Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

Η αξιολόγηση ενός αρχαίου πολιτεύματος – Η τυραννίδα

1. Αναζήτησε τον ορισμό της λέξης «τύραννος» στα Λεξικά της Πύλης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη διεύθυνση www.greek-language.gr. Κάνοντας αναζήτηση με το θέμα τυρανν* (όπως ακριβώς το βλέπεις γραμμένο) θα βρεις και όλες τις παράγωγες λέξεις

2. Πληροφορήσου για το αρχαίο αυτό πολίτευμα από τη σελίδα http://www.fhw.gr/chronos/04/gr/politics/index.html 

3.  Παρακολούθησε ένα βίντεο για τη Σάμο και το Ευπαλίνειο Όρυγμα στη διεύθυνση  http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=75952&tsz=0&act=mMainViewΠαρακολούθησε, επίσης, το παρακάτω βίντεο για τον δίολκο http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=27474

Η ερώτηση της εβδομάδας

Ποιά είναι τα στοιχεία εκείνα  που δείχνουν ότι η τυραννίδα δεν ήταν δημοκρατικό πολίτευμα;

Γιατί οι τύραννοι προώθησαν την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων;

Advertisements

30 σκέψεις σχετικά με το “Η ερώτηση της εβδομάδας – Αρχαία Ιστορία

 1. 1)Στο δημοκρατικο πολιτευμα ο ανωτατος αρχοντας επιλεγοταν απο το λαο. Οι τυραννοι ασκησαν την εξουσια αποβλεποντας στο δικο τους οφελος χωρις να δινουν σε κανενα λογο για τις πραξεις τους(δηλαδη ηταν σκληροι με τους κτοικους).Η εξουσια των ολιγων δεν ελησε τα πραβληματα των πολλων, με αποτελεσμα να ξεσπουν σε ταραχες.Αυτη την κοινονικη δυσαρεσκεια και την ανασφαλεια των πολιτων εκμεταλλευτηκαν φιλοδοξα ατομα, που καταφεραν να πιβαλουν τυραννικο καθεστως.Οι τυραννοι ομως επαιρναν την εξουσια με βια ή με παρανομα μεσα.

  2)Οι τυραννοι συνεδεσαν το ονομα τους με μεγαλα εργα οπως ο Περιανδρος στην Κορινθο, ο Πολυκρατης στη Σαμο κ.ά. δε κερδισαν ομως τη συμπαθεια του λαου.

 2. Πρώτα από όλα, πολύ καλά βίντεο. Με άρεσαν πολύ. Πολύ ενδιαφέροντες και η ερωτήσεις.

  Έχουμε και λέμε, οι τύραννοι ως φιλόδοξοι άνθρωποι προσπαθούσαν να έχουν μία θέση στην εξουσία και συγκεκριμένα άρχοντες μίας πόλης – κράτους. Δεν έδιναν λόγο σε κανέναν για τις πράξεις τους και συχνά τιμωρούσαν άσχημα όσους τους αμφισβιτούσαν ή δεν τηρούσαν τους νόμους τους. Πολλές φορές για αυτούς τους λόγους οι πολίτες ξεσπούσαν και προσπαθούσαν να τους διώξουν. Η Δημοκρατία, αντίθετα, έδινε το δικαίωμα στους πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους και τους έκανε ίσους με ΟΛΟΥΣ τους άλλους πολίτες. Για κυρίως αυτούς του λόγους η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα που υπήρξε ποτέ και η Τυραννία το χειρότερο.

  Οι τύραννοι προχωρούσαν σε μεγάλα και σημαντικά έργα, κυρίως για να στρέψουν το βλέμμα των πολιτών αλλού και να τους κάνουν λίγο καλύτερους στα μάτια των πολιτών. Φυσικά, οι πολίτες δεν ήταν ευχαριστημένοι προς αυτούς, όχι λόγω των έργων, αλλά γιατί πρωταρχικός τους στόχος ήταν να μπορούν εκφράζουν τη γνώμη τους κάτι που δυστυχώς δε γινόταν όσο επικρατούσε Τυραννία.

