Γιατί η Ελλάδα; και γιατί τα Ελληνικά;

Γιατί η Ελλάδα; και γιατί τα Ελληνικά;

Ο Ισπανός Ελληνιστής Πέδρο Ολάγια προσπαθεί να απαντήσει στο γιατί μας χρειάζεται η αρχαία Ελλάδα και τα Αρχαία Ελληνικά. Πατώντας στο λίνκ δείτε το βίντεο.

Ποια είναι τα επιχειρήματά του; Ποιο θεωρείτε σπουδαιότερο; Έχετε να προτείνετε άλλα;

Advertisements

21 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί η Ελλάδα; και γιατί τα Ελληνικά;

 1. Ο Πέδρο Ολάγια μας εξήγησε την σπουδαιότητα του Ελληνικού (και ειδικότερα του Αρχαίου Ελληνικού) πολιτισμού με τα εξής επιχειρήματα: Αρχικά,μας εξήγησε πως οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που άφησαν γραπτά έργα που ποικίλλουν,ξεχωρίζοντας τα έπη,τους μύθους,τα ιστορικά έργα και τα θεατρικά έργα τους. Δεύτερον, είχαν θρησκεία που εξέφραζε και εξηγούσε τα μυστήρια του κόσμου και αξιοσημείωτο ήταν πως δε βασιζόταν σε ένα ‘πιστεύω, δεν είχε δόγμα. επίσης στην Ελλάδα γεννήθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία οι επιστήμες και καλλιεργήθηκε η αξία της ισότητας. Τέλος, η αρχιτεκτονική ήταν ένα ακόμη θαύμα της αρχαίας εποχής καθώς τα κτίσματα των αρχαίων είναι χαρακτηριστικά σύμβολα της Ελλάδας.Το σημαντικότερο και σπουδαιότερο επιχείρημά του ήταν πως η Ελλάδα αποτελούσε τη γενέτειρα επιστημών και επιστημόνων που επινόησαν θεωρίες και έργα απίστευτα και απρόσιτα για τον άνθρωπο της εποχής εκείνης.Πιστεύω πως τα λόγια του αυτά στο βίντεο με εκφράζουν απόλυτα

 2. Ο ομιλητής έχει πολλά επιχειρήματα.Πρώτα μας λέει ότι η Ελλάδα με τους μύθους της συναρπάζει,επειδή σε κάθε περιοχή της σχεδόν »διαδραματίστηκε» ένας μύθος.Κατόπιν μας αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες μας έφεραν την ελιά, το αμπέλι και το σιτάρι, άρα και τα παράγωγα προϊόντα τους.
  Κάνει λόγο και για την θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν μια ελεύθερη θρησκεία χωρίς δόγμα, που αντικατόπτριζε το ανοιχτό και ελεύθερο σε νέες απόψεις μυαλό τους. Πάνω στο ανοιχτό μυαλό τους στηρίζεται ο ομιλητής και μας μιλάει για την δημοκρατία, την μεγάλη ιδέα των αρχαίων Ελλήνων, που δεν υπάρχει σήμερα με την σωστή μορφή της. Μας αναφέρει τέλος για μια άλλη εξ ίσου σημαντική επινόηση τους, την φιλοσοφία. »Η φιλοσοφία είναι η κριτική, ο προβληματισμός,ο διάλογος..» είναι κάποια από τα σημεία αναφοράς του.
  Αυτά είναι όλα του τα επιχειρήματα.Εμένα με έπεισε.Εσάς?

 3. Πιστεύω οτι το βίντεο αυτό θέλει να μας ευαισθητοποιήσει και να μας δώσει ερεθίσματα για την αρχαία ελλάδα και για τον τοσό σημαντικό αυτό πολιτισμό. Ένα απο τα βασικά επιχειρήματα είναι οτι η αρχαία ελλάδα είναι αξιοθάυμαστη γιατί μπόρεσε με τηνπάροδο των χρόνων να επιβιώσει.

