έλληνες με ποιο πολύ στρατό στα δυο άκρα της παράταξης και ποιο αδύναμο κέντρο .Έτσι λοιπόν μόλις δόθηκε το σήμα της επίθεσης οι Έλληνες περικύκλωσαν τους Πέρσες και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν.

 18. Στο παραπάνω βίντεο παρακολουθούμε την ηρωική μάχη του Μαραθώνα (490π.Χ.) όπου αγωνίστικαν οι Έλληνες εναντίων των Περσών. Αρχικά βλέπουμε τα πλοία των Περσών να καταθφάνουν στον Μραθώνα και το πλήθος του στρατεύματος των Περσών (ήταν προφανές πως υπερτερούσαν αριθμητικά) και ύστερα βλέπουμε την έξυπνη στρατηγική του Μιλτιάδη που ακολούθησαν οι Έλληνες για να καταταχτούν: εφάρμοσαν το σχέδιο της λαβίδας σύμφωνα με αυτό χωρίστηκαν σε τρία μέρη τα οποία ήταν ενυσχιμένα τα δύο άκρα και αποδυναμωμένο το μεσαίο τμήμα. Αντίθετα οι Πέρσες ήταν καταταγμένοι σε τρία τμήματα τα οποία ήταν ισοδύναμα. Τα δύο ακριανά τμήματα κατάφεραν να νικήσουν τον περσικό στρατό και στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς το κέντρο για να ενισχύσουν το αδύναμο τμήμα. Έτσι οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες ,τονώθηκε το ηθικό και η αυτοπεποίθησή τους και διαψεύθηκε ο μύθος πως οι Πέρσες ήταν ανίκητοι. Επίσης στο βίντεο παρουσιάζεται η περικεφαλαία του Μιλτιάδη ,ο περίφημος τύμβος που στήθηκε από τους Έλληνες στον Μαραθώνα προς τιμή των 192 νεκρών της μάχης καθώς και αγγεία με αναπαράσταση της μάχης.Τέλος αναγράφεται η φράση του Σιμωνίδη: Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν =Οι Έλληνες στο Μαραθώνα, με τους Αθηναίους στην πρώτη γραμμή μάχης, στέρησαν τη δύναμη των χρυσοφορεμένων Μήδων.

 19. Η μάχη του Μαραθώνα
  Η μάχη του Μαραθώνα αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα ελληνικής ανδρείας και γενναιότητας. Πάνω σε αυτό το ιστορικό γεγονός αναφέρεται το βίντεο που μόλις παρακολουθήσαμε.
  Η συγκεκριμένη μάχη έλαβε χώρα το 490 π.Χ. Αντίπαλες πλευρές ήταν η Ελληνική με στρατηγό τον Μιλτιάδη και η Περσική με στρατηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη.
  Μέσα από το βίντεο αυτό μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο διεξήχθη η συγκεκριμένη μάχη όπως και τις πολεμικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν.
  Αρχικά γίνεται αναπαράσταση της διάταξης του στρατού και του στόλου τόσο των Ελλήνων όσο και των Περσών. Ταυτόχρονα γίνεται μια σαφής παρουσίαση της αριθμητικής διαφοράς μεταξύ των δυο στρατών, δείχνοντας την υπεροχή της περσικής πλευράς. Έπειτα προβάλλεται η στρατηγική διάταξη που ακολούθησε ο εύστροφος στρατηγός Μιλτιάδης. Παρέταξε τους 10.000 Αθηναίους και τους 1.000 Πλαταιείς εφαρμόζοντας ένα ιδιοφυές στρατιωτικό σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, ενίσχυσε περισσότερο τα άκρα με σκοπό να περικυκλώσει τους Πέρσες. Το σχέδιο πέτυχε και με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες κατάφεραν μια ιστορική σπουδαία νίκη επί του Περσικού στρατού.
  Στη συνέχεια μπορούμε να παρατηρήσουμε τις πανοπλίες Ελλήνων και Περσών, όπως και κάποια ευρήματα ανεκτίμητης αξίας που βγήκαν στο φως μετά τις ανασκαφές στην περιοχή. Βλέπουμε λοιπόν περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη με χαραγμένο το όνομά του επάνω της και διάφορα εξαρτήματα της πανοπλίας πολεμιστών.
  Το βίντεο ολοκληρώνεται παρουσιάζοντας τον τύμβο, που οι Αθηναίοι κατασκεύασαν προς τιμήν των ηρώων πολεμιστών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης, καθώς και το επίγραμμα που γράφτηκε για να θυμίζει για πάντα την αξία της θυσίας των Ελλήνων.

 20. Στο βίντεο περιγράφεται και αναπαριστάται η μάχη του Μαραθώνα, μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Μπορούμε να δούμε την αποβίβαση των στρατηγών Δάτη και Αρταφέρνη, καθώς και την παράταξη του ελληνικού στρατού. Ο Έλληνας στρατηγός Μιλτιάδης παρέταξε το στράτευμα έτσι ώστε να είναι περισσότερο ενισχυμένο στα άκρα. Με αυτήν την ιδιοφυή τακτική κατάφερε να κυκλώσει τους Πέρσες και να κερδίσει τη μάχη. Τα στοιχεία αυτά τα αντλούμε από τον τύμβο στην περιοχή του Μαραθώνα, ο οποίος χτίστηκε προς τιμή των Ελλήνων πεσόντων, από την περικαιφαλαία του Μιλτιάδη, από αγγεία της εποχής και από τη φράση του Σιμωνίδη: Ἑλλήνων προμαχοῦντες Αθηναίοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν (Οι Έλληνες στο Μαραθώνα, με τους Αθηναίους στην πρώτη γραμμή μάχης, στέρησαν τη δύναμη των χρυσοφορεμένων Μήδων).

 21. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ:
  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ…

  Τα πλοία των Περσών καταφθάνουν στον όρμο του Μαραθώνα, όπου οι Πέρσες στρατοπεδεύουν. Οι Έλληνες, δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς, σπεύδουν να τους αντιμετωπίσουν πριν οι Πέρσες να επιτεθούν στην Αθήνα. Οι Έλληνες κινούνται κρυφά και πλησιάζουν τους Πέρσες σε κοντινή απόσταση. Με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουν, παρατάσσονται απέναντι από τους Πέρσες και ξεκινούν τη μάχη με δύναμη. Κατεβαίνουν τρέχοντας με ενισχυμένα τα άκρα τους και αιφνιδιάζουν τους αντιπάλους. Ο στρατηγός Μιλτιάδης, που ηγείται των Ελλήνων εκείνη την ημέρα, χρησιμοποιεί το ανάγλυφο του τοπίου για να αυξήσει τη σφοδρότητα της επίθεσης. Αρχικά, το αδύναμο κέντρο των Ελλήνων, με διαταγές του Μιλτιάδη, υποχωρεί. Η έκβαση της μάχης για αρκετή ώρα είναι αβέβαιη μέχρι που καταρρέουν τα άκρα των Περσών. Τότε, οι Έλληνες περικυκλώνουν τους Πέρσες και τους αποδεκατίζουν, ενώ εκείνοι προσπαθούν να σωθούν τρέχοντας στα πλοία τους. Οι 192 Έλληνες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης θάφτηκαν σε έναν τύμβο στον τόπο που υπερασπίστηκαν. Η σημασία της νίκης αυτής είναι σπουδαία γιατί όπως έγραψε και ο Ηρόδοτος «ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΡΟΜΟ».

