Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Η Ιστορία επαναλαμβάνεται;

Τελευταία έχει προκύψει το ερώτημα αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Πολλοί ειδικοί και μη ειδικοί αρθρογραφούν σε εφημερίδες ή αναρωτιούνται και καταθέτουν την άποψή τους στο διαδίκτυο, σχετικά με αυτό το ζήτημα. Αφορμή η σύγχρονη κατάσταση στη χώρα και η εμπλοκή της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και ο φόβος μιας ενδεχόμενης πτώχευσης. Αναζητώντας ιστορικά παράλληλα, όλοι οι παραπάνω εστιάζουν και στη δεκαετία του 1890.

– Το 1893 η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση

– Το 1896 γνώρισε μια ποικιλότροπη ανάταση με τη διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων,

– Το 1897 προσπάθησε να πραγματώσει τη Μεγάλη Ιδέα μέσα από έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο που από τότε χαρακτηρίζεται ως «ατυχής»

– Ο πόλεμος τελείωσε με την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία  τεράστια πολεμική αποζημίωση.

– Για να την πληρώσει δανείστηκε από το εξωτερικό

– Για να αποπληρώσει το δάνειο εξαναγκάστηκε να μπει σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο το 1898.

Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα (κάντε κλικ πάνω στην εικόνα)

Δημιουργήθηκε στις 10/1/2012  από το Γ1 του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν;

Θα το συζητήσουμε!

Μπορούμε να διαβάσουμε σχετικά άρθρα:

http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4641743

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=435367

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=410379

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_04/07/2011_396994

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=39499

ή να δούμε

ένα βίντεο για τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897

http://www.youtube.com/watch?v=wdIxUrsgV0U&feature=related

σατιρικές προσεγγίσεις από εφημερίδες της εποχής

http://kalyteresmeres.wordpress.com/2011/10/30/1893-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%80-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%8C%CF%84/

ή γελοιογραφίες

Advertisements

16 σκέψεις σχετικά με το “Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία – Η Ιστορία επαναλαμβάνεται;

 1. Πιστεύω ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται διότι τα γεγονότα που γίνονται σε μια εποχή δεν παρομοιάζονται με την τωρινή εποχή. Δηλαδή άλλα είδη θεμάτων είχαν τότε και άλλα τώρα ( έχουν κάποια κοινά πράγματα όμως όχι τα ίδια και τις ίδιες καταστάσεις) π.χ. οικονομική κρίση.

 2. Η ιστορία δυστυχώς όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, επαναλαμβάνετε! Μπορεί να μην είναι ίδια τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συμβαίνουν αλλά είναι ίδιο το υπόβαθρο της ιστορίας το οποίο είναι και το πιο σημαντικό.

 3. Η δική μου γνώμη διίσταται, δηλαδή και ναι και όχι. Για να πραγματοποιήσουμε μια κατανοητή διατύπωση πρέπει να αναρωτηθούμε «τι είναι η ιστορία;». Μια ερώτηση που έχει την εξής απάντηση: Ιστορία είναι η επιστήμη που μελετά τη ζωή των ανθρώπων και τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτήν στο παρελθόν. Άρα εφόσον μιλάμε για παρελθόν είναι αδύνατο έχουμε ακριβή επανάληψη των γεγονότων και των προσώπων. Παρ’ όλα αυτά όμως η ιστορία έχει συγκεκριμένη πλοκή και δομή, έννοιες οι οποίες παραμένουν όμοιες ανά τους αιώνες και αυτά που αλλάζουν είναι διάφορες μεταβλητές, όπως τα πρόσωπα και τα μέρη. Κι έτσι παρατηρούμε τη μερική επανάληψη της ιστορίας αν όχι την ολοκληρωτική της. Παρόλο που το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, εμείς οι άνθρωποι (τουλάχιστον οι περισσοτεροι) δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