 4. Ο ομιλητής μας εξηγεί την σπουδαιότητα του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού με τα εξής επιχειρήματα: Αρχικά μας μιλάει για την σπουδαιότητα των μύθων μέσα από τους οποίους οι Αρχαίοι Έλληνες μας κληροδότησαν τις αρχαιότερες ιστορίες του πολιτισμού μας και δημιούργησαν με τους μύθους και τα έργα τους έναν πολιτισμό.Έπειτα μιλάει για κάποια αγαθά που καλλιεργούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες όπως η ελιά το σιτάρι και ο άμπελος στα οποία στηρίχθηκε ο μεσογειακός πολιτισμός και έφτασε ως εδώ.Επίσης μας λέει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες μέσω της φιλοσοφίας μας κληροδότησαν μία στάση ανοιχτή προς τη γνώση.Σε αυτήν τη στάση οφείλεται και το πολίτευμα της δημοκρατίας που αναδύθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και στηριζόταν στην ελευθερία του λόγου και της ζωής καθώς και στην ισονομία και στην ισότητα.Μας λέει ότι η Ελλάδα αποτελούσε τη γενέτειρα επιστημών και ότι η ιατρική, η φυσική ,η επιστήμη και η τεχνολογία άφησαν τις μαρτυρίες τους στα γραπτά των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.Τέλος μας μιλάει για την τέχνη και την τραγωδία που αναπυχθηκαν από τους Αρχαίους Έλληνες αλλά και για την ιστορία, την λογοτεχνία,την πολιτική,τους νόμους και την επιστήμη που αναπτύχθηκαν γραπτώς από αυτούς.Ακόμη αναφέρεται στη σπουδαιότητα της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και στο γεγονός ότι έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή σε όλες τις υπόλοιπες γλώσσες. Πιστεύω ότι το σπουδαιότερο από τα επιχειρήματα του είναι αυτό που σχετίζεται με την δημοκρατία, διότι χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία να ζει κανείς σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες.Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Ελληνικός πολιτισμός έφτασε τόσο ψηλά γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες ποτέ δεν απέτυχαν επειδή ποτέ δεν εγκατέλειψαν την αναζήτηση.

 5. Ο Ισπανός ελληνιστής προβάλλει τις αξίες του αρχαιοελλληνικού πολιτισμού ως κληρονομιά για τις επόμενες γενεές.Προβάλλει μία σειρά από πειστικά επιχειρήματα.Αναφέρεται αρχικά στις φυσικές ομορφιές του ελληνικού χώρου και μας τονίζει ότι η Ελλάδα μας άφησε τους πολύτιμους μύθους της.Μας καλλιέργησε το ιδανικό της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών.Παράλληλα τονίζει ότι τα ιδανικά της ισότητας και της ελευθερίας καλλιεργήθηκαν στα ελληνικά εδάφη.Επιπλέον η αρχαία Ελλάδα μας κληροδότησε την αγάπη για τις τέχνες, δηλαδή τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική ,την ζωγραφική και τη λογοτεχνία.Μας έδωσε την πρώτη ύλη της σκέψης,της φιλοσοφίας αλλά και το αλφάβητο.Η ιατρική,η φυσική,η επιστήμη,η τεχνολογία άφησαν τις πρώτες μαρτυρίες τους στα γραπτά των Ελλήνων και έδωσαν την αφορμή για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού.Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι οι αρετές του μέτρου,της αυτογνωσίας και κυρίως του ανθρωπισμού καλλιεργήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα.Η ανθρωπιστική στάση ζωής ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και εμείς έχουμε την ευθύνη να τη συνεχίσουμε.

