Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

Η ζωή στην προϊστορική Μακεδονία

Πόσο γνωστή είναι η προϊστορία της Μακεδονίας;

Στη διεύθυνση http://www.amth.gr/vr_museum_vr_proistoria.html του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης δείτε την εικονική περιήγηση στην προϊστορική Μακεδονία.

1. Επιλέξτε ένα εύρημα,

2. Αναζητείστε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό στο διαδίκτυο,

3. Συνδέστε το με τις πληροφορίες που μας δίνει για τη  ζωή στην προϊστορική Μακεδονία

4. Παρουσιάστε το ψηφιακά στους συμμαθητές σας (μπορείτε να αρχίσετε την παρουσίαση εδώ μ΄ένα σχόλιο στο ιστολόγιο του μαθήματος

Advertisements

6 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

 1. Στην Ελλαδική περιοχή η παλαιότερη ένδειξη ανθρώπινης παρουσίας εντοπίζεται κατά την Παλαιολιθική εποχή
  στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής και ανήκει σε μια πρώιμη μορφή ανθρώπου (αρχάνθρωπος ή άνθρωπος του Νεάντερταλ: σπήλαιο της Γερμανίας όπου βρέθηκε για πρώτη φορά σκελετός τέτοιου ανθρώπου ), που εξελίχθηκε στον τύπο ανθρώπου που ονομάστηκε
  homo sapiens (άνθρωπος νοήμων, δηλ. σκεπτόμενος)
  χρησιμοποιούσε εργαλεία λίθινα και έκανε χρήση της φωτιάς.

  Άλλη παρουσία ανθρώπου της Παλαιολιθικής εποχής εντοπίστηκε στο σπήλαιο Φράγχθι της Αργολίδας στην Πελοπόννησο:
  το σπήλαιο, βάθους 150 μέτρων κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική μέχρι τη Νεολιθική εποχή. (Σε πολλά άλλα σημεία της Ελλάδας έχουν βρεθεί ίχνη ζωής παλαιολιθικού ανθρώπου, σε σπήλαιο Διρού Μάνης, Λευκάδα, Κέρκυρα, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρο, Αττική, νησιά του Αιγαίου κτλ)

 2. Το 1960 βρέθηκε στο σπήλαιο το κρανίο των Πετραλώνων .Ανήκει σε έναν αρχάνθρωπο (25-35 ετών) δηλαδή όρθιου ανθρώπου μεταβατικής μορφής από τον Homo erectus προς τον Homo sapiens.Το μέρος όπου εντοπίστηκε ονομάστηκε «Μαυσωλείο». Στο «Μαυσωλείο» βρέθηκαν επίσης λίθινα και οστέινα αντικείμενα , όπως βελόνες που χρησίμευαν στον αρχάνθρωπο για να στηρίζει τα δέρματα γύρω από το σώμα του και εργαλεία για να κυνηγά τα θηράματά του. Υπάρχουν ακόμα ίχνη φωτιάς που δείχνουν ότι άναβε για να ζεσταθεί και να ψήνει την τροφή του. Σύμφωνα με μια εκδοχή ο αρχάνθρωπος είναι 260.000 ετών. Όμως ο Άρης Πουλιανός που έκανε έρευνες στο σπήλαιο θεωρεί ότι ο αρχάνθρωπος έζησε πριν από 700.000 χρόνια ενώ τα ίχνη φωτιάς είναι περίπου 700.000 – 1.000.000 χρόνων και είναι τα αρχαιότερα που βρέθηκαν μέχρι σήμερα πάνω στη γη.

 3. Από ανθρωπολογικής άποψης το απολιθωμένο κρανίο είναι σπουδαιότατο εύρημα, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία των ειδικών για την χρονολόγησή του και για την αξιολόγησή του. Οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται ως ανήκον σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την άλλη.

 4. Η γεωμορφολογία της περιοχής Φιλίππων – Ζυγού, με τις υπάρχουσες σπηλιές, τα βραχοκαταφύγια, την αποξηραμένη λίμνη αλλά και οι πολύτιμες βραχογραφίες της Προϊστορικής εποχής στους ορεινούς όγκους βόρεια της Καβάλας, μας αποκαλύπτει τη μαρτυρία ενός πολιτισμού.
  Τον Ιούνιο του 1982 η Σπηλαιολογική Ομάδα της Π.Ε.Ι.Μ. (Παύλιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών) και με την ευκαιρία της ανακαλύψεως των βραχογραφιών του Παγγαίου την άνοιξη του 1981, συγκρότησε όμιλο έρευνας επιφανείας από πέντε μέλη.

  Μολονότι η βλάστηση εκείνη την εποχή ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, οι προσπάθειες απέδωσαν : βρέθηκαν δεκατέσσερα παλαιολιθικά εργαλεία.

  Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη ήταν ότι τα πέτρινα αυτά εργαλεία κάλυπταν χρονολογικά το σύνολο της Παλαιολιθικής εποχής με τις γνωστές τεχνολογίες και τυπολογίες.

  Έτσι δεν υπήρχε πλέον καμιά αμφιβολία για την αποκάλυψη, στο μέλλον, συνεχόμενης παλαιολιθικής αποίκησης αυτής της περιοχής.

  Τα δεκατέσσερα πέτρινα εργαλεία, που βρέθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, δεν αναφέρονται σε σαφή στρωματογραφική συνέχεια. Βρέθηκαν πολύ κοντά στις υπαίθριες βραχογραφίες. Αναλυτικότερα εντάσσονται στα εξής είδη πέτρινων εργαλείων : κοπανιστήρια, βελόνες, ξέστρες και λεπίδες.

  Είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά βραχοϋλικά : από ασβεστόλιθο, χαλαζία, ίασπη κ.ά. Οι μέθοδοι κατασκευής τους διαφέρουν. Μπορεί να είναι κύβος επί κύβου, άμεση κρούση, κυλινδρικό σφυρί, αποφασιστική απολέπιση, απολέπιση με πίεση κ.λπ.

  Χρονολογικά η ταξινόμησή τους εκτείνεται από την Πρώιμη Μεσοπλειστοκαινική Παλαιολιθική έως την Ύστερη Άνω Παλαιολιθική εποχή (500.000 έως 20.000 χρόνια). Η περιοχή στερείται σχεδόν από κατάλληλο πυριτολιθικό υλικό. Έτσι, ήταν φυσικό ο ασβεστόλιθος και ο χαλαζίας να αντικαταστήσουν τον βωξίτη, που είχε βρεθεί παλαιότερα μόνο στη Χαλκιδική, ως υλικό κατασκευής λίθινων εργαλείων.Τα ευρήματα αυτά, μαζί μ’ εκείνα των Πετραλώνων και του Περδίκκα, δείχνουν, για μία ακόμη φορά, ότι στην Ελλάδα αναπτύχθηκε πολιτισμός, ίσως πρωιμότερος απ’ αυτόν της Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής.

 5. Στα Πετράλωνα του νομού Χαλκιδικής βρέθηκε το κρανίο ενός homo heidelbergensis. Από τα λίγα που βρέθηκαν στην Ευρώπη χρονολογείτε στα 300.000-400.000 π.Χ. Αυτό μας δείχνει ότι στην προιστορική Μακεδονία έζησε αυτό το είδος ανθρώπου. Ο homo heidebergensis είναι η μεταβατική
  εποχή ανάμεσα στον homo herectus και homo sapiens.Το ανακάλυψε ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης στις 16 Σεπτεμβρίου το 1960 σε ένα σπήλαιο στο λόφο Κατσίκα των Πετραλώνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s