 22. Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε την μάχη του Μαραθώνα. Στην αρχή βλέπω τα περσικά πλοία να έρχονται στον Μαραθώνα και αργότερα μας δίχνει την αναδιάταξη τον Περσών και του στρατού του Μιλτιάδη.Οι Πέρσες είναι περισσότεροι και σε 3 ίσες ομάδες ενώ οι Έλληνες λιγότεροι και σε 2 ίσες ομάδες αριστερά και δεξιά και σε μία μικρότερη ομάδα στην μέση. Οι Έλληνες επιτέθηκαν στα άκρα τον Περσών και αμύνθηκαν στην μέση και αφού κέρδισαν στα άκρα περικύκλωσαν τους Πέρσες που ήταν στην μέση με αποτέλεσμα να διώξουν τους λίγους Πέρσες που έζεισαν στα άκρα και να σκοτώσουν αυτούς που ήταν στην μέση κερδίζοντας πολύ έξυπνα αυτήν την μάχη.Στο τέλος βλέπουμε τον τύμβο που ειναι πρως τιμή των 192 ηρώων που έδιωξαν τους Πέρσες.

 23. Στο βίντεο παραπάνω παρακολουθούμε την μάχη των Ελλήνων και των Περσών που συνέβει στον Μαραθώνα,το 420 π.Χ. Βλέπουμε τους Πέρσες να καταφθάνουν στον Μαραθώνα και να παρατάσσονται.Οι Έλληνες έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο του Μιλτιάδη το οποίο ήταν να ενισχύσουν το στράτευμα τους περισσότερο στα άκρα.Επιτίθονται στους Πέρσες,αιφνιδιάζοντας τους.Πολλοί Πέρσες υποχώρησαν.Οι Έλληνες περικύκλωσαν τους Πέρσες που έμειναν και τους εξολόθρευσαν.Έτσι οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες,και για πρώτη φορά στην Ιστορία αποδείχθηκε οτι οι Πέρσες δεν ήταν ανίκητοι.Στο τέλος βλέπουμε τον τύμβο για τους 192 Ήρωες Αθηναίους.

 24. Στο παραπάνω βίντεο θα δούμε την μάχη του Μαραθώνα που έγινε το 490 π.Χ. ανάμεσα στους Πέρσες και τους Έλληνες. Οι Πέρσες είχαν την βοήθεια του Δάτη και του Αρταφέρνη και οι Έλληνες του στρατηγού Μιλτιάδη. Αρχικά ο πολυάριθμος Περσικός στρατός αποβιβάστηκε από τα πλοία και παρατάχθηκε στον Μαραθώνα ενώ οι Έλληνες είχαν παραταχθεί σύμφωνα με το σχέδιο του Μιλτιάδη, δηλαδή σε κατηφορικό έδαφος με ενισχυμένα άκρα ή αλλιώς σε στρατηγική Λαβίδα.Οι Έλληνες επιτέθηκαν κατά μέτωπο εναντίον των Περσών αιφνιδιάζοντας τους.Οι Έλληνες έτσι απέκτησαν πλεονέκτημα και περικύκλωσαν τους Πέρσες οδηγώντας τους πίσω στα πλοία.Με την νίκη τους οι Έλληνες απέδειξαν ότι οι Πέρσες παρόλο που ήταν δυνατοί δεν ήταν ανίκητοι! Στο τέλος βλέπουμε τον τύμβο που χτίστηκε στο Μαραθώνα για να τιμήσει τους 192 νεκρούς της μάχης και την περικεφαλαία του τρανού Μιλτιάδη την οποία αφιέρωσε μετά τη μάχη στο Ιερό του Δία στην Ολυμπία και για αυτό τον λόγο παραμένει με εμάς μετά από τόσα χρόνια.

 25. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ-Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ(490π.Χ.)

  Το βίντεο μας αναπαριστά την Μάχη του Μαραθώνα. Ο βασιλιάς των Περσών, Δαρείος, θέλοντας να τιμωρίσει τους Αθηναίους και τους Ερετριείς που βοήθησαν τους Μικρασιάτες Έλληνες στην επανάστασή τους, το 499 π.Χ.,έκανε μια εκστρατεία με αρχηγούς τους στρατηγούς Δάτη και Αρταφέρνη.
  Αρχικά, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την Ερέτρια και έφτασαν στον Μαραθώνα, όπου και στρατοπέδευσαν. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς θα αντιμετώπιζαν τους Πέρσες στην Μάχη του Μαραθώνα, η οποία διαδραματίστηκε, ανάμεσα σε δύο μεγάλους πολιτισμούς, τους Πέρσες και τους Έλληνες, το 490π.Χ. Οι Πέρσες για να αντιμετωπίσουν τους Αθηναίους και τους Πλαταιείς έστειλαν έναν τεράστιο στόλο με αμέτρητα πλοία. Η διάταξη των Περσών περιελάμβανε ίσο αριθμό πολεμιστών και στα τρία μέρη της διάταξης, ενώ οι η διάταξη των Ελλήνων, οι οποίοι ήταν παραταγμένοι σε έναν λόφο, ήταν πιο ενισχυμένη στα άκρα. Οι Έλληνες στρατιώτες φορούσαν πανοπλία, είχαν δόρυ, ασπίδα και σπαθί, σε αντίθεση με τους Πέρσες που φορούσαν πιο ενισχυμένη πονοπλία, κρατούσαν δόρυ και είχαν τόξο και σπαθί. Αρχηγός των Ελλήνων ήταν ο στρατηγός Μιλτιάδης. Αυτός είχε την ιδέα για την έξυπνη παράταξη των Ελλήνων. Όταν δόθηκε το σύνθημα για την έναρξη της μάχης, οι Έλληνες για να αποφύγουν τα πολλά βέλη, αρχισαν να τρέχουν κατα την ακτή όπου βρίσκονταν οι Πέρσες. Πολέμησαν γενναία και ατρόμητα, χωρις να φοβηθούν την αριθμητική υπεροχή των Περσών. Οι Έλληνες νικούσαν τους Πέρσες στα άκρα όπου ήταν και πιο ενισχυμένοι και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν. Παράλληλα, όμως, έχαναν στο κέντρο, γεγονός που δεν τους ανησυχούσε γιατί ήταν σχεδιασμένο ως παγίδα για να περικυκλώσουν τους Πέρσες και να τους αφανίσουν.
  Η περιφανής ελληνική νίκη έδειξε πως οι Πέρσες δεν είναι ακατανίκητοι.Το σημαντικότερο είναι πως μόνο οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς ως αντιπρόσωποι των Ελλήνων νίκησαν τους Πέρσες. Προς τιμήν της νίκης των Ελλήνων κατασκευάστηκαν αγάλματα και μνημεία. Ένα ωραίο μνημείο που κατασκευάστηκε στην περιοχή, είναι ο Τύμβος για τους 192 ήρωες Αθηναίους που σκοτώθηκαν στην μάχη.