 6. Στο συγκεκριμένο βίντεο ο ομιλητής μάς πληροφορεί για τα πλεονεκτήματα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνίκου πολιτισμού.Ανάμεσα στα επιχειρήματα του είναι πως οι αρχαίοι Έλληνες άφησαν μία μεγάλη πολιτισμική κληρονομία,πως εφηύραν πολλές χρήσιμες εφευρέσεις,πως έκαναν πολιτισμό με πολύ απλά τρόφιμα όπως το αμπέλι, η ελιά και το σιτάρι και πως πρώτοι ανέπτυξαν την φιλοσοφία.Σημαντικότερο όμως επιχείρημα κατά την γνώμη ήταν η εφεύρεση της δημοκρατίας,που δείχνει πως οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν πράγματα που θαυμάζουμε και προσπαθούμε να μιμηθούμε μέχρι και σήμερα.

 7. Εντυπωσιασμένος με τις ομορφιές της Ελλάδας ο Ισπανός Πέδρο Ολάγια μας παρουσιάζει έναν ύμνο της. Έπειτα από την αναφορά που κάνει στην ελιά, στο σιτάρι και το αμπέλι και τα αγαθά που μας προσφέρουν, μας ξαφνιάζει λέγοντάς μας την σπουδαιότητα της ελληνικής μυθολογίας και της ελληνικής φιλοσοφίας που επηρέασε την παγκόσμια σκέψη. Στη συνέχεια αναφέρεται στο δημοκρατικό πολίτευμα που αν άνθησε στον ελληνικό τόπο και βασίστηκε στην ελευθερία και στην ισότητα μεταξύ των πολιτών. Επιστήμες όπως ιστορία με τον Ηρόδοτο θεμελιώθηκαν για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο ταυτόχρονα με την τραγωδία και την κωμωδία. Το φωνητικό αλφάβητο και η ελληνική γλώσσα αποτέλεσαν την βάση όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών. Τέλος, οι επιστήμες της ιατρικής καθώς και η αρχιτεκτονική ήταν βασισμένες στη λογική για αυτό και ήταν κατανοητές στον περισσότερο κόσμο. Με έμαθαν να είμαι περήφανη για την χώρα μου παρ ‘όλα αυτά αυτό το βίντεο κατάφερε να με κάνει να νιώσω ακόμα πιο περήφανη.

 8. Ο Ισπανός Ελληνιστής Πέδρο Ολάγια με αυτό το βίντεο μας εξηγεί γιατί η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αρχαιότητας. Αναφέρεται στην ελιά, το αιωνόβιο αυτό δέντρο το οποίο προσέφερε πολλά αγαθά. Επίσης οι μύθοι και τα έργα τον αρχαίων Ελλήνων μας δίνουν πολλές πληροφορίες για την ζωή σε εκείνη την εποχή. Απευθύνετε στην επινόηση της φιλοσοφίας, των επιστημών και της δημοκρατίας, που αποτελούσαν πολύ σημαντικά βήματα για την εξέλιξη του ανθρώπου. Η ανάπτυξη της ιατρικής και η αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας ήταν άλλοι δύο λόγοι που βοήθησαν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό να επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Επίσης σημαντικό μέρος του ήταν η θρησκεία με την οποία οι Έλληνες προσπαθούσαν να εξηγήσουν κάποια πράγματα που για αυτούς ήταν ακατανόητα. Το σπουδαιότερο επιχείρημά του κατά την άποψή μου ήταν η επινόηση της φιλοσοφίας, των επιστημών και της δημοκρατίας, επειδή το θεωρώ το σημαντικότερο βήμα στην εξέλιξη του ανθρώπου που συνέβαλε η αρχαία Ελλάδα.

