Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

Γνωρίζω την Αθήνα και τους Αθηναίους μέσα από την πομπή των Παναθηναίων

H πρώτη ιστοσελίδα του parthenonfrieze.gr

Στη ζωφόρο του Παρθενώνα, στην Ακρόπολη, αναπαρίσταται όλη η πομπή των Παναθηναίων. Μελέτησέ την και παίξε στη διεύθυνση http://www.parthenonfrieze.gr/.

Τι είναι ακριβώς μια ζωφόρος; Οι άνθρωποι, τα ζώα και τα αντικείμενα που απεικονίζονται σ’ αυτήν ποιές πληροφορίες μας δίνουν για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα;

Advertisements

13 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

 1. Πολύ καλή ιστοσελίδα αυτή που μας παραθέσατε. Τα παιχνίδια ήταν τέλεια!

  Τις ζωοφόρους τις συναντάμε σε αρχαία κτίσματα, όπως του Παρθενώνα. Είναι μία σειρά από πλάκες που έχουν σκαλιστεί και έχουν σχιματίσει πάνω σε αυτές διάφορες «εικόνες». Οι ζωοφόροι συχνά μας έδιναν πληροφορίες για τη ζωή και τις ασχολίες στην Αρχαία Ελλάδα, όπως τους διάφορους αγώνες που έκαναν, τα πράγματα που έκαναν καθημερινά και διάφορες τέτοιες πληροφορίες. Πιθανότατα χωρίς τις ζωοφόρους δε θα ξέραμε και πολλά για την Αρχαία Ελλάδα.

 2. Τέλεια τα παιχνίδια.Ευχαριστούμε, αλλά θέλουμε κι άλλα!!!!!!!!!!
  Η ζωφόρος του παρθενώνα είναι πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις πο είχαν σαν θέμα την πομπή στην ακρόπολη που γίνονταν στα μεγάλα Παναθήναια.Από αυτές πληροφορούμαστε για τις θυσίες που πρόσφεραν στους θεούς, τις ενδυμασίες, τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν κ.τ.λ.

 3. Η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μια συνεχής ζώνη με ανάλογες παραστάσεις.Θέμα της ήταν η πομπή προς την Ακρόπολη.Εκεί κάθε χρόνο γίνονταν τα Παναθήναια μια γορτή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.Στη συγκεκριμένη ζωφόρο βλέμουμε δύο ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα άλογά τους.Μας δίνει δηλαδή πληροφορίες για τη καθημερινή ζωή των Αθηναίων στην αρχαία Αθήνα. Χωρις τις ζωφόρους δε θα ξέραμε και τόσα σημαντικά πράγματα για την ιστορία μας.

 4. Η ιστοσελίδα που μας είπατε να δούμε ήταν πολύ ωραία και ταυτόχρονα δύσκολα τα παιχνίδια.
  Η ζωοφόρος μασ δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων.Βλέπουμε δύο Αρχαίους με τα άλογα τους από το οποίο καταλαβαίνουμε πως οι άνθρωποι εκείνης της εποχής τα χρησιμοποιούσαν σαν μέσα μεταφοράς για διάφορους λόγους είτε για να ταξιδεύουν σε μακρινούς τόπους είτε σε κοντινούς όπως επίσης για τον πόλεμο.

 5. Τα παιχνίδια της ιστοσελίδας που μας δώσατε ήταν τέλεια!!!

  Η ζωφόρος είναι συνεχής πλάκες που απεικόνιζαν ανάγλυφες παραστάσεις.Η συγκεκριμένη εικόνα που μας δώσατε μας δίνει πληροφορίες για το πως ζούσαν οι άνθρωποι τότε. Βλέπουμε δύο άνδρες οι οποίοι είναι πάνω στα άλογά τους και αυτό ίσως θέλει να μας δείξει πως η μετακίνηση τότε γινόταν με άλογα και γενικότερα διάφορα ζώα κατάλληλα για μεταφορές ανθρώπων ή ακόμα και πραγμάτων, όπως τρόφιμα κ.λπ.

 6. Πολύ ωραία παιχνιδια και διασκεδαστικά, ευχαριστούμε!!!!
  Η ζωοφόρος είναι συνεχής πλάκες οι οποίες έχουν ανάγλυφες παραστάσεις. Εκτείνονται στο βόρειο , νότιο ,ανατολικό και δυτικό μέρος ενός ναού.Από τις παραστάσεις μιας ζωοφόρου αντλούμε πληροφορίες για τη καθημερινή ζωή των Αθηναίων τις συνήθειες και τις ασχολίες τους αλλά και για τα αγωνίσματα στην αρχαία Αθήνα.

