Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

Δίον – το θρησκευτικό κέντρο των Μακεδόνων

Στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. το Δίον, τόπος πανάρχαιας λατρείας του Ολυμπίου Διός,  αναδεικνύεται ως το επίσημο λατρευτικό κέντρο των Μακεδόνων.  Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. το Δίον απέκτησε μορφή αστικού κέντρου. Στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια εγκαταστάθηκαν σ΄αυτό άποικοι από τη σημερινή Ιταλία, ενώ στα χριστιανικά χρόνια υπήρξε έδρα επισκόπου. Οι πρώτες ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσ/νικης ξεκίνησαν στα 1928-1931 και συνεχίζονται με μεγαλύτερα ή μικρότερα διαλείμματα μέχρι σήμερα.

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου στη διεύθυνση  http://ancientdion.org/.

Αφού παρακολουθήσετε την ξενάγηση στο χώρο στην ίδια διεύθυνση και στις ενότητες «Δίον» και κατόπιν «παρουσίαση του ανασκαφικού έργου» και περιηγηθείτε και στις υπόλοιπες ενότητες

βρείτε:

1. πού ακριβώς βρίσκεται το Δίον και γιατί ονομάζεται έτσι;

2. στην ενότητα «Αρχαιολογικός περίπατος – Ιερά» , με ποιό ιερό συνδέεται ο Μ. Αλέξανδρος και πώς;

3. ποιό εύρημα αποδεικνύει την ύπαρξη μουσικής παράδοσης κατά τον 1ο αι. π.Χ.   Βρείτε εικόνες στο διαδίκτυο που δείχνουν πώς μπορεί να ήταν η αρχική μορφή αυτού του ευρήματος.

Μπορείτε τώρα να σκεφτείτε, χρησιμοποιώντας και την ψηφιακή περιήγηση στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, με βάση ποιά ευρήματα  προσδιορίζουν οι αρχαιολόγοι ένα χώρο ως θρησκευτικό ή αστικό ή ως νεκροταφείο;

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

 1. Το Δίον βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πιερικής πεδιάδας και στα ανατολικά του Ολύμπου. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Θεού Δία, στον οποίον ήταν αφιερωμένο και το σημαντικότερο ιερό του Δίου, το «Ιερό του Ολυμπίου Διός».
  Σήμερα, η απόστασή του από την Κατερίνη είναι γύρω στα 15 km. Ο Μ. Αλέξανδρος συνδέεται με το «Ιερό του Ολυμπίου Διός», το πιο δημοφιλές και σημαντικό ιερό του Δίου. Ο Μ. Αλέξανδρος είχε αφιερώσει το ανάθημα «Σύνταγμα των χάλκινων ιππέων» του Λυσσίπου στη μάχη του Γρανικού ποταμού, την πρώτη μάχη της εκστρατείας του Αλέξανδρου έναντι στους Πέρσες που θα έκανε τη Μακεδόνια μία μεγάλη και πολύ δυνατή αυτοκρατορία.
  Υπάρχει ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που αποδυκνεί την ύπαρξη μουσικής παράδοσης μέχρι και τον 1ο αι. π.Χ. Πρόκειται για τους «Χάλκινους συναπτούς αυλούς της Υδραύλεως», ή αλλιώς «Ύδραυλις», που βρίσκονταν στον «Τομέα υδραύλεως» του Δίου. Πρόκειται για ένα υδραυλικό μουσικό όργανο που αποτελείται από δύο «συστήματα» συναπτών αυλών που ενώνονται με διακοσμημένες χάλκινες πλάκες. Λειτουργούσε με τη βοήθεια νερού και πλήκτρων. Αυτός που έπαιζε την ύδραυλις φυσούσε στα στόμια του αυλού και χρησιμοποιούσε τα πλήκτρα. Έπειτα, το νερό που βρισκόταν στον πυθμένα του οργάνου δεχόταν τον αέρα του εκτελεστή και παρήγαγε ήχο. Ήταν πραγματικά μία σπουδαία εφεύρεση! Αξίζει να σημειωθεί πως η ύδραυλις εφευρέθη από τον Κτησίβιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

