Η ερώτηση της εβδομάδας – Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

Γυναίκες στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Γιατί αναφέρονται, όταν αναφέρονται,  τόσο λίγες;

Ο στόχος μας είναι να διερευνήσουμε την παρουσία των γυναικών στην Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας. Στην εικόνα βλέπετε την Περιστέρα Κράκα.

Προέλευση εικόνας: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (http://www.imma.edu.gr/imma/exhibition-old/hall_A/exhibits.html)

1. Αναζητείστε με μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες γι΄αυτήν. Δώστε ένα μικρό βιογραφικό της.

2.  Ποιες γυναίκες αναφέρονται στο σχολικό σας βιβλίο και σε σχέση με ποιες ιστορικές περιόδους; Βρείτε πληροφορίες γι’ αυτές αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τους συνδέσμους του ιστολογίου μας.

3. Βρείτε με τον ίδιο τρόπο εικόνες γυναικών από συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους και δημιουργήστε μια μικρή πινακοθήκη με αυτές σχολιάζοντας τες.

4.  Γιατί, πιστεύετε, πως οι γυναίκες που αναφέρονται στα ιστορικά βιβλία είναι τόσο λίγες σε σχέση με τους άντρες;


Advertisements

18 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας – Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

 1. Υπήρχε και μια νεαρή καπετάνισσα, η Περιστέρα από τη Σιάτιστα. Ο αδελφός της ο Γούλιας Κράκας διαδέχτηκε στην αρχηγεία το Σπανό όταν έπεσε σε μια σύγκρουση με τους Τούρκους. Πήγε μαζί του και η Περιστέρα, που θα είχε ενοχληθεί από τους Τούρκους.
  Η θρυλική Καπετάνισσα Περιστέρα, σε ηλικία 18 ετών έγινε καπετάνισσα με το όνομα «καπετάν Σπανοβαγγέλης» και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς. Στην ανδροποίησή της θυσίασε και τα ωραία της μακριά μαλλιά, τα οποία όπως διηγείται η ίδια «έκοψε κι σκόρπισε στους βάτους και στους θάμνους του βουνού».

 2. Η Καπετάν Περιστέρα Κράκα, γεννημένη στη Σιάτιστα Κοζάνης το 1860, σχημάτισε αντάρτικο σώμα 40 ανδρών και έδρασε στην Επανάσταση του 1878 ως Καπετάν Σπανοβαγγέλης. Οι εφημερίδες μιλούσαν με θαυμαστό τρόπο για ένα κορίτσι, το οποίο, ντυμένο σαν παλικάρι, πολεμούσε σ’ ένα αντάρτικο σώμα δείχνοντας την ανδρεία και την ευτολμία της. Η εκπληκτική αυτή Μακεδόνισσα χαρακτηρίστηκε από τη γαλλική εφημερίδα «Λε Παπιγιόν» ως η Ζαν Ντ’ Αρκ του 19ου αιώνα.

 3. Υπήρχε και μια νεαρή καπετάνισσα, η Περιστέρα από τη Σιάτιστα. Ο αδελφός της ο Γούλιας Κράκας διαδέχτηκε στην αρχηγεία το Σπανό όταν έπεσε σε μια σύγκρουση με τους Τούρκους. Πήγε μαζί του και η Περιστέρα, που θα είχε ενοχληθεί από τους Τούρκους.
  Η θρυλική Καπετάνισσα Περιστέρα, σε ηλικία 18 ετών έγινε καπετάνισσα με το όνομα «καπετάν Σπανοβαγγέλης» και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς. Στην ανδροποίησή της θυσίασε και τα ωραία της μακριά μαλλιά, τα οποία όπως διηγείται η ίδια «έκοψε κι σκόρπισε στους βάτους και στους θάμνους του βουνού».

 4. Η θρυλική Καπετάνισσα Περιστέρα, σε ηλικία 18 ετών έγινε καπετάνισσα με το όνομα «καπετάν Σπανοβαγγέλης» και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς. Στην ανδροποίησή της θυσίασε και τα ωραία της μακριά μαλλιά, τα οποία όπως διηγείται η ίδια «έκοψε κι σκόρπισε στους βάτους και στους θάμνους του βουνού».Συμμετείχε στην επανάσταση του 1878.