 3. Όχι. Το λάθος είναι το εξής:
  δε λέμε ενδιαφέροντες προτάσεις, αλλά ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αντίθετα λέμε ενδιαφέροντες άνθρωποι! Για εντόπισε τώρα από τι εξαρτάται αν θα πούμε ενδιαφέρουσες ή ενδιαφέροντες;

 4. Τυραννίδα είναι είδος πολιτεύματος κατά την ελληνική αρχαιότητα στο οποίο την απόλυτη εξουσία ασκούσε ο τύραννος.Οι τύραννοι έκαναν ότο ήθελαν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για τις απαράδεκτες πράξεις τους.Δεν του ένοιαζε το καλό των πολιτών αλλά μόνο το δικό τους συμφέρον.

 5. Αν και λίγο αργά συγγνώμη για αυτό παρακάτω είναι η απάντηση μου!!

  Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η τυραννίδα δεν ήταν δημοκρατικό πολίτευμα είναι ότι δεν εκλέγονταν με τη θέληση του λαού. Επίσης ήθελαν να επιβάλλονται, να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και δεν έδιναν σημασία στη θέληση του λαού.

 6. Οι τύραννοι συνέδεσαν το όνομα τους με σημαντικά έργα όχι γιάτι νοιάζονταν για τους πολίτες αλλά για να φανούν καλύτεροι στα μάτια τους έτσι ώστε να τους συμπαθήσουν περισσότερο.

 7. 1) Η τυραννίδα δεν είχε καμία σχέση με το δημοκρατικό πολίτευμα επειδή οι τύραννοι έπαιρναν αποφάσεις χωρίς να υπολογίζουν τη γνώμη του λαού.Πολλές φορές μάλιστα έπρατταν βίαια εις βάρος του.Γι’αυτό και οι πολίτες οργάνωναν εξεγέρσεις εναντίον τους, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους.Αντίθετα, το δημοκρατικό πολίτευμα λειτουργεί στηριζόμενο στην άποψη και στα συμφέροντα του λαού.
  2) Οι τύραννοι δρομολόγησαν την κατασκευή σπουδαίων δημοσίων έργων έχοντας ως στόχο να κερδίσουν την εκτίμηση και την συμπάθεια του λαού. Πέτυχαν τον στόχο τους, διότι με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να παραμείνουν στην εξουσία για αρκετό χρονικό διάστημα.Όμως η υποκριτική τους συμπεριφορά εγινε σχετικά σύντομα αντιληπτή από τον λαό, ο οποίος απελπισμένος καθώς ήταν, στο τέλος τους αποδοκίμασε.

 8. η τύρρανεία είναι είδος πολιτεύματος στην αρχαία Ελλάδα· τυραννίδα. β. απολυταρχικός, δεσποτικός τρόπος διακυβέρνησης: Ο λαός αγωνίστηκε εναντίον της τυραννίας. 2α. άσκηση καταναγκασμού, καταπίεση: Δεν μπορεί να αντέξει την ~ του εργοδότη του / του άντρα της / της γυναίκας του. β. πολύ μεγάλη σωματική ή ψυχική ταλαιπωρία· μαρτύριο: Aυτή δεν είναι ζωή, είναι ~. Είναι μεγάλη ~ να μεγαλώνεις παιδιά μέσα στη φτώχεια.

 9. Ο τύραννος είναι ένας απόλυτος άρχοντας ο οποίος έπαιρνε την εξουσία με την βία και με άλλους πονηρούς τρόπους, οι οποίοι ήταν πολύ άδικοι. Ένας από αυτούς ήταν ο Πεισίστρατος ο οποίος όμως δημιούργησε κάποια καταπληκτικά έργα όπως η Εννέκρουνος Πηγή , η Νέα Αγορά καθώς και το τελεστήριο της Ελευσίνος.

  Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

 10. Τύραννος στην αρχαία Ελλάδα ειναι ο απόλυτος άρχοντας που έπαιρνε την εξουσία με βίαια ή με παράνομα μέσα.Ο Περίανδρος ήταν ο τύραννος της Κορίνθου.

 11. τυραννος ηταν αυτος που στην αρχαία Ελλάδα, απόλυτος άρχοντας που έπαιρνε την εξουσία με βίαια ή με παράνομα μέσα:επισης μερικες φορες γινοταν και τα παιδια τυραννισκοι..

 12. Τύραννος είνα ο απόλυτος άρχοντας που δρα κατα τη δική του βούληση χωρίς να υπολογίζει τη γνώμη του λαού.Οι τύραννοι αναλάμβαναν την εξουσία συνήθος με τη λαική υποστήρηξη, παρουσιάζονταν σαν λύση στα προβλήματα που επικρατούσαν.Συναίδεσαν όμως τα ονόματά τους με μεγάλα έργα.