 9. Γιατί Ελλάδα;Γιατί Ελληνικά;Ο Πέδρο Ολάγια προσπαθεί να αναδείξει την σπουδαιότητα της Ελλάδας με ένα καταπληκτικό τρόπο. Από την αναφορά του στην ελιά, στον άμπελο και το σιτάρι δηλαδή την μεσογειακή διατροφή ως και το θέατρο. Αρχικά μας μιλάει για τον πολιτισμό μας, τη διάδοση φαινομένων με μύθους με τους οποίους αναπτυχθήκαμε. Δεν έλειψε από τον λόγο του τα έργα των αρχαίων Ελλήνων και της φιλοσοφίας τους, καθώς επίσης και της ανακάλυψης της γραφής με ένα αλφάβητο που περιείχε, για πρώτη φορά, φωνήεντα. Επίσης μας μιλάει για την αρχιτεκτονική και την γλυπτική η οποία αξιοποιήθηκε σε έργα που ακόμα και σήμερα θαυμάζονται αλλά και επηρεάζουν μεγάλους καλλιτέχνες. Τέλος, δίνει σημασία στη δημοκρατία που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και χωρίς αυτήν οι γνώμες των φιλοσόφων δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έιναι η γέφυρα που ενώνει την ελευθερία, την ψυχαγωγία κλπ με την σκλαβιά και με μια μονότονη ζωή στην οποία θα παρεμβαίνει μόνο ο αρχηγός………….Πιστεύω ότι ο ομιλιτής δεν άγγιξε τις καρδιές μόνο των συμπατριωτών του αλλά και την δικιά μου, σαν Έλληνας!!!!!!!!!!

 10. Ο Ισπανός και λάτρης της αρχαίας Ελλάδας Πέντρο Ολάγια δίνει μια εξερετική διάλεξη περι αυτης στο παραπάνω βίτνεο.Ύστερα από μια αναφορά στα επιτεύγματά της Ελλαδας ως προς τα κτίσματα που »επιβιώνουν» ακόμα και σήμερα.Θα μιλίσει περι γραμμάτων και αλφάβητου.Κάνει εξερετικές παρατηρήσεις στο θέμα της καλλιέργιας (ελιά, σταφύλι, σιτάρι).Επισημαίνει τους χιλιάδες μύθους και την προσπάθια καταγραφής γεγονότων (Ηρώδοτος,Θουκιδίδης,κλπ).Δεν ξεχνά τους θεούς και την πίστη μας,αργότερα θα αναφερθεί και για την προσευχή.Δεν θα μπορούσε να ξεχάσει την Φίλοσοφία της Ελλάδας οπου είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας ενώ το ίδιο ισχύει και για τις επιστήμες.Όλοι γνωρίζουμε οτι η Αθήνα ήταν,είναι και θα είναι η πόλη της δημοκρατίας.Όλα αυτά ειναι τα ΕΞΕΡΕΤΙΚΑ επιχηρίματα του Πέτνρο Ολάγια.Αυτός ο άνθρωπος αξίζει σεβασμό και αναγνώριση και ειδικα απο τον ελληνικό πληθισμό,όχι γιατί μπορεί να είναι κανείς εθνικιστής αλλα επιδή θυμίζει μια ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και ειναι ντροπή για έμας γιατί την έχουμε ξεχάσει και εμείς.

 11. Ο λόγος ρέει, αμερόληπτος, χωρίς υπερβολές, με επιχειρηματολογία και δομή.

  Ο Όμηρος και ο Ησίοδος είναι σημαντικά του 5ου αιώνα, φυσικά, ενώ υπάρχουν καλλιτέχνες, διανοητές και κωμωδιογράφοι και μετά την εν λόγω ιστορική περίοδο.Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που έκτισε τον Παρθενώνα, από εκείνη στην οποία φιλοτέχνησε τα γλυπτά του ο Φειδίας και αγόρευσε ο Σόλωνας .Έπήσεις ο Πέδρο (Ομιλητής) τονίζει το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αναφέροντας και δίνοντας έμφαση στον Ηρόδοτο και οτι ηταν (και εξακολουθεί να είναι) ο <> της Ιστορίας διότι:
  1. Σκέφτηκε πρώτος την αναφορά στην ιστορία (σαν κείμενο)
  2. Εφήβρε την λέξη ιστορία
  Μετα μιλάει για το θέατρο και την ποίηση στην αρχαία Ελλάδα . Και τέλος μιλάει για την Επιστήμη ,
  την γεωμετρία , τα μαθηματικά, την λογική , την αρχητεκτωνική , την ιδέα και την έκφραση .