 5. Η θρυλική Καπετάνισσα Περιστέρα, σε ηλικία 18 ετών έγινε καπετάνισσα με το όνομα «καπετάν Σπανοβαγγέλης» και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς. Στην ανδροποίησή της θυσίασε και τα ωραία της μακριά μαλλιά, τα οποία όπως διηγείται η ίδια «έκοψε κι σκόρπισε στους βάτους και στους θάμνους του βουνού».

 6. Η περιστέρα Κράκα ήταν η αδελφή του καπετάν Κράκα. Όταν ύστερα από προδοσία θανατώθηκε μαρτυρικά ο αδελφός της, ανέλαβε η ίδια την αρχηγία του αντάρτικου σώματος και έγινε ο φόβος των Τούρκων, τόσο πολύ ώστε αναγκάσθηκαν να συνθηκολογήσουν μαζί της.Όμως αργότερα οι Τούρκοι το μετάνιωσαν και αιφνιδιαστικά περικύκλωσαν το σπίτι της. Η πανέξυπνη γυναίκα τους αντιλήφθηκε και κατέφυγε στην ελεύθερη Θεσσαλία.
  Οι γυναίκες της εποχής εκείνης είχαν περιορισμένα δικαιώματα και ασχολούνταν με εργασίες, όπως η ανατροφή των παιδιών και η προετοιμασία των πολεμικών εφόδιων. Οι άντρες, πιο δυνατοί από τη φύση τους, δικαιολογημένα αναλαμβάνουν τους περισσότερους ηγετικούς ρόλους και γι’ αυτό υπάρχει πολύ μικρή αναφορά στις γυναίκες στα ιστορικά βιβλία.

  Αιμιλία
  Βίκη

 7. Υπήρχε και μια νεαρή καπετάνισσα, η Περιστέρα από τη Σιάτιστα. Ο αδελφός της ο Γούλιας Κράκας διαδέχτηκε στην αρχηγεία το Σπανό όταν έπεσε σε μια σύγκρουση με τους Τούρκους. Πήγε μαζί του και η Περιστέρα, που θα είχε ενοχληθεί από τους Τούρκους.
  Η θρυλική Καπετάνισσα Περιστέρα, σε ηλικία 18 ετών έγινε καπετάνισσα με το όνομα «καπετάν Σπανοβαγγέλης» και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς. Στην ανδροποίησή της θυσίασε και τα ωραία της μακριά μαλλιά, τα οποία όπως διηγείται η ίδια «έκοψε κι σκόρπισε στους βάτους και στους θάμνους του βουνού».

  Τον Κράκα τον έπιασαν οι Τούρκοι με προδοσία ενός παλιού συντρόφου του και τον εκτέλεσαν «επό τόπου» χωρίς καμιά διαδικασία. Η Περιστέρα εξακολούθησε να γυρίζει με το σώμα της στα βουνά, ένοπλη, έως ότου ο Μητροπολίτης της Σιάτιστας, Αγαθάγγελος, της εξασφάλισε χάρη. Την υποδέχτηκε μάλιστα πανηγυρικά και την εξύμνησε με τα θερμότερα λόγια μέσα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

  Οι Τούρκοι επιχείρησαν αργότερα να την πιάσουν και κύκλωσαν το σπίτι της. Η Περιστέρα όμως πρόλαβε να το σκάσει σαν αληθινό περιστέρι και βρέθηκε στη Θεσσαλία, όπου τερμάτισε πεζότατα την αρματολική σταδιοδρομία της… παντρεύτηκε!

 8. Στα σχολικά βιβλία αναφέρονται λίγες γυναίκες γιατί δεν συμμετείχαν στους πολίμους αλλά η μόνη τους δουλειά ήταν να συντηρούν τις οικογένειες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ οι άντρες συμμετείχαν στους πολέμους και έκαναν περισσότερα κατορθώματα γι’αυτό αναφέρονται και περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες.

 9. Πρώτο και κύριο ήταν ότι οι γυναίκες εκείνης της εποχής δεν είχαν κανένα δικαίωμα και έτσι δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τίποτα. Δεύτερον, οι γυναίκες τότε εμφανίζονταν μόνο σε εκδηλώσεις. Έτσι αυτές που έχουν γίνει γνωστές είναι πολύ λίγες.

 10. Η Περιστέρα Κράκα διακρίθηκε ως οπλαρχηγός αλλα και ως καπετανισσα κατά την επανάσταση των Ελλήνων της Μακεδονίας το 1878. Η καταγωγη της ηταν απο τη Σιατιστα και σε ηλικία 18 ετών έγινε καπετάνισσα με το όνομα “καπετάν Σπανοβαγγέλης” και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς.

