Η ερώτηση της εβδομάδας

Η ερώτηση της εβδομάδας που εγκαινιάζει τη νέα σχολική χρονιά μοιάζει πολύ απλή. Είναι όμως;

Τι είναι η Ιστορία;

Advertisements

32 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας

 1. Η Ιστορία είναι η επιστήμη που εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων στο
  παρελθόν. Μελετά τις σχέσεις που είχαν οι άνθρωποι μεταξύ τους, τον τρόπο
  που ήταν οργανωμένες οι κοινωνίες τους, τις αλλαγές στη σκέψη τους.
  Η Ιστορία δε μας βοηθάει να γνωρίσουμε μόνο το παρελθόν, αλλά και να
  καταλάβουμε το παρόν. Η Ιστορία γράφεται από ειδικούς επιστήμονες, τους
  ιστορικούς. Ο ιστορικός
  παίρνει πληροφορίες για το παρελθόν από τις πηγές.

 2. Γεια σας και πάλι….
  Η Ιστορία είναι μία επιστήμη με την οποία ασχολούνται ειδικοί επιστήμονες, οι ιστορικοί. Η επιστήμη αυτή αναλύει τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν. Συγκεκριμένα ασχολείται με τις σχέσεις που είχαν οι άνθρωποι μεταξύ τους, τον τρόπο που ήταν οργανωμένες οι κοινωνίες τους, τον καθημερινό τρόπο ζωής τους, τις αλλαγές στη σκέψη τους, τις οικονομικές συνθήκες ,την εξέλιξη του πολιτισμού, της επιστήμης και της τέχνης.
  Οι ιστορικοί παίρνουν πληροφορίες για το παρελθόν από τις πηγές .Οι πηγές αυτές μπορεί να είναι πρωτογενείς(πηγές που προέρχονται από την ίδια εποχή με το ιστορικό γεγονός και είναι είτε σε γραπτή, είτε σε υλική μορφή).Πρωτογενείς λοιπόν πηγές είναι τα αγγεία, οι τοιχογραφίες ,τα κτίρια ,τα έγγραφα, και σε περίπτωση που το ιστορικό γεγονός είναι σχετικά κοντά στην εποχή μας φωτογραφίες, μαρτυρίες, κινηματογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα. Πολλές φορές όμως οι πήγες είναι δευτερογενείς(ιστορικά έργα που έχουν γραφεί από ιστορικούς που έζησαν σε διαφορετικές περιοχές για μια ιστορική περίοδο όπως οι βιογραφίες.
  Κατά την γνώμη μου η ‘’αληθινή ιστορία’’ είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί γιατί μας χωρίζουν από αυτήν χιλιάδες χρόνια .Αυτό καθιστά το έργο των ιστορικών ιδιαίτερα δύσκολο και άξιο θαυμασμού.

 3. Η Ιστορία είναι η μελέτη του παρελθόντος. Εστιάζεται κυρίως στην ανθρώπινη παρουσία οσοναφορά την περίοδο στην οποία αναφέρεται κάθε φορά, ενώ στηρίζεται κυρίως σε γραπτές πηγές. Για αυτό, άλλωστε, Ιστορία μπορούμε να ονομάσουμε και την περίοδο από την εύρεση της γραφής και μετά. Με την Ιστορία ο άνθρωπος μπορεί να μάθει για το παρελθόν του ικανοποιώντας την έμφυτη επιθυμία και λαχτάρα που έχει για να μάθει τη συνέβη πριν έρθει στη ζωή. Επίσης, μπορεί να πάρει το καλό παράδειγμα από τους προγόνους του ή να μάθει από τα λάθη που κάνανε αυτοί στο παρελθόν και έτσι να παίρνει τις σωστές αποφάσεις σε παρόμοια θέματα που θα του προκύψουν στο μέλλον.

 4. Με τον όρο Ιστορία εννοείται η μελέτη του παρελθόντος κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την παρούσα εποχή. Η ιστορία μελετά κυρίως γραπτές πηγές ενώ η προϊστορία αναφέρεται στην εποχή για την οποία δεν έχουμε γραπτές πηγές ή αυτές δεν μας είναι κατανοητές.. Ως εξελισόμενη επιστήμη υφίσταται διαρκείς αλλαγές και μετασχηματισμούς, παράγοντας διαφορετικές ιστοριογραφικές προσεγγίσεις.

 5. Η ιστορια ειναι το παρελθον του ανθρωπου.Η ιστορια μελετα κυριως γραπτες πηγες.Πρωτογενεις πηγες ειναι τα αγγεια,τα εγραφα,τα κτιρια κ.α

 6. Η Ιστορία εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων στο
  παρελθόν. Μελετά τις σχέσεις που είχαν οι άνθρωποι μεταξύ τους, τον τρόπο
  που ήταν οργανωμένες οι κοινωνίες τους, τις αλλαγές στη σκέψη τους.

