Η ερώτηση της εβδομάδας – Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

«Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ»

Πώς επιδρούσαν  τα απολυταρχικά καθεστώτα της Ευρώπης στη διαμόρφωση της καθημερινότητας των ανθρώπων;

Η παρούσα ερώτηση της εβδομάδας αφορά στον τρόπο που ο ναζισμός και ο φασισμός διαμόρφωσαν την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου αλλά και της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Ψηφιακές Πηγές

1.  Δείτε τον ψηφιακό εκπαιδευτικό φάκελο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στη διεύθυνση http://www.ekebi.gr/fakeloi/fascism/main.htm.  Βρείτε πώς επέδρασε ο εθνικοσοσιαλισμός (ναζισμός) στην καθημερινή ζωή, τη νεολαία, το σχολείο και τις σχέσεις ανδρών και γυναικών

2. http://www.fhw.gr/chronos/14/gr/1940_1945/. Στην ενότητα Κατοχή και τις υποενότητές της εντοπίστε πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Αξιοποιείστε και το βίντεο από την ταινία του Ρ. Μανθούλη, «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ» για να βρείτε στοιχεία καθημερινότητας, αλλά και συναισθημάτων απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις και τον ηγέτη του ναζισμού.

3.  Δείτε τα αποσπάσματα από την ταινία Ξυπόλητο Τάγμα, η οποία περιγράφει τις συνθήκες ζωής στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη και συλλέξτε πληροφορίες για την ερώτηση της εβδομάδας. Βρείτε, επίσης, περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και το θέμα της.

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας – Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

  1. Ο φασισμός του Μουσολίνι στην Ιταλία αλλά και ο
    ναζισμός του Αλόλφου Χίτλερ, αρχηγού του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία επηρέασαν ανητικά τη καθημερινότητα των απλών ανθρώπων κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου μέχρι και τους Ελληνες κατά τη γερμανική κατοχή. Οι κάτοικοι των πόλεων της Γερμανίας έτρεμαν στό όνομα του Χίτλερ και οι Ιταλοί πολίτες ακφοβίζονταν από τις συνεχείς απειλές του φασίστα Μουσολίνι. Οι άνθρωποι αλλά και τα παιδιά στην Ελλάδα , όπως μπορεί κανείς να διακρίνει στο ξυπόλυτο Τάγμα , κατέφυγαν στις κλεψιές , στο κάπνισμα , στον αγραμματισμό και στις ληστείες. Ο Χίτλερ φαίνεται, μέσα από κλασικές παλιές ελληνικές ταινίες , ότι ήταν μισητός όπως και Μουσολίνι. Γενικά η κατάσταση στις παραπάνω χώρες ήταν δραματκή και αξιοθήνητη και σήμερα προκαλεί συγκίνηση και αισθήματα συμπονιας στους σημερινούς κατοίκους – πολίτες των χωρών αυτών.

  2. Κατά τη γνώμη, οι άνθρωποι εκείνη την εποχή φοβόντουσαν αρκετά το «Χίτλερ».Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να ζήσουν μία ελεύθερη ζωή,αλλά μία ζωή μέσα στο φόβο.Έτσι,επιρρεασμένοι αρνητικά οι άνθρωποι από το «Χίτλερ»,θέλουν με κάποιον τρόπο να τον εκδικηθούν,παίρνοντας το αιμα τους πίσω,φέρνοντάς τον στη θέση που βρίσκονταν πολλοί ανθρωποι.Αυτό όμως καθώς ήταν δύσκολο να γίνει έμενε παντα στις συζητήσεις των ανθρώπων και όχι «στα αφτιά του Χίτλερ»…

  3. Τα χρόνια που ο Αδόλφος Χίτλερ βρισκόταν στην εξουσία,η πείνα,ο φόβος και οι εκατοντάδες θάνατοι γέμιζαν την καθημερινότητα των πολιτών.Το θέαμα εξαντλημένων ανθρώπων που σωριάζονταν στους δρόμους λόγω της έλλειψης τροφής καθώς και απλοί πολίτες που αναγκάζονταν να κλέψουν για να μπορέσουν να επιζήσουν , ήταν μερικές από τις εικόνες που σήμερα προκαλούν δέος.Ο φόβος για το γερμανό αυτό Ηγέτη ήταν τόσο μεγάλος που όλοι αναγκάζονταν να υπακούν στις εντολές του, όσο «ασυνήθιστες» και αν ήταν. Έτσι ο λαός ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει τα ραδιόφωνά του, να απαλειφθεί κάθε ίχνους ελευθερία του,κ.ά. Γενικότερα, τα απολυταρχικά καθεστώτα της Ευρώπης επηρέασαν στο έπακρο τη ζωή του λαού που δεν είχε άλλη διέξοδο εκτός της υπακοής.

  4. Η επικράτηση των απολυταρχικών καθεστώτων στον ευρωπαϊκό χώρο είχε βαρυσήμαντες συνέπειες για την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Τα συγκεκριμένα καθεστώτα επιδίωξαν συστηματικά να εξαλείψουν κάθε έννοια ατομικότητας και μείωσαν δραματικά τις δυνατότητες ελεύθερης επιλογής τρόπου ζωής των πολιτών. Όσον αφορά την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή των νεολαίων οφείλω να αναφέρω ότι ο ρατσισμός διδασκόταν και στα σχολεία και επίσης οι νέοι διδάσκονταν ότι οι Εβραίοι ήταν κάτι εντελώς ξένο και τους χαρακτήριζαν ως πονηρούς και αδιάκριτους. Επίσης σε εκείνη την καθημερινότητα υπήχε η χιτλερική νεολαία όπου οι νεόι διαπαιδαγωγούνταν σύμφωνα με τα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη.Γενικά οι άνθρωποι τότε φοβούνταν τον Χίτλερ και μόνο στην ιδέα του Μουσολίνι έτρεμαν.Η κατάσταση ήταν δραματική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s