 13. Τύραννος ήταν ο άρχοντας που έπαιρνε την εξουσία με βίαια ή με παράνομα μέσα.Επίσης ήταν αυτός που προσπαθούσε να επιβάλει με τη θέλησή του στο οικογενειακό ή στο κοινωνικό περιβάλλον του με καταναγκαστικό τρόπο.

 14. τύραννος είναι ο απόλυτος άρχοντας που έπαιρνε την εξουσία βίάια ή΄με καταναγκαστικό΄τρό΄πο o περιανδρος ο τύραννος της κορινθου τον 6ο π.χ. αιωνα

 15. τύραννος στην αρχαία Ελλάδα α. απόλυτος άρχοντας που έπαιρνε την εξουσία με βίαια ή με παράνομα μέσα: Ο Περίανδρος ήταν ~ της Kορίνθου. || Οι τριάκοντα τύραννοι στην αρχαία Aθήνα. β. χαρακτηρισμός ανώτατου άρχοντα, συνήθ. δικτάτορα, που ασκεί την εξουσία αυθαίρετα και βάναυσα. 2. αυτός που προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του στο οικογενειακό ή στο κοινωνικό περιβάλλον του με καταναγκαστικό τρόπο: Δεν υποφέρεται πια, είναι ένας ~ μέσα στο σπίτι. τυραννίσκος ο YΠΟKΟΡ α. τύραννος1 ασήμαντος, τιποτένιος. β. μικρός στην ηλικία τύραννος
  Πολλές φορές τα παιδιά γίνονται τυραννίσκοι.

 16. 1)Οι τύραννοι συνέδεσαν το όνομα τους με σημαντικά έργα οχι για το καλο τον πολιτων τους αλλα για δικο τους συμφερον.Οι τυρρανοι δεν εχουν καμια σχεση με τη δημοκρατια επειδή έπαιρναν αποφάσεις χωρίς να υπολογίζουν τη γνώμη του λαού.Πολλές φορές μάλιστα έπρατταν βίαια εις βάρος του.
  2)Οι τυραννοι συνεδεσαν το ονομα τους με μεγαλα εργα οπως ο Περιανδρος στην Κορινθο, ο Πολυκρατης στη Σαμο κ.ά. δε κερδισαν ομως τη συμπαθεια του λαου.

 17. τύραννος : 1α. στην αρχαία Ελλάδα, απόλυτος άρχοντας που έπαιρνε την εξουσία με βίαια ή με παράνομα μέσα. Οι τριάκοντα τύραννοι στην αρχαία Aθήνα. β. χαρακτηρισμός ανώτατου άρχοντα, συνήθ. δικτάτορα, που ασκεί την εξουσία αυθαίρετα και βάναυσα. 2. αυτός που προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του στο οικογενειακό ή στο κοινωνικό περιβάλλον του με καταναγκαστικό τρόπο: Δεν υποφέρεται πια, είναι ένας ~ μέσα στο σπίτι. τυραννίσκος ο YΠΟKΟΡ α. τύραννος1 ασήμαντος, τιποτένιος. β. μικρός στην ηλικία τύραννος2: Πολλές φορές τα παιδιά γίνονται τυραννίσκοι.

 18. Ο τύραννος στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο απόλυτος άρχοντας που έπαιρνε αλλά και ασκούσε την εξουσία με παράνομα, βίαια ή αυθέρετα μέσα.
  Η τυραννίδα δεν ήταν δημοκρατικό πολίτευμα, γιατι την ασκούσε ο τύραννος με απολυταρχικό τρόπο.
  Οι τύραννοι προώθησαν την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων, γιατί ήθελαν βλέποντάς τα οι άνθρωποι να συνδέουν τα ονόματα των τυράννων με αυτά.

 19. Τύρανος είναι αυτός που επιβάλλει την γνώμη του εφόσον έχει καταλάβει την εξουσία με τη βία ή με την σύμφωνη γνώμη του λαού χωρίς όμως ο λαός να ξέρει τις προθέσεις του. Συνήθως ο τύρανος παρουσιάζεται ως σωτήρας στον απελπισμένο λαό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s