 11. Η θρυλική Καπετάνισσα Περιστέρα, σε ηλικία 18 ετών έγινε καπετάνισσα με το όνομα «καπετάν Σπανοβαγγέλης» και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς. Στην ανδροποίησή της θυσίασε και τα ωραία της μακριά μαλλιά, τα οποία όπως διηγείται η ίδια «έκοψε κι σκόρπισε στους βάτους και στους θάμνους του βουνού».

 12. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στον πόλεμο ηταν ελάχιστες λόγω του γεγονότος ότι γενικότερα το γυναικείο φύλλο ήταν αρκετα παραμελημένο.Έτσι είναι φυσικό, το φαινόμενο ότι οι γυναίκες δεν πολυαναφαίρονται στα ιστορικά βιβλία, να μην προκαλεί κάποια ιδιαίτερη απορία.

 13. Η θρυλική Καπετάνισσα Περιστέρα, σε ηλικία 18 ετών έγινε καπετάνισσα με το όνομα «καπετάν Σπανοβαγγέλης» και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς.Οι Τούρκοι επιχείρησαν αργότερα να την πιάσουν και κύκλωσαν το σπίτι της. Η Περιστέρα όμως πρόλαβε να το σκάσει σαν αληθινό περιστέρι και βρέθηκε στη Θεσσαλία, όπου τερμάτισε πεζότατα την αρματολική σταδιοδρομία της… παντρεύτηκε!

  Το 1897 με σώμα 90 ανδρών αποβιβάζεται στο Ελευθεροχώρι Πιερίας και ανεβαίνει στα ΠΙΕΡΙΑ, όπου οι Τούρκοι μαζί με το απόσπασμα Τσάμη, όργανο της Ρουμανικής προπαγάνδας τρομοκρατούσαν την περιοχή, σκοτώθηκε στο Μορίχοβο στις 20-07-1897».

 14. Εκείνα τα χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών ήταν ελάχιστα ως και ανύπαρκτα. Έτσι δεν υπήρχε ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Γι’ αυτό το λόγο λίγες γυναίκες είχαν το θάρος να συμμετέχουν σε σημαντικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Μια από αυτές ήταν και η Περιστέρα Κράκα.

 15. H Περιστέρα Κράκα, η αλλιος η νεαρή καπετάνισσα, κατάγεται από τη Σιάτιστα. Στην ηλικία των 18 ετών, έγινε καπετάνισσα με το όνομα «καπετάν Σπανοβαγγέλης» και άρχισε κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς.

 16. Οι γυναικες που αναφέρονται στήν ιστορία είναι ελάχηστεσ αυτο συμβένει επιδί πολύ λίγεσ γυναικεσ συμετιχαν στον πολεμο . Ξερουμα οτι εκείνη την εποχη εκτόσ το οτι οι γυναίκες ειχαν περιορησμένα δικαιώματα (δεν συμετήχαν ενεργά στον πόλεμο) , κύρια εφθήνη τουσ ηταν να μεταφέρουν όπλα τρόφημα κ.α.
  Ετσι αυτέσ που σημετίχαν στόν πολεμο έμηναν στην ιστορία

 17. Τον Κράκα τον έπιασαν οι Τούρκοι με προδοσία ενός παλιού συντρόφου του και τον εκτέλεσαν «επό τόπου» χωρίς καμιά διαδικασία. Η Περιστέρα εξακολούθησε να γυρίζει με το σώμα της στα βουνά, ένοπλη, έως ότου ο Μητροπολίτης της Σιάτιστας, Αγαθάγγελος, της εξασφάλισε χάρη. Την υποδέχτηκε μάλιστα πανηγυρικά και την εξύμνησε με τα θερμότερα λόγια μέσα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

 18. Διοτι συμφωνα με τις αντιληψεις τις εποχης εκεινης οι γυναικες κατειχαν χαμηλοτερη κοινωνικη θεση απο τους αντρες πραγμα που σημερα δεν ισχυει. Συμφωνα ,λοιπον, με αυτες τις αποψεις για μια γυναικα υπηρχε πολυ μεγαλη δυσκολια να ανεξαρτοποιηθει απο εναν αντρα εκεινης της εποχης. Αρα ηταν σχεδον απιθανο να μεινει ανεξιτηλο το ονομα μιας γυναικας στην ιστορια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s