Τοπική Ιστορία – Θεσσαλονίκη

Το 2012 είναι η επέτειος των 100 χρόνων  από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο σύγχρονο ελληνικό κράτος ύστερα από αιώνες τουρκικής κυριαρχίας (άλωση της πόλης από τους Τούρκους το 1430). Να μαζέψετε εικόνες, κείμενα και ιστοσελίδες από το διαδίκτυο που αφού τα αξιολογήσετε και τα σχολιάσετε θα αναρτήσετε τα πιο αντιπροσωπευτικά στο ιστολόγιο του μαθήματος. Θα ξεκινήσουμε διερευνώντας στοιχεία για την οθωμανική Θεσσαλονίκη (1430 – 1912).

Δείτε για αρχή την εφαρμογή http://www.wow.gr/works/thessaloniki-1900-1930, καθώς και το σύνδεσμο ¨Περίπατοι Κληρονομιάς» από τους συνδέσμους του ιστολογίου.

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Τοπική Ιστορία – Θεσσαλονίκη

  1. Τι γινόταν στη Θεσσαλονίκη όταν είχε εκραγεί η επανάσταση στον νότο;

    Γενικότερα, το 1821 οι Έλληνες είχαν κάνει προσπάθειες για να ελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη αλλά και όλη η Μακεδονία. Όμως χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρχικά οι Έλληνες είχαν επιτυχίες και οι Οθωμανοί αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες. Μέχρι που οι Οθωμανοί συγκέντρωσαν έναν πολύ μεγάλο στρατό και ιππικό που οι Έλληνες απογοητεύτηκαν και αποχώρισαν.

  2. Τι γινόταν στη Θεσσαλονίκη όταν είχε εκραγεί η επανάσταση στον νότο;

    Η Θεσσαλονίκη δε γνώρισε σε μεγάλο βαθμό την Επανάσταση παρά μόνο δέχθηκε τα σφοδρά και σκληρά αντίποινα των Τούρκων όπως καταστροφές,σφαγές και δημεύσεις περιουσιών. Βέβαια, επανάσταση εκδηλώθηκε στις περιοχές αυτές με κέντρο την Χαλκιδική και τα περίχωρα του Ολύμπου. Όμως καταπνίγηκε από τους Οθωμανούς, ενώ αντιμετώπισε και προβλήματα οργάνωσης. Πρωτεργάτες της επανάστασης αυτής ήταν ο Ε.Πάππας και αργότερα ακολούθησε ο Δ.Νικολάου. Τα γεγονότα όμως δεν έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

  3. Η Θεσσαλονίκη το 1821

    Η Θεσσαλονίκη ήταν από τις πιο σημαντικές πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στη Θεσσαλονίκη μόλις μαθεύτηκε το νέο για την επανάσταση στη Βόρειο Ελλάδα ξέσπασαν σφαγές. Οι σφαγές, ακόμα των εγκύων γυναικών, οι απαγχονισμοί και τα βασανιστήρια ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ από αυτούς που σώθηκαν, αρκετοί στάλθηκαν σε σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης, της Τρίπολης και της Βεγγάζης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s