 12. Ο ομιλητής μας εξηγεί την αξία του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελλάδας γενικότερα.Θαυμάζει τα Ελληνικά τοπία και μας λέει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός διασώθηκε μέσα στα χρόνια ,επανεκτιμήθηκε και επανερμηνεύτηκε τόσο όσο κανένας άλλος πολιτισμός.Ο Ελληνικός πολιτισμός στηρίχτηκε και έφτασε ως εδώ χάρη στη Μεσογειακή διατροφή που και αυτή δημιουργήθηκε από τους Έλληνες καθώς οι Έλληνες ανακάλυψαν το σιτάρι ,το αμπέλι και την ελιά.Οι μύθοι είναι μεγάλο κεφάλαιο του Ελληνικού πολιτισμού καθώς σε κάθε γωνιά της γης της Ελλάδας κρύβεται και το σκηνικό ενός μύθου. Οί Έλληνες με τους μύθους προσπάθησαν να κατανοήσουν τον κόσμο και όχι έναν αφελή τρόπο να τον εξηγήσουν.Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν εξερούσαν απο την λατρεία τους τους θεούς που δεν γνώριζαν.Η φιλοσοφία ως ελεύθερη πράξη και κριτική συγκροτείται μέσα από τον προβλιματισμό και τον διάλογο και είναι ειδικότητα που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα, οι φιλόσοφοι έκαναν την σκέψη τους αντικείμενο προβληματισμού ,άσκησαν την ικανότητα της επιχειριματολογίας και δεν φοβόντουσαν να πούν την γνώμη τους μπροστά σε κοινό.Η Ελληνική φιλοσοφία είχε μια ταπεινοφρονία αντίθετα απο αυτούς που πίστεψαν οτι κατέχουν την αλήθεια. Απο την Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία η οποία αναδύθηκε απο την ψυχή των Ελλήνων είναι μοναδική και πολυτιμότερη απο κάθε θησαυρό ή φιλοδοξία , και επίσης γεννήθηκε απο την ανάγκη για δικαιοσύνη.Ο Ηρόδοτος επινόησε την ιστορία και η ιστορία που μας κληροδότησε είναι δοσμένη χωρίς οξυθυμία και με ενσυναίσθηση.Ο Ηρόδοτος καταδικάζει σταθερά τον πόλεμο .Οι Έλληνες ανακάλυψαν ακόμα και την τραγωδία όπως επίσης την κωμωδία την λυρική ποίηση την επική ποίηση το δοκίμιο το μυθιστόρημα το διάλογο το επίγραμμα το εγκώμιο τη χορογραφία και πολλά άλλα δηλαδή όλα τα λογοτεχνικά είδη μέσα απο τα οποία ο πολιτισμός μας έχει εκφραστεί και εξακολουθεί να εκφράζεται .Η λογοτεχνία, η ιστορία ,οι πολιτική οι νόμοι και οι επιστήμη αναπτύχθηκαν απο τους Έλληνες.Επίσης το αλφάβητο των Ελλήνων συντέλεσε μεγάλο παράγοντα για την ανάπτυξη τους .Τα λατινικά παράχθηκαν απο το δικό μας αλφάβητο καθώς και οι δυτικές γλώσσες έχουν για βάση το λατινικό ,έτσι ως αποτέλεσμα τα Ελληνικό αλφάβητο είναι βάση για πολλές γλώσσες του κόσμου.Ελληνικές λέξεις χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές γλώσσες ,λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως στην ιατρική ,στην πολιτική στην τέχνη και στην μουσική .Η ιατρική ,η φυσική,η επιστήμη και η τεχνολογία άφησαν τις πρώτες ανεξίτηλες μαρτυρίες τους στα γραπτά των Ελλήνων που ασχολήθηκαν με το να καταλάβουν το γιατί της φύσης.Όλες οι μεγάλες φυσικές ανακαλύψεις βασίστηκαν στις ανακαλύψεις των Αρχαίων Ελλήνων φυσικών. Ο Ιπποκράτης ανακάλυψε την γιατρική και αντιμετώπισε το νόσο ως φυσιολογικό φαινόμενο και πολλοί άλλοι τον ακολούθησαν.Οι Έλληνες εξύμνησαν το κάλος το σώμα τον έρωτα και τον ερωτισμό και μακρια απο τη σεμνοτυφία και την ταπείνωση απέκτησαν έναν πολιτισμό πρόσχαρο και αθώο.Η γλυπτική και αρχιτεκτονική γεννήθηκε απο την επιθυμία να υποταχθεί η ύλη και ο χώρος σε ένα νοερό κατασκεύασμα.Η μουσική και η γεωμετρία επίσης ανακαλύφθηκαν απο τους Έλληνες.Αυτά μας έχει αφήσει η Ελλάδα και οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτό το μεγάλο έργο και να μην μείνουμε στα χνάρια των Αρχαίων να συνεχίσουμε την αναζήτηση γι αυτά που εκείνοι αναζητούσαν.