 26. Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε τα γεγονότα που συνέβησαν στον Μαραθώνα (490 π.Χ.) καθώς και την μάχη που δόθηκε ανάμεσα στους δυο ισχυρότερους λαούς , τους Έλληνες και τους Πέρσες. Στο βίντεο μας δείχνει , ψηφιακά και αναλυτικά , τον ερχομό των Περσών με τα πλοία . ¨Επισης μας παρουσιάζει τον πολυάριθμο στρατό των Περσών και την διάταξή του και τον Αθηναϊκό στρατό που ήταν λιγοστός απέναντι στον Περσικό και την διάταξή τους. Ο Αθηναϊκός στρατός αντιπροσωπευαι τους ¨Ελληνες. Καθώς η τακτική του Μιλτιάδη πήγαινε καλά(η τακτική του Μιλτιάδη ήταν αποδυναμομένο κέντρο και ενισχυμένα άκρα ώστε ο εχθρός να περικυκλωθεί ) ο στρατός του νίκησε .Αυτή η νίκη ήταν πολλή σημαντική γιατί οι Αθηναίοι με την βοήθεια των Πλαταιών έδειξαν στους υπόλοιπους λαούς ότι ο Περσικός στρατός δεν ήταν ανίκητος(τότε ο Περσικός στρατός θεωρούταν ανίκητος). Τέλος στο βίντεο μας έδειξε τον εντυπωσιαστικό Τύμβο που έχτισαν οι Αθηναίοι για τους 192 νεκρούς ήρωες που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου.

 27. Στο βίντεο αυτό βλέπουμε τη σύγκρουση των Ελλήνων και των Περσών. Αρχικά βλέπουμε τον Περσικό στόλο πλησιάζει την ακτή και να αποβιβάζεται ο στρατός στο Μαραθώνα, ύστερα παρατηρούμε τη διάταξη των δύο στρατών. Ο Μιλτιάδης ενίσχυσε πολύ τα άκρα και μόλις άρχισε η μάχη οι Έλληνες πολεμιστές ξεκίνησαν να τρέχουν προς τους Πέρσες για να αποφύγουν τα βέλη των φημισμένων Περσών τοξοβόλων. Έτσι κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη, επίσης απέδειξαν πως ο Περσικός στρατός δεν ήταν ανίκητος. Κατά τη διάρκεια του βίντεο βλέπουμε διάφορα ευρήματα που βρέθηκαν στο Μαραθώνα όπως αγγεία και τη περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη. Στο τέλος, το βίντεο δείχνει τα λόγια ενός επιγράμματος(Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν) και έναν τύμβο ο οποίος χτίστηκε για τους 192 Αθηναίους οι οποίοι σκοτώθηκαν στη μάχη.

 28. Το παραπάνω βίντεο αναπαριστά την Μάχη του Μαραθώνα (το 490 π.Χ.) ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες. Στην αρχή το βίντεο μας δείχνει την απόβαση των Περσών στων Μαραθώνα και την παράταξή τους πριν τη μάχη. Στη συνέχεια βλέπουμε τη παράταξη των Ελλήνων με αρχηγό τον Μιλτιάδη. Οι Έλληνες κατάφεραν να πάρουν την νίκη χάρης το καταπληκτικό σχέδιο του Μιλτιάδη να ενισχίσουν τα άκρα και αποδυναμόσουν το κέντρο.Το σχέδιο αυτό του Μιλτιάδη πέτυχε, γιατί οι Πέρσες δεν είχαν καποία συγκεκριμένη τακτική μάχης και έτσι μπόρεσαν να τους περικυκλώσουν και να πάρουν μια ιστορική νίκη. Τέλος το βίντεο μας έδειξε τον Τύμβο που έχτισαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τους 192 νεκρούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 29. Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να γνωρίσουμε μερικες σημαντικές πληροφορίες για την μάχη του Μαραθώνα που πραγματοποιηθηκε το 490 π.Χ. Οι Πέρσες με πολυάριθμο στρατό έφτασαν στον Μαραθώνα και εκεί τους περίμεναν οι ‘Ελληνες.Οι Πέρσες ήταν διεταγμένοι σε 3 ίσες ομάδες.Οι ‘Ελληνες από την άλλη ήταν σε δύο ίσες ομάδες που ήταν ίδιου πλήθους από τους Πέρσες και είχαν μία που ήταν μικρότερη,την κεντρική.Ο στόχος του Μιλτιάδη ήταν να περικυκλώσουν την κεντρική ομάδα των αφου νικήσουν τις δύο ακριανές και έτσι να κατατροπώσουν τους Πέρσες.Στη συνέχεια βλέπουμε μερικά σπουδαία ευρήματα που βρέθηκαν από την μάχη αυτή και φυσικά δεν μπορούσε να λείπει ο τύμβος που δημιουργήθηκε για τους 192 ήρωες Αθηναίους που κατάφεραν και έδιωξαν τους Πέρσες.

 30. Στο παραπάνω βίντεο παρακολουθούμε μια αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα. Αρχικά, βλέπουμε την επιβίβαση των Περσών στον Μαραθώνα καθώς και την ορθογώνια παράταξη του πολυάριθμου στατού τους. Έπειτα, βλέπουμε τον ολιγάριθμο στρατό των Αθηναίων με των Πλαταιών, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την καθοδηγία του στατηγού Μιλτιάδη, και την έξυπνη παράταξη τους, με ενισχυμένα τα άκρα για να κυκλώσουν τους Πέρσες. Αργότερα, παρατηρούμε τις ενδυμασίες των δύο αυτών στρατών μέσω προσομοιώσεων και σημερινών ευρημάτων της μάχης. Μετά, γίνεται μια αναπαράσταση για το πως κινήθηκαν οι δύο στρατοί μέσα στη μάχη αυτή και πως κατάφερε ο Ελληνικός στρατός να νικήσει τον Περσικό. Τέλος, παρατηρούμε τον τύμβο που έφτιαξαν οι Αθηναίοι για τους 192 νεκρούς Έλληνες που σκοτώθηκαν στη μάχη του Μαραθώνα.