 4. »Παραμύθι χωρίς όνομα στην εποχή του Μνημονίου» είναι ο τίτλος ενός άρθρου που διάβασα στο διαδίκτυο και μου έκανε εντύπωση. Ήθελα να καταλάβω ποιά είναι η σχέση ανάμεσα στον τίτλο του βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα και του Μνημονίου που μας έχει επιβληθεί την τελευταία 2ετία ξεκινώντας απο την οικονομία αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας. Μοιάζει με σύγχρονη, πολιτική αλληγορία το αριστουργηματικό βιβλίο της Π. Δ. κι όμως γράφτηκε 100 χρόνια πριν, το 1910, λίγα χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του 1890. Δεκαετία στην οποία μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά κοινά ιστορικά στοιχεία με την σύγχρονη εποχή μας.(πτώχευση, δανεισμός, μνημόνιο). »Ένας ρεμπεσκές βασιλιάς, μια κατεστραμμένη χώρα κι ένα ρομαντικό βασιλόπουλο που θα φέρει αξιοπρέπεια και ειρήνη». Αυτά περιέχονται στο αριστούργημα της Π. Δ. Ήταν η πολιτική αλληγορία του 1910. Είναι όμως και η πολιτική αλληγορία του 2010. Έχουμε γνωρίσει πολλούς »ρεμπεσκέδες-αστόχαστους» βασιλιάδες, ζούμε σε μια κατεστραμένη Ελλάδα. Αυτό που αναζητούμε και ελπίζουμε είναι »το νεαρό ρομαντικό βασιλόπουλο» που θα μας φέρει την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και την ειρήνη. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν η Ιστορία επαναλαμβάνεται αλλα όχι εξ’ ολοκλήρου. Μπορεί να είναι ίδιες οι συγκυρίες, τα γεγονότα και οι συνέπειες, αλλά δεν είναι ίδια τα πρόσωπα, οι συνθήκες και το πιο βασικό ότι δεν είναι ίδιος ο χρόνος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα γεγονότα της Ιστορίας δεν επαναλαμβάνονται ακόμα και σήμερα και πάντα.

 5. Θα συμφωνήσω με τον Αλέξανδρο…
  Η Ιστορία πιστεύω πως επαναλαμβάνεται αλλά όχι ακριβώς με τα ίδια γεγονότα. Μπορεί τα γεγονότα στο διάβα του χρόνου να αλλάζουν αλλά εάν τα δούμε από όλες τις πλευρές είναι σχεδόν παρόμοια. Ας πάρουμε για παράδειγμα το δικομματισμό. Το 1885-1895 εναλλάσσονταν στην εξουσία δύο κόμματα, έτσι και σήμερα.
  Η οικονομική κρίση. Το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης κήρυξε τη χώρα υπό πτώχευση. Περίπου αυτή η κατάσταση επικρατεί και σήμερα.

 6. Πιστεύω πώς δεν είναι δυνατόν η ιστορία να επαναλαμβάνεται .Μπορεί πολλά γεγονότα να ξανασυμβούν ,όπως μία χρεοκοπία .Μπορεί οι ημερομηνίες να είναι ίδιες .Όμως ποτέ δεν θα επαναλειφθεί κάτι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο .Καταρχάς ,τα πρόσωπα δεν θα είναι ίδια .Μπορεί πολλές φορές να φαίνεται πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται ,όμως ποτέ δεν θα συμβεί κάτι δύο φορές…

 7. Μία ιστορία δεν μπορεί να ξαναεπαναληφθεί, λόγω έλλειψης των προσώπων που είχαν πάρει μέρος, ή λόγω των γεγονόντων που μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά δεν είναι ακριβώς ίδια. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, πράγματι μοιάζει πολύ με την σημερινή κατάσταση της, αλλά δεν είναι ακριβώς ίδια.

  Ο Χαρίλαος Τρικούπης κυβέρνησε αυτά τα χρόνια κατά διαστήματα, ενώ μεσολάβησαν ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης και οι Ζηνόβιος Βάλβης και ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος. Οι τρεις τελευταίοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα δάνεια που σύναπτε ο Τρικούπης. Το 1881 προσαρτήθηκε στην Ελλάδα η Θεσσαλία. Ο Τρικούπης μείωσε τον αριθμό των βουλευτών σε 150 συνενώνοντας παλιές επαρχίες, μειώνοντας το κόστος της διοίκησης. Θέσπισε αυστηρά κριτήρια επιλογής τους, για να υπάρχει ανεξαρτησία της κρατικής γραφειοκρατίας από τις κυβερνητικές αλλαγές.

  Για τη χρηματοδότηση των έργων πήρε δύο μεγάλα δάνεια και επέβαλε φορολογία στον καπνό και το κρασί. Ο φόρος της δεκάτης στα δημητριακά προϊόντα και αντικαταστάθηκε με τον φόρο επί των αροτριώντων κτηνών. Επέβαλε και φόρο επί των οικοδομών παίρνοντας τρίτο δάνειο για τη χρηματοδότηση τριών θωρηκτών. Στα έργα τα οποία έκανε εντάσσονται η ίδρυση τεχνικών σχολών, η κατασκευή σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου,[Ιστορία Γ΄ Λυκείου 1] η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Όλα αυτά είχαν ως στόχο την εκβιομηχάνιση της χώρας.