 13. Ο ομιλιτής θέλει να μας δείξει γιατί, κατά την γνώμη του δεν πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής στα ισπανικά σχολεία.Επίσης δικαιολογεί την απάντησή του λέγοντας μας ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι, ακόμα και σήμερα, πηγή γνώσης και ιδεών.Από την αρχαία Ελλάδα άνθισε το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού πολιτισμού του κόσμου και από εδώ ξεκίνησαν όλες οι επιστήμες.Επίσης είμαστε ο πρώτος πολιτισμός που άρχισε να πιστεύει σε κάτι.Πιστεύω πως όλα τα επιχειρήματα του είναι απολύτως σωστά.

 14. Ο Ισπανός Ελληνιστής Πέδρο Ολάγια, με το βίντεο, θέλει να μας δείξει τα πλεονεκτήματα και τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνίκου πολιτισμού. Γϊ αυτό, έχει κάποια Μας παρουσιάζει στοιχεία από τον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όπως τα τρόφιμα που καλλιεργούσαν ( η ελιά, το σιτάρι, ο άμπελος) , μας λέει για την σπουδαιότητα της ελληνικής μυθολογίας και φιλοσοφίας, που επηρέαζαν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, μιλάει για το πολίτευμα της Δημοκρατίας, την ελευθερία λόγου καθώς και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης, αναφέρει τις αξίες και τα πλεονεκτήματα της ιατρικής και της αρχιτεκτονικής που βοήθησαν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό να εξελιχθεί, την ανάπτυξη τέχνης, την ιστορία, την λογοτεχνία, την πολιτική, τους νόμους και την επιστήμη που βοήθησαν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού. Η Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστη αφού μπόρεσε με την πάραδο των χρόνων να διασώσει τον πλούτο της, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα και να επιβιώσει! Πρέπει να είμαστε περίφανη για την χώρα μας, και τους αρχαίους έλληνες, που την ανέπτυξαν τόσο, γι αυτό κι εμείς, θα έπρεπε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη αυτή και να συνεχίσουμε με τη σειρά μας αυτό το μεγάλο έργο.