 31. Το 490 π.Χ στον Μαραθώνα έγινε η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μεγάλους πολιτισμούς. Οι Έλληνες ενάντια στους Πέρσες. Πρώτα έγινε η εισβολή από τους Πέρσες στο Μαραθώνα. H μάχη έγινε στις ακτές, και οι Πέρσες συντάχτηκαν σε τρεις φάλαγγες. Η Έλληνες με αρχηγό τον Μιλτιάδη συντάχτηκαν σε τρεις φάλαγγες, αλλά η μεσαία ήταν πιο μικρή. Έτσι, μπόρεσαν και νίκησαν τους Πέρσες, διότι η μεσαία φάλαγγα των Ελλήνων οπισθωχωρούσαι και κατάφεραν οι δύο άλλες φάλαγγες να περικυκλώσουν την μεσαία φάλαγγα των Περσών. Επίσης, σε αυτό το βίντεο εμφανίζεται και το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη.
  Η μάχη αυτή έμεινε στην ιστορία γιατί, οι Πέρσες ήταν περισσότερη και οι Έλληνες μπόρεσαν με την εξυπνάδα τους να τους νικήσουν.

 32. Στο παραπάνω βίντεο, παρακολουθούμε μια απ’τις πιο περίφημες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας, τη σύγκρουση των Ελλήνων με τους Πέρσες στον Μαραθώνα, το 490π.Χ. Αρχικά διακρίνουμε την περιοχή του Μαραθώνα και την πεδιάδα που έχει σχήμα μισοφέγγαρου, στην οποία πραγματοποιήθηκε η ξακουστή μάχη. Ο περσικός στόλος με αρχηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη πέρασε στο Μαραθώνα όπου αγκυροβόλησε και αποβίβασε το στρατό. Οι Αθηναίοι αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στο Μαραθώνα μετά από επιμονή του Μιλτιάδη, ενός από τους δέκα Αθηναίους στρατηγούς. Ο Μιλτιάδης έπεισε τους Αθηναίους λέγοντας τους ότι η εμφάνισή τους στο Μαραθώνα θα αιφνιδίαζε πολύ τους Πέρσες. Ο περσικός στρατός αποτελούνταν από πεζικό και εξαιρετικό ιππικό. Το δόγμα του ήταν αμυντικό επειδή το κύριο όπλο τους ήταν το τόξο. Από το άλλο μέρος το δόγμα του ελληνικού στρατού ήταν επιθετικό. Το κύριο όπλο τους, το μακρύ δόρυ, η βαριά πανοπλία και ο σχηματισμός μάχης, η φάλαγγα, ευνοούσαν τη μάχη εκ του συστάδην, δηλαδή σώμα με σώμα. Ο στρατός των Αθηναίων εκείνη την εποχή δεν είχε ούτε ιππικό ούτε όπλα. Η δύναμη του ελληνικού στρατού ήταν μόλις δέκα χιλιάδες Αθηναίοι, χίλιοι Πλαταιείς και κάποιοι δούλοι. Ο ιδιοφυής Μιλτιάδης για να αντιμετωπίσει τον πολυάριθμο στρατό των Περσών, εφάρμοσε μια νέα τακτική, αποκλίνοντας εντελώς από την πατροπαράδοτη τακτική που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες μέχρι τότε. Γνωρίζοντας καλά την πολεμική τακτική των Περσών που στο κέντρο έβαζαν τα καλύτερα τμήματά τους (Πέρσες και Σάκες) ενώ στις πτέρυγες το στρατό των υποτακτικών τους που πολεμούσαν χωρίς εθνική συνείδηση, ο Μιλτιάδης εξασθένισε σκόπιμα το κέντρο σχηματίζοντας μια λεπτή γραμμή, με βάθος μόνο τεσσάρων ανδρών. Ενώ, ενίσχυσε τις πτέρυγες αναπτύσσοντας σε κάθε μια το βάθος των οχτώ ανδρών. Επίσης για να αντιμετωπίσει τους τοξότες, εφάρμοσε την τακτική της εφόδου. Η σύγκρουση εξελίχθηκε ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει ο Μιλτιάδης. Στο κέντρο ο ελληνικός στρατός υποχώρησε προς έδαφος που τους έδωσε τη δυνατότητα να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν τη μάχη. Στις πτέρυγες οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς έτρεψαν σε φυγή τους αντιπάλους τους. Τότε ο Μιλτιάδης έδωσε την εντολή να αγνοήσουν τον εχθρό που υποχωρούσε και να στραφούν κατά των νώτων των Περσών του κέντρου. Έτσι και έγινε και οι Πέρσες περικυκλωμένοι από τους αντιπάλους τους δεν είχαν καμία τύχη απέναντι στα δόρατα των Ελλήνων με τις κοντές λόγχες , τα κοντά ξίφη και τις πλεχτές ασπίδες που διάθεταν. Τελικά υπέκυψαν και οι μέχρι τότε αήττητοι Πέρσες γύρισαν τις πλάτες τους και τράπηκαν σε φυγή. Έτσι τελείωσε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Περσίας. Η μάχη του Μαραθώνα έσπασε για πάντα το μύθο του αήττητου των Περσών και εξασφάλισε για την ανθρωπότητα τον πολιτιστικό θησαυρό των Αθηνών. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η μάχη αυτή υπήρξε ο θρίαμβος των ηθικών δυνάμεων έναντι των αριθμών. Οι Αθηναίοι πολίτες που πολεμούσαν στο Μαραθώνα ήξεραν γιατί πολεμούσαν: για τα χωράφια, τις οικογένειες και τα σπίτια τους. Τέλος στο βίντεο βλέπουμε τον τύμβο για τους 192 ήρωες Αθηναίους και την επιγραφή «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν».