 7. Τα παιχνίδια ήταν πολύ ωραία και διασκεδαστικά!!!
  Η ζωοφόρος είναι ένα καλλιτεχνικό έργο που παρασταίνει μορφές ζώων, ανθρώπων και αντικειμένων.
  Οι πληροφορίες αναφέρονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στις δουλειές τους, στην πολεμική ζωή κ.α.

 8. Κύριε τα παιχνίδια ήταν πάρα πολύ ωραία!!!!!!Μου άρεσαν πάρα πολύ!!!!Να βάζετε πιο πολλά παιχνίδια!!!
  Η ζωοφόρος είναι μία πλάκα που δείχνει διάφορες μορφές ζώων, ανθρώπων και θεών. Αυτή η ζωοφόρος μας δείχνει πως οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα άλογα ή ένα άλλο οποιοδήποτε
  ζώο για την μετακίνησή τους ή για διάφορους αγώνες που έκαναν τότε.

 9. Η ζωφόρος είναι ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο που δίνει μία κομψότητα στο επιστέγασμα των κτηρίων.Σε αυτήν απεικονίζονται άνθρωποι, ζώα και αντικείμενα. Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα εξετάζοντας την.Όπως τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν, τα ζώα που είχαν.Τα άλογα που ήταν για ίππευση , τα βόδια και κριάρια για τις θυσίες στους θεούς.Παρατηρούμε ακόμη τα έπιπλα που κάθονται και τα σκεύη που χρησιμοποιούν, όπως τα αγγεία που πιθανόν να είχαν νερό ή κρασί.Βλέπουμε επίσης πως ήταν ντυμένοι.Στη δυτική ζωφόρο βλέπουμε άντρες πάνω σε άλογα. Δεν κρατούν όπλα οπότε πιθανόν να συμμετέχουν σε ένα είδος αθλήματος.

 10. Η ζωοφόρος είναι ένα πολύ σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο που σε αυτήν απεικονίζονται άνθρωποι, ζώα,αντικείμενα κ.α.Τις ζωοφόρους τις συναντάμε σε αρχαία κτίσματα, όπως του Παρθενώνα. Είναι μία σειρά από πλάκες που έχουν σκαλιστεί και έχουν σχηματίσει πάνω σε αυτές διάφορες εικόνες. Οι ζωοφόροι συχνά μας έδιναν πληροφορίες για τη ζωή και τις ασχολίες στην Αρχαία Ελλάδα.

 11. Η «ζωφόρος» είναι ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό στοιχείο που προσδίδει μια κομψότητα στο επιστέγασμα των κτιρίων. Αποτελεί μια διακοσμητική ταινία που περιτρέχει το οικοδόμημα. Βρίσκεται συνήθως στην εξωτερική όψη του κτιρίου που μαζί με το γείσο και το επιστύλιο αποτελούν το λεγόμενο θριγκό Στην προκειμένη περίπτωση η ζωφόρος στην αρχαιότητα είναι γεμάτη παραστάσεις ανθρώπων, ζώων ή μυθικών πλασμάτων και αποτελεί ιδιαίτερο γνώρισμα του ιωνικού ρυθμού. .

 12. Η ζωοφόρος είναι μια οριζόντια διακοσμητική ζώνη που απεικονίζει παραστάσεις με θέματα μυθολογικά και ηρωικά. Τη συναντάμε και στον ιωνικό και στο δωρικό ρυθμό. Αρχικά οι παραστάσεις αυτές ήταν πήλινες και αργότερα πέτρινες ή μαρμάρινες. Διακοσμούσαν αρχαιοελληνικά οικοδομήματα (π.χ. Παρθενώνας), ναούς και τάφους. Κατά την Αναγέννηση τη ζωοφόρο τη χρησιμοποιούσαν για τη διακόσμηση μεταξύ τον ορόφων. Στο Μουσείο Ακροπόλεως υπάρχει η ζωοφόρος του ναού της Αθηνάς Νίκης.

 13. Η ζωοφόρος είναι διακοσμητικό. Διακοσμούσε ναούς και συμαντικά κτήρια. Ήταν πολύ διαδεδομένη
  την Κλασική Εποχή καθώς διακοσμούσε τον Παρθενώνα. Η ζωοφόρος αναπαρίστανε συνήθως γεγονότα από την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Ήταν σκαλισμένες πάνω σε πήλινες ή μαρμάρινες πλάκες και ήταν φιλοτεχνημένες ιδιαίτερα εντυποσιακά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s