  Τώρα, οσοναφορά τους χώρους του Δίου που χωρίζουν οι αρχαιολόγοι ως θρησκευτικούς, αστικούς ή νεκροταφεία με βάση τα ευρήματά του, βγάζουμε τα εξής συμπεράσματα:
  Ένα νεκροταφείο, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δίου, αποτελούταν από μία νεκρική κλίνη ,ήταν πολύ μικρό και πολύ διακοσμημένο.
  Ένας θρησκευτικός χώρος, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δίου, βρισκόταν κοντά σε πηγές νερού, που ήταν απαραίτητες για θρησκευτικές πράξεις στα ιερά. Επίσης, υπήρχαν βωμοί και πάρα πολλά αγάλματα που συνήθως αναπαριστούσαν θεούς.
  Ένας αστικός χώρος, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δίου, ήταν κυρίως χώρος αγοράς ή θεάτρου. Μπορούσε βέβαια να ήταν και λουτρό, όσοναφορά τους μ.Χ. αιώνες.

 2. Το Δίον ονομάζεται έτσι γιατί ήταν τόπος λατρείας του Θεού Δία , αυτό αναγνωρίστηκε από την καθιέρωση των ολυμπιακών αγώνων στον Δία . Το Δίον βρίσκεται στις ανατολικότερες υπώριες του Ολύμπου και στο νότιο τμήμα της πιερικής πεδιάδας .
  Το ιερό του Ολυμπίου Διός συνδέεται με τον Μ. Αλέξανδρο . Γιατί μέσα στο ιερό ήταν στημένα επίχρησα αγάλματα των Μακεδόνων βασιλέων και πλήθος βασιλικών αναθημάτων , όπως το σύνταγμα των χάλκινων ιππέων του Λυσίππου που αφιέρωσε ο Μ. Αλέξανδρος μετάτην νίκη στο Γρανικό ποταμό το 334 π. Χ.

 3. Το Δίον βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, στο νότιο τμήμα της πιερικής πεδιάδας. Το όνομα του προήλθε από τον ολύμπιο θεό Δία, στον οποίο είναι αφιερωμένο.

  Ο Μέγας Αλέξανδρος συνδέεται με το ιερό του Ολυμπίου Διός , διότι είχε αφιερώσει στο θεό το βασιλικό ανάθημα
  <> μετά την μάχη του στο Γρανικό ποταμό το 334π.Χ.

  Το εύρημα που αποδεικνύει την ύπαρξη μουσικής παράδοσης κατά τον 1ο αι. π.Χ. είναι η ύδραυλις του Δίου. Εφευρέθηκε τον 3o αιώνα π.Χ από τον Κτησίβιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου .Είναι ένα υδραυλικό μουσικό όργανο. Αποτελείται από δύο συστήματα χάλκινων συναπτών αυλών που συγκρατούνται από χάλκινες πλάκες διακοσμημένες με λεπτές ασημένιες ταινίες και γυάλινα πλακίδια.

  Οι αρχαιολόγοι προσδιορίζουν ένα χώρο ως θρησκευτικό , αστικό ή ως νεκροταφείο με βάση τα παρακάτω:
  Οι πόλεις προσδιορίζονται με βάση τα λουτρά ,τα ωδεία ,τα θέατρα ,την αγορά και τα υδραγωγία που υπάρχουν σε αυτές.

  Οι θρησκευτικοί χώροι ,ιερά, χτίζονταν κυρίως κοντά σε πηγές νερού και συνήθως μέσα σε αυτά υπήρχαν αγάλματα αλλά και βωμοί.

  Τα νεκροταφεία είχαν μια μαρμάρινη πόρτα ,πλαισιωμένη από ιωνικούς ημικίονες και οδηγούσε από τον προθάλαμο στον κυρίως θάλαμο μέσα στον οποίο υπήρχαν νεκρικές κλίνες πλούσιες σε διακόσμηση.

 4. Το περιεχόμενο των παρενθέσεων διαγράφηκε κατά την <> ήθελα να γράψω <>.

  Συγγνώμη για το <> στο υδραγωγείο το παρατήρησα αφού είχε δημοσιευτεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s