 33. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

  1) Η περίοδος της Ελληνικής Ιστορίας μεταξύ 492-479 π.Χ είναι γνωστή ως «Περσικοί Πόλεμοι». Πρόκειται για μία περίοδο διαμάχης μεταξύ των πόλεων-κρατών της Ελλάδας και της πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας.
  Τα αιτία των Περσικών Πολέμων ήταν η επεκτατική πολιτική των Περσών. Τους ήταν αδύνατο να επεκταθούν προς τα Ανατολικά (προς την Ινδία), ή πέρα από την Αίγυπτο (λόγω της Λιβικής Ερήμου) ή προς την αφιλόξενη χώρα των Σκύθων (προς τα βόρεια). Έτσι η μόνη επιλογή τους ήταν να προχωρήσουν προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ελλάδα ήταν το κύριο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσουν για να επιτύχουν τον αντικειμενικό σκοπό τους και η Αθήνα ήταν ο πιο αποφασιστικός τους αντίπαλος στην Ελλάδα. Οι Πέρσες χρειάζονταν μόνο μια αφορμή και οι Αθηναίοι τους την έδωσαν το 490 π.Χ όταν οι Ελληνικές πόλεις-κράτη της Μικράς Ασίας που αποτελούσαν τμήμα της Περσικής Αυτοκρατορίας επαναστάτησαν κατά των Περσών. Η αφορμή ήταν η βοήθεια που έστειλε η Αθήνα και η Ερέτρια.

  2) Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο στόλος των Περσών που αποβιβάστηκε στα παράλια του Μαραθώνα αποτελούνταν από 600 τριήρεις. Ο Πλάτωνας και ο Λυσίας αναφέρουν ότι οι Έλληνες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 500.000 Πέρσες. Σε ότι αφορά τη διάταξη μάχης, οι Πέρσες έβαζαν τα καλύτερα τμήματά τους, Πέρσες και Σάκες, στο κέντρο της διάταξης μάχης, ενώ στις πτέρυγες έβαζαν τμήματα από τους υποτελείς τους. Το ιππικό αναπτύσσονταν στα πλευρά έτσι ώστε να μπορεί να τα καλύπτει και να κερδίζει τον αντίπαλο, ανάλογα με την περίπτωση.

  3)Απ΄ τη μεριά τους οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς που κλήθηκαν να αναχαιτίσουν τους εισβολείς δεν ξεπερνούσαν μόλις τις.. 11.000!
  Η έναρξη της επίθεσης ορίστηκε για το πρωί, προκειμένου να επιτευχθεί ο αιφνιδιασμός των αντιπάλων. Η σύγκρουση έγινε στην ομαλή περιοχή κοντά στον τύμβο, όπου βρισκόταν το περσικό στρατόπεδο.
  Ο άνθρωπος που κλήθηκε να χαράξει τη στρατηγική των Αθηναίων απέναντι στον πολυάριθμο στρατό των Περσών ήταν ο Μιλτιάδης ο Νεότερος. Όπως είχε σχεδιαστεί από τον Μιλτιάδη, το ελληνικό κέντρο ήταν πιο λεπτό, αλλά οι πτέρυγες αναπτύχθηκαν για να περικυκλώσουν τους Πέρσες. Ο Μιλτιάδης είχε παρατάξει τους οπλίτες του σε πλάτος ίσο με το πλάτος της περσικής δύναμης και ενίσχυσε περισσότερο τα δυο άκρα της αθηναϊκής παράταξης. Όταν οι Πέρσες άρχισαν την επίθεση, το κέντρο της δικής τους παράταξης, ως πιο ισχυρό, ανάγκασε τους Αθηναίους να υποχωρήσουν. Στη συνέχεια όμως οι Αθηναίοι απώθησαν τα περσικά άκρα και περικύκλωσαν το περσικό κέντρο. Μέσα στη σύγχυση, πολλοί Πέρσες που δεν γνώριζαν την περιοχή, έπεφταν στο μεγάλο έλος, όπου οι απώλειες ήταν βαριές. Οι περισσότεροι, όμως, έτρεχαν στα πλοία που ήταν αναπτυγμένα στην ακτή του Σχοινιά. Στη συμπλοκή σώμα με σώμα που ακολούθησε, καθώς οι Πέρσες προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα πλοία και οι Αθηναίοι να τους εμποδίσουν και να τα κάψουν, έπεσαν ο πολέμαρχος Καλλίμαχος, ο στρατηγός Στησίλαος και ο Κυναίγειρος, αδελφός του τραγικού ποιητή Αισχύλου.
  4) Ο Σιμωνίδης έγραψε για τους Έλληνες Μαραθωνομάχους Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν
  Δηλ.
  Υπέρ των Ελλήνων οι Αθηναίοι μαχόμενοι στον Μαραθώνα
  συνέτριψαν τη δύναμη των χρυσοφόρων Μήδων
  Το σημαντικότερο όμως σωζόμενο μνημείο της πεδιάδας του Μαραθώνα είναι ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, ο Σωρός, όπως τον ονομάζει ακόμη η λαϊκή παράδοση, ύψους 9 μ. και διαμέτρου 50 μ., που σκεπάζει τα οστά των 192 Αθηναίων,

  ΠΗΓΕΣ

  http://www.sansimera.gr/articles/833#ixzz3O9PEXQXG
  http://www.visitmarathon.gr/index.php/el/marathon-myth/battle-of-marathon
  http://www.hellinon.net/MaxiMarathona.htm
  http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/anthology/literature/browse.html?text_id=115
  http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Attikis/Marathonas.htm

 34. Το 490 π.Χ. οι Πέρσες αγκυροβόλησαν στον Μαραθώνα και στρατοπέδευσαν. Οι Αθηναίοι αποφάσισαν να τους αντιπετοπίσουν και ζήτησαν βοήθεια από τους Σπαρτιάτες, αλλά αρνήθηκαν. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς νίκησαν τους Πέρσες ακολουθώντας την στρατηγική του Μιλτιάδη, ο οποίος παρέταξε το στράτευμα ενισχύοντας περισσότερο τα άκρα. Το κατηφορικό έδαφος που είχαν διαλέξει τους βοήθησε να φτάσουν πιο γρήγορα στο στόχο τους και να αποφύγουν τα βέλη του εχθρού. Κύκλωσαν τους Πέρσες , πολλοί υποχώρησαν στα καράβια και οι υπόλοιποι νικήθηκαν.

 35. Σύγκρουση Ελλήνων-Περσών
  490π.Χ.
  Στη περιοχή του Μαραθώνα παίρνει μέρος η μάχη. Οι Πέρσες εισβάλουν στον Μαραθώνα. Η διάταξη των Περσών είναι ίση σε όλα τα μέρη. Αντιθέτως οι Έλληνες, αφού, είναι λιγότεροι, ενισχύουν περισσότερο τα άκρα. Έτσι καταφέρνουν να διαλύσουν τα άκρα των Περσών και τελικά να τους περικυκλώσουν. Με αυτό το τρόπο κατάφεραν να τους νικήσουν. Σχετικά με τη μάχη του Μαραθώνα έχουν βρεθεί πολλά αγγεία που να απεικονίζουν Έλληνα και Πέρση να πολεμούν. Επίσης έχει βρεθεί και η περικεφαλαία του Στρατηγού Μιλτιάδη και ένας Τύμβος για τους 192 ήρωες Αθηναίους.