 7. Η Ιστορία είναι η επιστήμη που μελετά το παρελθόν και δεν δίνει πολύ βάρος στον άνθρωπο όπως ανέφερε η Αναστασία Τσαβλίδου παραπάνω.

 8. Ιστορία είναι η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα εως την παρούσα εποχή!

 9. η ιστορία εξετάζει το παρελθόν μας όπως είπε και η Σοφία Τσαλκιτζίδου εξετάζει τις σχέσεις των ανθρώπων τι κατοικίες είχαν, τι καλλιεργούσαν και άλλα πολλά

 10. Η ιστορια ειναι η ερευνα και η γνωση των γεγονοτων απο την παλαιολιθικη εποχη εως και σημερα . Τα διαφορα ευρηματα που ανακαλυφθηκαν απο ερευνες αρχαιολογων και τα γραπτα κειμενα ιστορικων οπως ( ο Ηροδοτος , ο Παυσανιας , ο Στραβωνας κλ.π) ειναι οι πηγες των ιστορικων πληροφοριων .

 11. Η ιστορία είναι η επιστήμη που μελετά το παρελθόν.Ο λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει ταυτότητα.Χάρις την επιστήμη της ιστορίας γνωρίζουμε για το παρελθον κι έτσι δεν χάνουμε την ταυτότητά μας.

 12. Η Ιστορία είναι η επιστήμη που εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων στο
  παρελθόν. Μελετά τις σχέσεις που είχαν οι άνθρωποι μεταξύ τους, τον τρόπο
  που ήταν οργανωμένες οι κοινωνίες τους, τις αλλαγές στη σκέψη τους.

 13. Η Ιστορία μελετά το ανθρώπινο παρελθόν μέσα από αρχαιολογικά εβρίματα, μαρτιρίες κ.α.
  Εξεταζει της σχέσεις τους δηλαδή τη ζωή τους

 14. Η Ιστορία είναι η μελέτη του παρελθόντος. Μέσα από την ιστορία οι άνθρωποι μαθαίνουν την ιστορία των παλαιών αωθρώπων

 15. Την ιστορία την μαθένουμε για να ξερούμε τι έγινε στο μακρινό παρελθόν.Επίσης η ιστορία μας βοηθαει στο να μην ξάνα κάνουμε τα λάθοι των προγόνων μας.Αυτή είναι η αποψή μου για την ίστορια.

 16. Η Ιστορία είναι η επιστήμη που μελετά το παρελθών του ανθρώπου αρχαιολογικών μνημείων, ευρημάτων ή ακόμα και χειρόγραφων κειμένων. επίσης είναι και ένα από τα μαθήματα του σχολείου.

 17. Με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη, δραστηριότητα έως την παρούσα εποχή[1]. Η ιστορία μελετά κυρίως γραπτές πηγές ενώ ως προϊστορία αναφέρεται η εποχή για την οποία δεν έχουμε γραπτές πηγές ή που αυτές δεν μας είναι κατανοητές.

 18. Η ιστορία είναι κάτι το απερίγραπτο, το οποίο αρκετοί από εμάς δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν αυτού του είδους τη φράση. Θα αναφέρω όμως κάτι πολύ ενδιαφέρον που είπε ο Καντ Ιμμάνουελ ότι «Η ιστορία της ανθρωπότητας μπορεί ωα εκτιμηθεί ότι είναι η σταδιακή πραγματοποίηση ενός μυστικού σχεδίου της Φύσης, σκοπός του οποίου είναι η διαμόρφωση τέλειου πολιτικού συστήματος». Αυτό πιστεύω και εγώ στο τί σημαίνει ιστορία στις μέρες μας.

 19. Η Ιστορία είναι μία επιστήμη η οποία ασχολείται με τη ζωή των ανθρώπων , τα κατορθώματα τους , τις σκέψεις τους καθώς και τα επιτεύγματά τους μέσα στους αιώνες και γενικότερα την εξέλιξη του ανθρώπου από την αρχή της υπαρξής του. Με αυτή την επιστήμη ασχολούνται οι ιστορικοί, άνθρωποι οι οποίοι μελετούν την εξέλιξη του ανθρώπου από την αρχήτης ύπαρξής του μέχρι σήμερα…
  Οι Ιστορικοί για να βρουν πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν ψάχνουν ιστορικές πηγές. Ιστορικές πηγές είναι δύο ειδών : οι πρωτογενείς ( πηγλες οι οποίες προέρχονται απο την ίδια χρονική περίοδο με το ιστορικό γεγονός είτε σε γραπτή είτε σε υλική μορφή πχ. όπλα , αγγεία , τειχογραφίες , έγγραφα , τειχογραφίες κλπ. ) και δευτερογενείς ( τα ιστορικά έργα που έχουν γραφεί απο Ιστορικους διάφορων εποχών γγια μια ιστορική περίοδο )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s