 15. Ο Ισπανός Ελληνιστής Πέδρο Ολάγια με το συγκεκριμένο βίντεο μας εξηγεί τι πιστεύει για την ελληνική γλώσσα και γιατί είναι κάθετος στην κατάργηση της ως μάθημα στα ισπανικά σχολεία. Πρώτα μας μιλάει για τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας, την ελιά το σιτάρι, και έπειτα μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας και της ελληνικής φιλοσοφίας. Αναφέρει για το δημοκρατικό πολίτευμα και την ισότητα που είχαν οι άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα. Επιστήμες πολύ σημαντικές όπως αυτή της ιστορίας και άλλες έχουν τις βάσεις τους στην αρχαία Ελλάδα. Το ελληνικό αλφάβητο έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις ξένες γλώσσες. Η ιατρική, η τεχνολογία και άλλες επιστήμες στηρίχτηκαν στην λογική των αρχαίων Ελλήνων και έτσι έγιναν κατανοητές στην ανθρωπότητα. Το βίντεο αυτό με ευαισθητοποίησε, με έκανε να νιώσω περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Ο Ισπανός αυτός ελληνιστής κατάφερε πολλά πράγματα μέσα απ’αυτό το βίντεο με κυριότερο αυτήν την ευαισθητοποίηση.

 16. Η Αρχαία Ελλαδα ήταν ένα σύνολο από πόλεις – κράτη που αναπτύχτηκαν με θαυμαστό τρόπο ώστε να δημιουργήσουν ένα λαμπρό πολιτισμό που εξαιτίας της σπουδαιότητας του σε όλους τους τομείς σύμφωνα με τον Ισπανό Ελληνιστή Π. Ολάγια – έγινε παγκόσμιος.
  Η πλούσια αρχαία ελληνική μυθολογία αποτελεί την καρδιά της ελληνικής σκέψης και τέχνης και εκφράζει το βάθος της. Η ισορροπημένη ανάπτυξη σώματος και πνεύματος πετυχαίνεται με τη σωστή μεσογειακή διατροφή, την ελιά, το σιτάρι και το αμπέλι που ο απόηχος της έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Η Ελλάδα είναι πασίγνωστη για τους ποιητές της. Τα έπη του Ομήρου, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια ενέπνευσαν και εμπνέουν Έλληνες αλλά και ξένους λογοτέχνες, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες. Όλο το σύγχρονο θέατρο βασίζεται στις αρχές της αρχαιοελληνικής κωμωδίας και τραγωδίας.
  Πολλές θεωρίες και ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων είναι γνώστες μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, αποτέλεσαν τη βάση σε επιστήμες και επιστημονικές ανακαλύψεις των νεώτερων χρόνων,
  Τα διάσημα έργα των Αρχαίων Ελλήνων καλλιτεχνών (γλυπτών, αρχιτεκτόνων) όπως ο Παρθενώνας, οι Δελφοί, ο Ερμής του Πραξιτέλους συγκινούν ανθρώπους πολλών κρατών που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Νότια Αφρική) για να τα θαυμάσουν. Βλέποντάς τα αναγνωρίζουν την μοναδικότητα που κατέχουν, ότι είναι δηλαδή προϊόντα ελεύθερης σκέψης, ελεύθερων ανθρώπων που δημιουργήθηκαν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα κάτω από το φως του καυτού ελλαδικού ήλιου και με την ευωδιά του θαλασσινού αέρα. Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η ελληνική ψυχή και σε ένα τέτοιο πανηγύρι θέλουμε όλοι να συμμετέχουμε.

 17. Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν πάρα πολύ σημαντικος και συνέβαλε για να δημιουργηθούν κι να εμπνεστούν πολλά γεγνότα που συμβαίνουν σήμερα . Μέσα από αυτό το βίντεο , ο Πέδρο Ολάγια μας δείχνει πολλούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική για ολόκληρη την ανθρωπότητα .
  Ο ελληνικός πολιτιμός είναι από τους λίγους πολιτισμούς που διασώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.Οι Έλληνες ‘εγραφαν πριν ανακαλυφθεί το αλφάβητο.
  Έμαθαν στους άλλους πολιτισμούς μύθους.Έκφρασαν την θρησκεία και τον πολοτισμο τους ελεύθερα Έδωσαν μία στλαση αντίθετη στο δόγμα.Δημιούργησαν την φιλοσοφία.Μέσα στον ελληνικό κόσμο γεννήθηκαν και έζησαν πολλοί φιλόσοφοι,όπως ο Σωκράτης.Δημιούργησαν τη δημοκρατία.Ο ελληνικός πολιτισμός είχε ιδανικά,συμμετοχή στην πολιτική,ελευθερία και ισότητα στη χρήση του λόγου.
  Η γεωγραφία της Ελλάδας είναι μοναδική στον κόσμο,με πάρα πολλά φυσικά μνημεία (π,χ, ελιά)
  και φυσικό πλούτο (μεσογιακή διατροφή).
  Τελικά,συμπεραίνουμε ότι η Έλλαδα ήταν ο πιο σημαντικός και μοναδικός πολιτισμός που υπήρξε ποτέ.