 36. 490 π.Χ.Μάχη του Μαραθώνα.Σύγκρουση δύο μεγάλων πολιτισμών:Ελλήνων και Περσών.Οι Έλληνες παρατάσσονται στον Μαραθώνα γιατί όταν αποβιβαστούν οι Πέρσες θα τρέξουν και μιας και το έδαφος είναι κατηφορικό και θα φτάσουν γρήγορα στην παραλία όπου θα αποβιβαστούν οι Πέρσες.Μόλις οι Πέρσες κατεβαίνουν από τα πλοία τους και οι Έλληνες επιτίθενται.Στην επίθεση οι Έλληνες με ενισχυμένες πτέρυγες (σχέδιο του στρατηγού Μιλτιάδη) περικυκλώνουν τους Πέρσες οι οποίοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν προς τα πλοία τους νικημένοι.Πέρασε προσωρινά ο κίνδυνος των Περσών χάρη στο πολύ ευφυές σχέδιο του Μιλτιάδη.Μερικά ευρήματα είναι η περικεφαλαία του Μιλτιάδη αλλά και ο τύμβος προς τιμήν των 192 Αθηναίων ηρώων.

 37. Το βίντεο αυτό μας δίνει πληροφορίες για τη μάχη του Μαραθώνα το 490π.Χ. Αρχικά βλέπουμε την πορεία, την αποβίβαση και την παράταξη του στόλου του Δάτη και του Αρταφέρνη στον Μαραθώνα. Αμέσως μετά το βίντεο αυτό μας δείχνει σε φωτογραφία τη περικεφαλαία του Στρατηγού Μιλτιάδη. Ακόμα βλέπουμε τη στρατηγική του Μιλτιάδη, ο οποίος ενίσχυσε τα πλάγια του σώματος του στρατού με αποτέλεσμα να τους περικυκλώσει. Τέλος βλέπουμε τον τύμβο τον οποίο έχουν κατασκευάσεις προς τιμήν των 192 πεσόντων.

 38. Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.)
  Σύγκρουση δύο μεγάλων πολιτισμών, Περσών και Ελλήνων.
  Στο παραπάνω βίντεο, παρακολουθούμε μια απ’τις πιο περίφημες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας, τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.
  Αρχικά παρακολουθούμε την πεδιάδα του Μαραθώνα όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη. Στη συνέχεια βλέπουμε τα πλοία των Περσών να καταφθάνουν στον Μαραθώνα και το μεγάλο πλήθος του στρατεύματος των Περσών που υπερτερούσε κατά πολύ τα ελληνικά στρατεύματα. Έπειτα παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο ο στρατηγός Μιλτιάδης είχε παρατάξει τους οπλίτες του σε πλάτος ίσο με το πλάτος της περσικής δύναμης και ενίσχυσε περισσότερο τα δυο άκρα της αθηναϊκής παράταξης. Όταν οι Πέρσες άρχισαν την επίθεση, το κέντρο της δικής τους παράταξης, ως πιο ισχυρό, ανάγκασε τους Αθηναίους να υποχωρήσουν. Οι Πέρσες όμως προελαύνοντας βρέθηκαν ξαφνικά περικυκλωμένοι από τις δύο ισχυρές πτέρυγες της αθηναϊκής παράταξης. Ακολούθησε πανικός και oι γραμμές των Περσών διαλύθηκαν. Η μάχη του Μαραθώνα αποδείχθηκε πολύ σημαντική για τους Έλληνες. Ήταν καθοριστική στιγμή στην ιστορία της αθηναϊκής δημοκρατίας, καθώς έδειξε τι μπορούσαν να πετύχουν με ενότητα και αυτοπεποίθηση. Κατά τη διάρκεια του βίντεο μας παρουσιάζονται η περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη ,ο περίφημος τύμβος που στήθηκε από τους Έλληνες στον Μαραθώνα προς τιμή των 192 νεκρών της μάχης καθώς επίσης αγγεία και γλυπτά με αναπαραστάσεις της μάχης. Στο τέλος μας αναφέρεται η γνωστή φράση του Σιμωνίδη : ‘Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν’ – Υπέρ των Ελλήνων οι Αθηναίοι μαχόμενοι στον Μαραθώνα συνέτριψαν τη δύναμη των χρυσοφόρων Μήδων.

  • Βρισκόμαστε στο 490 π.Χ. στη μάχη του Μαραθώνα των Ελλήνων εναντίον των Περσών. Τα καράβια των Περσών κατευθύνονται προς τον Μαραθώνα. Ο πολυάριθμος στρατός των Περσών διατάχθηκε σε 3 ισομελή τμήματα τα οποία είναι όλα το ίδιο ενισχυμένα. Αντίθετα, ο Μιλτιάδης διάταξε τον ελληνικό στρατό πάλι σε 3 τμήματα, αλλά αποδυναμωμένο στη μέση έτσι ώστε να επικρατήσει στα άκρα και έπειτα να περικυκλώσει τους Πέρσες. Το σχέδιό του αποδείχθηκε ευφυέστατο αφού κατάφερε να συνθλίψει τους Πέρσες.
   Σήμερα, στη θέση του Μαραθώνα βρίσκετε ο περίφημος τύμβος για τους 192 πεσόντες Αθηναίους που πολέμησαν για την ελευθερία τους.
   Γνωστή θα μείνει στην ιστορία η φράση του Σιμωνίδη που εξυμνούσε τους Έλληνες:
   «Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι
   χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν»

   (μετάφραση: Υπέρ των Ελλήνων οι Αθηναίοι μαχόμενοι στον Μαραθώνα
   συνέτριψαν τη δύναμη των χρυσοφόρων Μήδων.)

 39. Η Μάχη του Μαραθώνα
  Στο βίντεο αυτό παρακολουθούμε τη γραφική αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα που αποτελεί ένα από τα ενδοξότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Το 490 π. Χ. ο στόλος του Δαρείου αγκυροβολεί στον κόλπο του Μαραθώνα και ο περσικός στρατός εισβάλει στον ελληνικό χώρο. Ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης παρέταξε το στράτευμα του, δέκα χιλιάδες Αθηναίους και χίλιους Πλαταιείς οπλίτες, σε σχηματισμό με αποδυναμωμένο κέντρο και ενισχυμένα άκρα. Οι Έλληνες απώθησαν τους Πέρσες και απέδειξαν πως η στρατηγική τακτική μπορεί να νικήσει ένα στράτευμα που υπερτερεί αριθμητικά. Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζονται ακόμη ενδιαφέρουσες εικονογραφικές μαρτυρίες από τη μάχη ενώ εντύπωση προκαλεί και η μουσική του υπόκρουση. Η παρουσίαση κλείνει με το γνωστό επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κείου και εναέριες λήψεις του τύμβου που στήθηκε με σκοπό να τιμήσει τους 192 νεκρούς μαραθωνομάχους.

