Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

Ποιά ήταν η σημασία της Αρχαίας Αγοράς;

Στην εικόνα βλέπετε το σχέδιο της Αγοράς των Αρχαίων Αθηνών

1. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην Αρχαία Αγορά μέσα από τη βάση δεδομένων των Ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στη διεύθυνση http://www.agathe.gr/guide/

2. Δείτε επίσης την πολυμεσική εφαρμογή στη διεύθυνση http://www3.ascsa.edu.gr/media/agora/agora.html

3. Εξερεύνησε την Αγορά μέσα από τη διαδικτυακή εφαρμογή του Βρετανικού Μουσείου στη διεύθυνση http://www.ancientgreece.co.uk/athens/explore/exp_set.html

4.  Κατέβασε το αρχείο Κτίρια στην Αρχαία Αγορά και συμπλήρωσέ το.

5. Μπορείς τώρα να εντοπίσεις τη σημασία της Αγοράς για μια αρχαία – πόλη κράτος; Ποιές είναι οι διαφορές της αρχαίας Αγοράς με τη σύγχρονη έννοια της λέξης; Για να αποσαφηνίσεις και να καταλάβεις τις έννοιες πήγαινε στην Πύλη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη διεύθυνση http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html και αναζήτησε τη λέξη «αγορά» στα ψηφιοποιημένα Λεξικά που βρίσκονται εκεί.

Σημείωση:  Μπορείτε να δείτε τρισδιάστατη αναπαράσταση των αρχαίων Αθηνών σε κάθε ιστορική περίοδο στη διεύθυνση http://www.ancientathens3d.com/

Advertisements

10 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

 1. Γεια σας και πάλι. Πολύ καλοι οι σύνδεσμοι που μας παραθέσατε. Πραγματικά μ’ άρεσαν πολύ και συνηδητοποίησα πολλά πράγματα για την αρχαία αγορά. Βέβαια, στη Δραστηριότητα 4 δεν μπόρεσα να βρω σε τι χρησίμευαν 6 από τα κτίρια της αγοράς, αλλά δεν πειράζει.
  Έμαθα πολλά πράγματα. Στην αρχή πίστευα πως η αγορά ήταν απλώς ένα μέρος κοντά στην Ακρόπολη όπου στεγάζεται η Βουλή και η Εκκλησία του Δήμου, αλλά τώρα… πραγματικά καταλαβαίνω πως η αγορά ήταν η ψυχή της Αθήνας! Εκεί στεγάζονταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Από τα γραφεία της κυβέρνησης των Αθηνών (έξι θεσμοθέτες, άρχοντας βασιλιάς, Βουλή) μέχρι και σπίτια μικροπωλητών που ζούσαν όλη τους την ημέρα εκεί. Οι Αθηναίοι περνούσαν τον περισσότερό τους χρόνο εκεί, καθώς εκεί ήταν ο χώρος εργασίας τους, εκεί υπήρχαν μαγαζιά από τα οποία αγόραζαν προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους και ταυτόχρονα συμμετείχαν και στην Εκκλησία του Δήμου.
  Έτσι, μέσα από τόσες πληροφορίες καταλαβαίνουμε πως η αρχαία αγορά των Αθηνών ήταν πολύ σημαντική για τη λειτουργία της πόλης. Χωρίς αυτήν δεν θα ξέραμε πώς θα ήταν η ζωή των κατοίκων και πώς θα λειτουργούσε η πόλη.
  Η λέξη αγορά σήμερα έχει χάσει κάπως την έννοια που είχε παλιά. Σήμερα αγορά αποκαλούμε έναν «μαγαζότοπο» καθώς και πληρωμή σε κάποιον ώστε να αποκτήσουμε ένα υλικό αγαθό του. Δεν έχει καμία σχέση με την αγορά των αρχαίων Αθηναίων που είχε πιο πολύ ένοια σημείου συγκέντρωσης.

 2. Στην αγορά στεγάζονταν τα γραφεία της κυβέρνησης των Αθηνών.Η αγορά ήταν πολύ σημαντική για όλη τη πολή εκεί γίνονταν οι συνελεύσεις και επίσης εκεί υπήρχαν όλα τα δημόσια έργα και εκεί μαζευόταν όλος ο κόσμος.

 3. Η αγορά ήταν ένα μέρος όπου ο κόσμος έλεγε ελεύθερα την γνώμη του και το συζητούσε με τους συμπολίτες του.Επείσης περιείχε στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς και διάφορες εποχές. 🙂 *_*

 4. H Aρχαία αγορά ήταν πολύ σημαντικό μέρος για τους Αρχαίους Έλληνες γιατί
  εκεί συγκεντρωνόταν και συζητούσαν για τα θέματα που αφορούσαν για την πολιική και τα προβλήματα της πόλης.

 5. Η αγορά ήταν πολύ σημαντική στην αρχαία Ελλάδα διότι εκεί συγκεντρώνονταν οι Αθηναίοι πολίτες κάνοντας συνελεύσεις γα να συζητήσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα της πόλης τους. Επίσης εκεί πραγματοποιούσαν όλες τις δραστηριοτητές τους. Τέλος στην αγορά υπήρχαν όλα τα σημαντικά κτήρια όπως θέατρα , ωδεία και άλλα.

 6. Η αρχαία αγορά ήταν ένας μέρος πολύ σημαντικό για τους Αθηναίους αφού εκεί υπήρχαν σημαντικά δημόσια κτήρια όπως θέατρο , ωδείο και άλλα. Ακόμη η αγορά ήταν ο χώρος συνάντησής τους. Εκεί συγκεντρώνονταν για να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πόλη και στη συνέχεια οδηγούνταν στη λύση τους.

  Η λέξη »αγορά» σήμερα σημαίνει ο τόπος που πραγματοποιούμε τις αγορές μας και η πληρωμή για να αποκτήσουμε κάτι. Έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι η λέξη αυτή έχει ίδια σημασία με τότε αφού »αγορά» ονομάζονταν ο τόπος συνάντησής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s