 18. Ο Ισπανός ομιλητής εκφράζει το θαυμασμό του για την Αρχαία Ελλάδα με πολλούς τρόπους: Εξηγεί για τους μύθους της, τη Θρησκεία που επικρατούσε, για το φυσικό της πλούτο και πολλά άλλα. Μας μιλάει επίσης για δύο μεγάλες επινοήσεις των Αρχαίων Ελλήνων: Τη φιλισοφία και τη Δημοκρατία. Γενικότερα υποστηρίζει το πόσο θαυμάζει την Αρχαία Ελλάδα παρακινώνατς τον ακροατή να ακούσει παερισσότερα για αυτή τη χώρα.

 19. Ο ομιλητής μας δίνει ένα λαμπρό δείγμα του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού,ο οποίος ήταν και είναι ο πιο σημαντικός πολιτισμός της ανθρωπότητας.Στην Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησαν όλες οι επιστήμες,η ιατρική,η αρχιτεκτονική,τα μαθηματικά,η φυσική κτλ.Μας μιλάει και δίνει έμφαση στη φιλοσοφία η οποία είναι η μητέρα όλων των επιστημών και ασχολήθηκαν όλες οι επόμενες γενιές.Ξεχωριστή θέση στην ομιλία του κατέχει και η καθιέρωση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Ελλάδα που άλλαξε τη ζωή και το πολίτευμα όλου του κόσμου.Και γιατί τα Ελληνικά;;;;Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν πρώτοι το αλφάβητο.Γιατί η Αρχαία Ελληνική γλώσσα έχει δώσει τις ρίζες της σε πολλές γλώσσες του κόσμου όπως τα Αγγλικά,τα Λατινικά κτλ.Με τα επιχειρήματα αυτά ο Πέδρο Ολάγια θέλει και μπορεί να πείσει όλους τους λαούς να διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά.Ο ομιλητής δείχνει ξεκάθαρα το θαυμασμό και το σεβασμό του προς τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

 20. Στο βίντεο που παρακολουθήσαμε ο αφηγητής μας έδωσε κάποια επιχειρήματα για να καταλάβουμε γιατί θαυμάζει την Ελλάδα,κάποια από αυτά είναι τα εξής:
  Ο αφηγητής θαυμάζει την Αρχαία Ελλάδα διότι οι αρχαίοι φιλόσοφοι της,εφήυραν τον τρόπο σκέψεις που χρεισιμοποιοίτε σήμερα για όλα τα μαθήματα του σχολείου και σε όλες τοις τέχνες.
  Επειδή επινόησαν το θέατρο και τους μύθους.Και τέλος , το κυριότερο εφάρμοσαν το πολίτευμα της δημοκρατίας το οποίο είναι το καλύτερο είδος πολιτεύματος.

 21. Στο συγκεκριμένο βίντεο ο αφηγητής μας έδωσε διάφορα επιχειρήματα για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε ελληνική γλώσσα.Ο ίδιος μας φανερώνει οτι ο αρχαίος ελλινηκός πολιτισμός ήταν πολύ πιο ξεχωριστός από τους άλλους γιατί είχαν αναπτύφει σε μεγάλο επίπεδο την τέχνη και την γνώση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s