 40. 0:00 Ο Μαραθώνας βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Μια σειρά χαμηλών λόφων καταλήγει στον κόλπο του Μαραθώνα.

  1:07 Το 490 π.Χ. οι Πέρσες αποβιβάζονται στον κόλπο του Μαραθώνα και παρατάσσονται σε τρεις ισοδύναμες ομάδες. Οι Έλληνες παρατάσσονται σε τρεις ομάδες με αδύναμη την κεντρική ομάδα και ισχυρές τις ακριανές ομάδες.

  2:15 Οι Πέρσες έχουν τοξότες, ενώ οι Έλληνες έχουν πολεμιστές που κρατούν ανθρωπόμορφες μάσκες.

  2:44 Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της εποχής είναι η περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη, που την αφιέρωσε στο ιερό του Δία στην Ολυμπία.

  3:00 Οι ακριανές ομάδες των Ελλήνων, βοηθούμενοι και από την κατηφορική κλίση του εδάφους, απωθούν τις αντίστοιχες ομάδες των Περσών και έτσι οι ακριανές ομάδες των Περσών οπισθοχωρούν. Έπειτα οι Έλληνες περικυκλώνουν την κεντρική ομάδα των Περσών.

  3:23 Ένα ερυθρόμορφο αγγείο εικονίζει έναν Πέρση στρατιώτη να πολεμάει με έναν Έλληνα, που κρατάει ασπίδα με τον Πήγασο. Ένα μελανόμορφο αγγείο εικονίζει μονομαχία Ελλήνων και Περσών.

  4:02 Οι Έλληνες περικυκλώνουν την κεντρική ομάδα των Περσών.

  4:24 Επιτύμβια στήλη αναπαριστά Έλληνα στρατιώτη.

  4:48 Ο ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος γράφει επίγραμμα για να τιμηθούν οι νεκροί:
  «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι,
  χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν».

  4:54 Οι Αθηναίοι κατασκευάζουν χωμάτινο τύμβο, ύψους 9 μέτρων, για να καλύψουν τα νεκρά σώματα των192 Αθηναίων μαχητών.

 41. Το βίντεο δείχνει μια ψηφιακή αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα, που έγινε το 490 π.Χ. Βλέπουμε το επιβλητικό τοπίο του Μαραθώνα από ψηλά. Τον κλειστό κόλπο όπου προσορμίστηκαν τα καράβια των Περσών. Η μάχη του Μαραθώνα ήταν στην πραγματικότητα μια σύγκρουση δύο μεγάλων πολιτισμών, του περσικού-βαρβαρικού και του ελληνικού. Ο μεγάλος στόλος των Περσών καταφθάνει στον κόλπο του Μαραθώνα και παρατάσσεται σε όλο το πλάτος του υποστηρίζοντας τις χερσαίες δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην ακτή. Ο πολυπληθής στρατός των Περσών στην αρχή είναι παραταγμένος σε μία φάλαγγα μεγάλου βάθους και μικρού πλάτους. Έπειτα χωρίζεται σε τρία ίσα τμήματα που παρατάσσονται το ένα δίπλα στο άλλο κατά πλάτος. Ο ελληνικός στρατός είναι παρατεταγμένος και αυτός σε τρία τμήματα με το κεντρικό πιο αποδυναμωμένο. Οι δύο στρατοί στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον, χωρίς να κάνουν καμία κίνηση. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη αυτή έπαιξε ο Μιλτιάδης, ένας από τους δέκα Αθηναίους στρατηγούς. Εδώ βλέπουμε την περικεφαλαία του. Ο ελληνικός στρατός ξεκινάει την επίθεση και οι δύο ακριανές πτέρυγες νικάνε τις αντίστοιχες των Περσών και τις απωθούν. Το κέντρο του ελληνικού στρατού υποχωρεί και οι ακριανές πτέρυγες περικυκλώνουν την μεσαία φάλαγγα των Περσών και την κατατροπώνουν. Ο αγώνας τελειώνει με την νίκη των Ελλήνων. Μια νίκη που δόξασε τους Αθηναίους οπλίτες που όρθωσαν το ανάστημά τους μπροστά στον τεράστιο περσικό στρατό και έσωσαν την Ελλάδα από σίγουρο αφανισμό. Τίμησαν έτσι οι Αθηναίοι τους πεσόντες με ταφικά μνημεία και με έναν τύμβο που ύψωσαν στον Μαραθώνα προς τιμήν των 192 πεσόντων. Τίμησε τη νίκη αυτή και την κράτησε αθάνατη στη μνήμη των ανθρώπων το περίφημο επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κείου:

  «Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι
  χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν».

 42. Στο βίντεο παρακολουθούμε τη σύγκρουση δύο μεγάλων πολιτισμών, του Ελληνικού και του
  Περσικού, το 490 π.Χ. στο Μαραθώνα, μια μάχη καθοριστική και για τα δύο στρατεύματα. Αρχικά παρατηρούμε τη διάταξη των πολυάριθμων Περσών, η οποία αποτελείται από τρία ισοδύναμα τμήματα. Αντιθέτως, ο στρατηγός Μιλτιάδης παρέταξε το στράτευμά του ενισχύοντας περισσότερο τα άκρα και λιγότερο το κέντρο.Το κεντρικό τμήμα των Περσών υπερτερούσε, τα ακριανά όμως των Ελλήνων νίκησαν τα αντίστοιχα Περσικά. Περικύκλωσαν τον στρατό τους, αναγκάζοντάς τους να υποχωρίσουν ολοκληρωτικά. Έτσι οι Έλληνες πέτυχαν μια πολύ μεγάλη νίκη. Τέλος βλέπουμε την περίφημη τύμβο προς τιμήν των 192 νεκρών της μάχης αυτής και την ιστορική φράση του Σιμωνίδη: ‘Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν’’

 43. Μάχη του Μαραθώνα 490 π.Χ.