  Το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης, κήρυξε την τρίτη πτώχευση ίσως λέγοντας της φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Η τρίτη πτώχευση της Ελλάδας σήμανε κλονισμό της δραχμής και ολοκληρωτικό μαρασμό της ελληνικής οικονομίας. Η κρίση αντιμετωπίστηκε με την υποτίμηση της δραχμής στη μισή αξία. Ο Τρικούπης έχασε στις εκλογές του Απρίλιο του 1895, αποσύρθηκε από την πολιτική και πέθανε ένα χρόνο αργότερα (το 1896) στη Ριβιέρα της Γαλλίας. Η πτώχευση οφείλεται σύμφωνα με μερικές απόψεις στην απροθυμία δανειοδότησης.

  Οι δύο ιστορίες μοιάζουν μεταξύ τους, και στις δύο όλα αυτά τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως της κακής οικονομικής διαχείρησης της Ελλάδος, και λόγω μερικών λεπτομερειών δεν ξαναεπαναλαμβάνεται αυτή η ιστορία.

  Χρησιμοποιήθηκε υλικό από: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82, σκέλος: Το οικονομικό έργο του Χαρίλαου Τρικούπη (1880-1893).

  Γιαγλής Λυσίμαχος

  • Και να προσθέσω κάτι ακόμα.«Οι λαοί που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν και την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν»

 8. Να προσθέσω και κάτι ακόμη…
  Στην εποχή του Κουμουνδούρου ο κοινοβουλευτισμός λειτουργούσε με προβλήματα, δηλαδή πολλοί πολίτες πίεζαν τους βουλευτές για να εξασφαλίσουν κάποιο διορισμό. Το ίδιο επικρατεί και τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, και λέγεται «πελατιακή σχέση».

 9. Κατά τη γνώμη μου, όπως ανέφεραν και άλλοι, πιστεύω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η οικονομική κρίση που συνέβη το 1893 και η οικονομική κρίση που ζούμε τώρα.Το μόνο που άλλαξε είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι του τότε δεν υπάρχουν, τα γεγονότα όμως και οι καταστροφικές συνέπειές τους μας ταλαιπωρούν το ίδιο.

 10. Κατά την γνώμη μου, η ιστορία επαναλαμβάνεται, μπορεί να μην είναι ίδια τα πρόσωπα ούτε τα αυτούσια γεγονότα, αλλά προσαρμόζονται στην σημερινή εποχή. Δηλαδή Το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης κήρυξε τη χώρα υπό πτώχευση πράγμα το οποίο δεν διαφέρει πολύ από τη σημερινή Ελλάδα

 11. Θα συμφωνήσω με όλα τα προηγούμενα σχόλια, αλλά κατά τη δική μου γνώμη τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν δεν μπορούν να συμβούν με ακρίβεια και στο μέλλον. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν άλλες προκαταλήψεις και άλλες οικονομικές αποφάσεις σε σχέση με εκείνη την εποχή. Ίσως να φαίνονται τα ίδια γεγονότα και να θέλουμε εμείς οι ίδιοι να το βλέπουμε έτσι, ώστε να να θεωρούμε ότι οι προγόνοι μας ευθύνονται για τα λεγόμενα οικονομικά μας προβλήματα. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος, διότι κάθε γενιά έχει τη δική της νοοτροπία και κάθε εποχή τη δική της κουλτούρα. Ακόμα και οι αποφάσεις που θα κριθούν για τη σημερινή οικονομική καταστροφή θα είναι δυσανάλογες με τα γεγονότα που ρέουν στις μέρες μας.

 12. Εγώ θα συμφωνήσω με τον Σοφοκλή. Το θέμα αυτό μπορούμε να το δούμε από διαφορετικές πλευρές. Π.χ. Μπορούμε να πούμε ότι, ναι, η ιστορία επαναλαμβάνεται διότι κάποιοα γεγονότα μπορεί να ξανασυμβούν όπως μία χρεοκοπία ή ενας πόλεμος, όμως ταυτόχρονα και όχι, διότι θα είναι διαφορετικά πρόσωπα και αίτια για τα συμβάντα αυτά. Τελικά, κλείνω προς την άποψη ότι όντως η ιστορία επεναλαμβάνεται.Θέλω να κλείσω με κάτι που είπε o Ιρλανδός φιλόσοφος George Bernard Shaw, ότι: «Ο Χέγκελ είχε δίκιο όταν είπε ότι μαθαίνουμε από την ιστορία ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να μάθει τίποτα από την ιστορία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s