  Στο βίντεο αυτό μπορούμε να δούμε την σύγκρουση των Περσών με των Ελλήνων στον Μαραθώνα(490 π.Χ.). Αυτή η μάχη ήταν μια σύγκρουση μεγάλη αλλά και σημαντική. Από αυτήν την μάχη , εξαρτώταν η μοίρα των Ελλήνων, αλλά κυρίως των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι συγκέντρωσαν όλο τον στρατό της, αλλά η μάχη ήταν 1(Αθηναίοι) προς 2(Πέρσες). Εάν οι Αθηναίοι είχαν χάσει την μάχη, η Αθήνα θα έπεφτε χωρίς μάχη γιατί δεν είχε μείνει κανένας να την υπερασπιστεί(όλοι πήγαν να πολεμήσουν στην μάχη του Μαραθώνα). Παρόλα αυτά, οι Έλληνες δεν δίστασαν να πολεμήσουν. Ο στρατηγός Μιλτιάδης εφάρμοσε ένα σπουδαίο σχέδιο. Τοποθέτησε τον στρατό του, έτσι ώστε το κέντρο να έχει αποδυναμωθεί( να μπορεί όμως να αμυνθεί) και τα άκρα δυναμωμένα(έτσι ώστε να μπορούν να πολεμήσουν με αποτέλεσμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα). Το κέντρο καθυστέρησε ένα μέρος του στρατού των Περσών κι έτσι τα άκρα αποτελείωσαν και έδιωξαν τον στρατό που είχε να αντιμετωπίσει. Έτσι, στο τέλος, ο στρατός που είχε να πολεμήσει το κέντρο του στρατού των Ελλήνων, περικυκλώθηκε από τα άκρα. Οι Πέρσες είχαν αποδυναμωθεί κατά πολύ. Δεν μπορούσαν να πολεμήσουν. Υποχώρησαν στα πλοία κι έφυγαν.
  Στον τόπο της μάχης, δημιουργήθηκε μία τύμβος προς τιμήν των 192 νεκρών που πολέμησαν εναντίον των Περσών κι έπεσαν μαχόμενοι.

 44. Στο βίντεο αυτό βλέπουμε την μάχη Ελλήνων-Περσών. Βασική αιτία της νίκης των Ελλήνων σε αυτή την μάχη ήταν το θάρρος τους και η αγάπη τους για την πατρίδα. Το γεγονός ότι οι Πέρσες ήταν πολύ περισσότεροι αριθμητικά, έκανε το έργο των Ελλήνων πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο. Όμως, λόγω και της καλύτερης παράταξης τους, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες. Ακολούθησαν το εξής σχέδιο:
  Παρατάχθηκαν με αποδυναμωμένο το κέντρο και ενισχυμένα τα άκρα. Σκοπός αυτού του σχεδίου ήταν ο ελληνικός στρατός να καταφέρει να περικυκλώσει τον περσικό.
  Με αυτό τον τρόπο ο Ελληνικός στρατός κατάφερε να αντιμετωπίσει τους Πέρσες και να αποδείξει ότι οι Πέρσες δεν είναι ακατανίκητοι.
  Οι Έλληνες θέλοντας να τιμήσουν τους νεκρούς που πολεμώντας θαρραλέα έχασαν την ζωή τους, δημιούργησαν μία τύμβο για να τους θάψουν

 45. Η Μάχη του Μαραθώνα!!!
  Το βίντεο ξεκινάει με μερικές εικόνες από τη σημερινή κατάσταση της κωμόπολης, του Μαραθώνα που βρίσκεται στην βορειοανατολική Αττική. Στην συνέχεια μας παρουσιάζεις μερικές πληροφορίες για την Μάχη του Μαραθώνα, η οποία συνέβει το 490π.Χ.. Η σύγκρουση αυτή έγινε ανάμεσα σε δύο μεγάλους πολιτισμούς, των Περσών και των Ελλήνων. Έπειτα, βλέπουμε τα καράβια των Περσών που πλησιάζουν στην ακτή του Μαραθώνα και παρατάσονται στην ξηρά έτοιμοι για μάχη. Από την απέναντη πλευρά παρακολουθούμε τους Έλληνες να παρατάσονται και αυτοί. Παρόλλο που βλέπουμε ότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν είναι μεγάλες σε αριθμό, δεν παρατάναι τα όπλα και ξεκινάνε πρώτοι την επίθεση. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε τους Έλληνες να νικούν τους Πέρσες, από τους οποίους όσοι είχαν προλάβει διέφυγαν με τα πλοία. Τέλος βλέπουμε μερικές εικόνες απο έργα τέχνης που έχουν σχέση με αυτήν την μάχη.
  Επιπλέον, στο τόπο της μάχης προς τιμήν των 192 Ελλήνων νεκρών που πελέμησαν εναντίον των Περσών, δημιούργησαν μία τύμβο.

 46. Το παρακάτω βίντεο μας μιλάει για την μάχη του Μαραθώνα. Όπως όλοι γνωρίζουμε στην ξακουστή αυτή μάχη οι Έλληνες, Αθηναίοι και Πλαταιείς, αντιμετώπισαν τον ακαταμάχητο στρατό των Περσών. Η διάταξή των δύο αντιπάλων ήταν αυτή που καθόρισε την νίκη των Ελλήνων. Βλέπουμε πως οι Πέρσες χωρίζονται σε τρία, ίσα κομμάτια, ενώ οι Έλληνες ενισχύουν τα άκρα και αποδυναμώνουν το κέντρο . Στη συνέχεια παρακολουθούμε τον σχηματισμό των δύο ομάδων τρισδιάστατα. Μετά αντικρίζουμε την εκκίνηση του πολέμου και αργότερα αντικρίζουμε την άμυνα και την ταυτόχρονη επίθεση των Ελλήνων και των Περσών. Τέλος αξέχαστη μένει για μας η τύμβος που δημιουργήθηκε για να τιμηθούν οι 192 Αθηναίοι που πέθαναν στη μάχη καθώς και η περικεφαλαία με το όνομα του στρατηγού Μιλτιάδη. Επίσης βλέπουμε σκηνές της μάχης ζωγραφισμένες σε κάποια πήλινα αγγεία.

 47. Στο βίντεο παρακολουθούμε μια ψηφιακή αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα.Η Μάχη του Μαραθώνα είναι μία από της μεγαλύτερες συγκρούσεις των Ελλήνων με τους Πέρσες.Βλέπουμε τον στόλο των Περσών να εισβάλλει στον Μαραθώνα, όπου και βλέπουμε τους Πέρσες να παρατάσουν τις δυνάμεις τους.Ο στρατός των Ελλήνων παίρνει τις θέσεις του και ετοιμάζονται επίσης για την μάχη.Διακρίνουμε μια υπεραριθμία των Περσών έναντι των Ελλήνων. Ο Μιλτιάδης, ο στρατηγός-αρχηγός των Ελλήνων κατατάσει τους Έλληνες με αποδυναμωμένο κέντρο και ενίσχυση των πλευρών για περικύκλωση των Περσών.Ακολουθεί μια σκληρή μάχη, με νίκη των Ελλήνων. Με την νίκη αυτή των Ελλήνων, όλοι κατάλαβαν πως οι Πέρσες δεν είναι ανίκητοι. Σήμερα στον Μαραθώνα υπάρχει τύμβος για τους 192 Ήρωες Αθηναίους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s